Νέα

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Τα ισχυρά αποτελέσματα της Πειραιώς, η μεγάλη επένδυση της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και η δημόσια προσφορά της Qualco

EUROKINISSI

Το πολιτικό σοκ στη Γερμανία εκτονώθηκε με τη δεύτερη ψηφοφορία

Δεν πρόλαβε την εκλογή η ελληνική αγορά

Το πολιτικό σοκ που δημιούργησε η μη εκλογή Μερτς στη Γερμανία κατά την πρώτη ψηφοφορία για την Καγκελαρία επηρέασε τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μαζί και το ελληνικό. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν έντονα, αλλά σταδιακά επανέκαμψαν οι αγοραστές και οι υποχωρήσεις μειώθηκαν, ποντάροντας ότι κατά τη διάρκεια της β’ ψηφοφορίας (απογευματινής) θα έβγαινε «ανεθρώσκων καπνός» και θα είχαν εκλογή.

Λίγο πριν από τις 17.30 ώρα Ελλάδος, ο Μερτς εξελέγη Καγκελάριος στη Γερμανία και οι ρευστοποιήσεις περιορίστηκαν τόσο στον DAX όσο και στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες. Δυστυχώς, όμως, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κατάφερε να επηρεαστεί, καθώς είχε ολοκληρώσει τη συνεδρίαση. Πτώση και στις αμερικανικές αγορές λόγω φόβων από τους δασμούς και εν αναμονή της FED. Για να δούμε πώς θα αντιδράσουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Σημαντικές ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές από ξένα χαρτοφυλάκια επηρέασαν και τον Γεν. Δείκτη

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι πρώτες ώρες της συνεδρίασης κύλησαν με ήπιες ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές. Η ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων της Πειραιώς δεν εμπόδισε τις ρευστοποιήσεις στη μετοχή και ευρύτερα στον τραπεζικό κλάδο. Προς τα μέσα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έφτασε στα χαμηλά ημέρας στις 1712 μονάδες και εμφανίστηκαν αγοραστές σε τράπεζες και μη τραπεζικά blue chips που έβαλαν φρένο στην πτώση. Το γεγονός ότι οι ρευστοποιήσεις ήταν εντονότερες στις τραπεζικές μετοχές δείχνει ότι οι πωλητές ήταν κυρίως ξένοι.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ. διαμορφώθηκε στις 1716,22 μονάδες με υποχώρηση 0,87%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 130 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 32 έκλεισαν ανοδικά και οι 73 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,04%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,78%. Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης μεταβλήθηκε κατά 2,05% με πιέσεις και στις 4 συστημικές μετοχές. Από τα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν ανοδικά Titan, ΟΤΕ, Jumbo.

Η αγορά ποντάρει πλέον ότι, με τον γεωπολιτικό κίνδυνο της ακυβερνησίας στη Γερμανία να έχει μειωθεί και ενόψει αποφάσεων της ΕΚΤ, οι ξένες αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο θα ανακάμψουν κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Τράπεζα Πειραιώς: Εκτίναξη χορηγήσεων και διαχείρισης κεφαλαίων

Αξιοσημείωτη άνοδος δανείων και κεφαλαίων πελατών υπό διαχείριση κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς το 2024. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αύξηση επιχειρηματικών δανείων αλλά και η αξιοποίηση του Τ.Α.Α.

• Δάνεια στα €35 δισ., αυξημένα κατά 16% ετησίως με €1,1 δισ. ενίσχυση το 1ο τρίμηνο 2025, λόγω των επιχειρηματικών δανείων. Η περίμετρος των δανείων Πειραιώς συνδεδεμένων με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαμορφώνεται σε €2,2 δισ. στο τέλος του 1ου τριμήνου 2025
• Ισχυρό προφίλ ρευστότητας, με €61 δισ. καταθέσεις (+5% ετησίως) και δείκτη κάλυψης ρευστότητας στο 201%
• Τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών αυξήθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση, στα €12,5 δισ., ξεπερνώντας ήδη τον ετήσιο στόχο των >12,0 δισ., με ώθηση από τα αμοιβαία κεφάλαια (+39% ετησίως), καθώς και τη διαχείριση κεφαλαίων θεσμικών επενδυτών και το private banking

Δείκτης CET1 με επαρκή αποθέματα πάνω από τον στόχο της διοίκησης

• Ο pro forma δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 14,4% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 19,5%, απορροφώντας την πρόβλεψη για διανομή στους μετόχους του 50% των κερδών, την απόσβεση DTC κατά περίπου €90 εκατ., την ισχυρή αύξηση των δανείων και την επίπτωση από την Βασιλεία IV. Ο δείκτης MREL διαμορφώθηκε στο 28,2% τον Μάρτιο 2025.

Bloomberg: Με αντίμετρα ύψους 100 δισ. ευρώ στα αμερικανικά προϊόντα θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε. τις ΗΠΑ, αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες για τους δασμούς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιβάλλει δασμούς αξίας 100 δισ. ευρώ στα αμερικανικά προϊόντα σε περίπτωση που οι τρέχουσες εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ δεν αποφέρουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα για το μπλοκ των 27 χωρών-μελών, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο και η προσδοκία είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών δασμών θα παραμείνει σε ισχύ.

Τα προτεινόμενα αντίποινα θα κοινοποιηθούν στα κράτη-μέλη ήδη από την Τετάρτη και οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν ένα μήνα πριν οριστικοποιηθεί ο κατάλογος, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή τα σχέδια είναι ιδιωτικά. Ο κατάλογος θα μπορούσε να αλλάξει μέσα σε αυτό το διάστημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρμόδια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τα εμπορικά ζητήματα, αναμένεται να κοινοποιήσει έγγραφο στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα για να προσπαθήσει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg. Οι προτάσεις από την Ε.Ε. αναμένεται να περιλαμβάνουν τη μείωση των εμπορικών και μη δασμολογικών φραγμών και την ενίσχυση των επενδύσεων στις ΗΠΑ.

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Στα 11,42 δισ. ευρώ η αξία των ρυθμισμένων οφειλών

Σε 11,42 δισ. ευρώ ανήλθε συνολικά η αξία ρυθμισμένων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, με τον αριθμό των επιτυχών ρυθμίσεων να φτάνει τις 34.872.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο οι ρυθμισμένες οφειλές ανήλθαν σε 513 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 1.439 ρυθμίσεις. Δυναμικά κινείται ο αριθμός νέων αιτήσεων (5.480 τον Απρίλιο), με τις οριστικές υποβολές αιτήσεων να φτάνουν τις 2.850.

Παράλληλα, 3.494 ευάλωτα νοικοκυριά επωφελήθηκαν από ρυθμίσεις οφειλών, σύμφωνα με την ήδη θεσπισμένη υποχρεωτικότητα, και 191 οφειλέτες κατάφεραν να αναστείλουν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς κάνοντας χρήση του μέτρου της προκαταβολής.

Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού πραγματοποιήθηκε διαγραφή οφειλών προς Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΚΕΑΟ) και χρηματοπιστωτικούς φορείς (τράπεζες, servicers) περίπου 3,61 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, το μέσο κούρεμα για οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχεται στο 15% και για οφειλές προς χρηματοπιστωτικούς φορείς ανέρχεται στο 30,4%. Τέλος, σχεδόν το 50% των οφειλών προς χρηματοπιστωτικούς φορείς έλαβε κούρεμα οφειλής άνω του 30%.

Παγκόσμιο χρέος: Εκτινάχθηκε στα 7,5 τρισ. δολάρια

Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 7,5 τρισ. δολάρια τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, σκαρφαλώνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 324 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής (IIF).

Όπως μεταδίδει το Reuters, το IIF ανέφερε ότι η Κίνα, η Γαλλία και η Γερμανία ήταν από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση του παγκόσμιου χρέους. Ωστόσο, ο λόγος του χρέους προς το παγκόσμιο ΑΕΠ συνέχισε να κινείται χαμηλότερα, παραμένοντας λίγο πάνω από το 325%.

Στις αναδυόμενες αγορές, όμως, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ του 245%. Το συνολικό χρέος στις αναδυόμενες αγορές αυξήθηκε κατά περισσότερο από 3,5 τρισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο, στα 106 τρισ. δολάρια.

Το IIF, ωστόσο, δεν αναφέρει τι θα συμβεί εάν ισχύσουν τελικά οι δασμοί που εισηγείται ο Τραμπ. Επίσης, η εκτίναξη του παγκόσμιου χρέους σχετίζεται άμεσα με τις μεγάλες πιέσεις και τις ανισορροπίες που καταγράφουν διεθνώς οι αγορές ομολόγων.

TESLA: Καταρρέουν οι πωλήσεις στην Ευρώπη λόγω των πολιτικών θέσεων Musk

Ο Elon Musk πρέπει να πήρε ένα άσχημο μάθημα καταναλωτικού ακτιβισμού στην Ευρώπη, με τις πωλήσεις της Tesla να καταρρέουν. Η πτώση ξεκίνησε μετά την αρχική του στάση και συμπεριφορά στο κυβερνητικό συμβούλιο και αυξήθηκε μετά τις προθέσεις Τραμπ για επιβολή δασμών.

Η Tesla γνώρισε κατακόρυφη πτώση σε 8 από 10 μεγαλύτερες αγορές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι αποστολές του ανανεωμένου Model Y, του πιο δημοφιλούς αυτοκινήτου της. Η ενασχόληση του CEO της, Έλον Μασκ, με τα πολιτικά φαίνεται πως έχει στοιχίσει στην Tesla, της οποίας η μετοχή έχει «κατρακυλήσει» 42% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που σημείωσε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η «βουτιά» των πωλήσεων της Tesla καταγράφηκε στις μεγαλύτερες αγορές ηλεκτρικών οχημάτων της Ευρώπης, και τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την οργάνωση Society of Motor Manufacturers and Traders, οι εγγραφές νέων οχημάτων της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ανήλθαν σε μόλις 512 τον προηγούμενο μήνα στη Βρετανία, παρουσιάζοντας μείωση 62% σε σχέση με πέρυσι. Η πτώση ήταν ακόμα μεγαλύτερη στη Δανία (-67%), στην Ολλανδία (-74%) και στη Σουηδία (-81%).

Στη Γαλλία, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 59%, στο Βέλγιο κατά 55%, στη Γερμανία κατά 46% και στην Ισπανία κατά 36%.

Τράπεζα της Ελλάδος: Μειώνονται τα επιτόκια στα νέα δάνεια λόγω ΕΚΤ

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 29 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,75%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,78%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,54%, ενώ το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 3,63%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,19%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,04%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 45 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,12%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) μειώθηκε κατά 27 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,44%.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου, σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 22 μονάδες βάσης στο 4,92%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 20 μονάδες βάσης στο 4,67%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 51 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,01%.

Υφιστάμενα Δάνεια

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,13%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,95%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 8,24%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,73%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,02%.

ΔΕΗ: Στη δεύτερη φάση της κατασκευής του μεγάλου φωτοβολταϊκού σταθμού στη Μεγαλόπολη

Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει διαρκώς το πράσινο χαρτοφυλάκιό του, προχωρώντας με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση του μεγάλου φωτοβολταϊκού σταθμού συνολικής ισχύος 490 MW.

Ξεκινά η δεύτερη φάση της κατασκευής του μεγάλου φωτοβολταϊκού σταθμού 490 MW στη Μεγαλόπολη, ενός έργου που οδηγεί στη μεταμόρφωση των πρώην λιγνιτικών περιοχών σε έναν κόμβο πράσινης ενέργειας. Με εγκατεστημένη ισχύ 490 MW, η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αγγίξει τις 860 GWh. Η παραγωγή αυτή είναι ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 215.000 νοικοκυριών και να αποτρέψει εκπομπές της τάξης των 430.000 τόνων CO₂ ετησίως.

Συγκεκριμένα, μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της ΤΕΡΝΑ, ξεκινά η δεύτερη φάση του φωτοβολταϊκού των 490 MW με την κατασκευή επιπλέον 125 MW σε μια συνολική επιφάνεια περίπου 2.000 στρεμμάτων στη θέση «Ορυχείο Μεγαλόπολης».

Η πρώτη φάση του σταθμού, ισχύος 125 MW, είναι ήδη υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η τρίτη φάση του έργου, που αφορά την κατασκευή σταθμού συνολικής ισχύος 240 MW, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2026.

Για τη φάση των 125 MW που ξεκινάει τώρα, θα χρησιμοποιηθούν περίπου 215.000 αμφίπλευρα (bifacial) φωτοβολταϊκά πλαίσια, επί σταθερών βάσεων, τα οποία θα διασυνδεθούν με το υφιστάμενο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης μέσω ενός νέου υποσταθμού στη θέση «Νέο Χωρέμι».

Σύμφωνα με το τριετές στρατηγικό σχέδιο, την τριετία 2025-2027 ο Όμιλος ΔΕΗ θα αναπτύξει επιπλέον 5,6 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027.

Βασικός βραχίονας ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ είναι η 100% θυγατρική, ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η εταιρεία δραστηριοποιείται πρωτοποριακά, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στην αιολική και ηλιακή ενέργεια από τη δεκαετία του ’80. Καινοτομεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη δραστηριοποίησή της σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ καθώς και σε συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες. Ο Όμιλος ΔΕΗ διαθέτει σήμερα ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 6,2 GW σε Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία και Βουλγαρία. Στόχος του επενδυτικού σχεδίου του Ομίλου ΔΕΗ είναι η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει στα 11,8 GW μέχρι το 2027.

QUALCO: Ξεκινά η δημόσια προσφορά της Qualco για είσοδο στο Χ.Α.

Ξεκινά το πρωί της Τετάρτης η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή της Qualco στο χρηματιστήριο, που προβλέπει δυνατότητα διάθεσης επιπλέον μετοχών αν υπάρξει επαρκής ζήτηση. Στις 15 Μαΐου ξεκινά, βάσει χρονοδιαγράμματος, διαπραγμάτευση. Η εταιρεία στοχεύει σε άντληση κεφαλαίων έως 57,3 εκατ. ευρώ, με πώληση ιδίων μετοχών έως 41 εκατ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης είναι μεταξύ €5,04 και €5,46.

Latsco, Μουνδρέας και Κυριακού θα αποκτήσουν αθροιστικά 8,58 εκατ. μετοχές. Η Antenna Group BV (Κυριακού) και η Latsco δεσμεύονται να καλύψουν 3,4 εκατ. μετοχές έκαστη, ενώ η Green Hydepark Investment (Μουνδρέας) 1.785.894 μετοχές. Οι εναπομείνασες προσφερόμενες μετοχές θα διατεθούν 50%-50% σε Ελλάδα (δημόσια προσφορά) και εξωτερικό (βιβλίο προσφορών).

Σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, οι πωλητές μέτοχοι μπορούν να διαθέσουν επιπροσθέτως έως 2.700.000 μετοχές, που θα μοιραστούν 50%-50% σε ελληνικό και ξένο βιβλίο. Τα σχετικά έσοδα θα χρηματοδοτήσουν πράξεις σταθεροποίησης (greenshoe) μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης. Ο διαχειριστής μπορεί να αγοράσει έως 2.700.000 μετοχές κατά τη διάρκεια της περιόδου πράξεων σταθεροποίησης.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Σε συνέχεια της έγκρισης του σχετικού Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 6 Μαΐου 2025, η δημόσια προσφορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί από Τετάρτη 7 Μαΐου 2025 και ώρα 10:00 π.μ., και θα λήξει την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025 και ώρα 15:00 μ.μ.

Συντονιστές της δημόσιας προσφοράς είναι η UBS EUROPE SE, η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. και η EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Κύριοι Ανάδοχοι είναι η ALPHA BANK, EUROBANK, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΤΡΑΠΕΖΑ OPTIMA BANK Α.Ε.
Ανάδοχοι είναι η ΤΡΑΠΕΖΑ ATTICA BANK και η ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.

Σύμβουλος Εισαγωγής είναι η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.

Νομικός Σύμβουλος της Έκδοσης για θέματα Ελληνικού Δικαίου είναι η δικηγορική εταιρεία «Papapolitis/Papapolitis», ενώ ο ειδικός λογιστικός και οικονομικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε από την ελεγκτική εταιρεία «Grant Thornton».

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Qualco

Ο Ορέστης Τσακαλώτος δήλωσε:

«Με την επικείμενη είσοδό μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δημιουργούμε νέες προοπτικές ανάπτυξης, με στόχο να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας ως κορυφαίος πάροχος στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στην ελληνική και τη διεθνή αγορά, δημιουργώντας παράλληλα αξία για τους εργαζομένους, τους πελάτες και τους μετόχους μας.»

Με βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την ιδιοπαραγόμενη τεχνολογία του, ο όμιλος Qualco προσφέρει προηγμένες και εξειδικευμένες λύσεις σε περισσότερους από 140 οργανισμούς σε πάνω από 30 χώρες, διατηρώντας διαχρονικά ισχυρές οικονομικές επιδόσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα:

  • Τα έσοδα για το 2024 διαμορφώθηκαν σε 184 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σύγκριση με το 2023.
  • Το μικτό κέρδος ανήλθε στα 87,0 εκατ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA σε 39 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 21% συγκριτικά με το 2023.
  • Σταθερά χαμηλός δανεισμός: μόνο 0,6x καθαρός δανεισμός (χωρίς leasing) / EBITDA
  • >99% των εσόδων προέρχεται από οργανική ανάπτυξη
  • +107% net revenue retention (NRR) – τα έσοδα από υφιστάμενους πελάτες διατηρούνται και επεκτείνονται
  • 70% των εσόδων προήλθε από την ελληνική αγορά, ενώ το 30% προήλθε από τις διεθνείς αγορές

Το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου Qualco

Για την επόμενη 5ετία, ύψους έως 70 εκατ. ευρώ, στοχεύει σε:

α) στρατηγικές εξαγορές και συγχωνεύσεις (M&As) στην Ελλάδα και διεθνώς, προκειμένου να εμπλουτιστεί το χαρτοφυλάκιο τεχνολογίας του ομίλου με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, να επεκταθεί το γεωγραφικό αποτύπωμα και να ενισχυθούν οι ευκαιρίες διασταυρούμενων πωλήσεων και προσαύξησης των υφιστάμενων προϊόντων και υπηρεσιών
β) ανάπτυξη της δραστηριότητας «Πλατφόρμα ως Υπηρεσία», με έμφαση στην ανάπτυξη νέων και τη βελτίωση των υφιστάμενων πλατφορμών
γ) διασφάλιση κεφαλαίου κίνησης για βελτιωμένη ρευστότητα και λειτουργική αποτελεσματικότητα

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ενεργοποιείται και στην πολεμική (αμυντική) βιομηχανία ενόψει του ReARM

Δυναμικό παρών δίνει η ElvalHalcor στη DEFEA – Defence Exhibition Athens, τη μεγαλύτερη διεθνή αμυντική έκθεση στην ΝΑ Ευρώπη, η οποία πραγματοποιείται από τις 6 έως τις 8 Μαΐου 2025 στο Metropolitan Expo, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η ElvalHalcor, από το ξεκίνημα της δραστηριοποίησής της, σταθερά μέχρι και σήμερα, παράγει προϊόντα για ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών στην αμυντική βιομηχανία. Τα προϊόντα αυτά της ElvalHalcor διατίθενται σε μεγάλες βιομηχανίες διεθνώς, καταδεικνύοντας ότι η εταιρεία αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην «αλυσίδα αξίας» για την παραγωγή αμυντικού υλικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα:

Η Halcor, με τις θυγατρικές εταιρείες (κλάδος χαλκού της ElvalHalcor), παράγουν:

  • Ταινίες κραμάτων χαλκού, για την παραγωγή πυρομαχικών μικρών και μεσαίων διαμετρημάτων
  • Κυάθια για την παραγωγή καλύκων και βολίδων πυρομαχικών μικρών διαμετρημάτων
  • Δίσκους και φύλλα (μεγάλου πάχους) κραμάτων χαλκού για την παραγωγή βλημάτων μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος

Η Elval, ο τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, έχει να επιδείξει σημαντική παρουσία στον αμυντικό τομέα παγκοσμίως, προμηθεύοντας υλικά για ποικίλες εφαρμογές, όπως πλοία, μη επανδρωμένα θαλάσσια σκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα, αντιπυραυλικά συστήματα, καθώς και κινητούς θαλάμους επιχειρήσεων.

Έχοντας εκτελέσει εξειδικευμένα projects σε μια σειρά χωρών παγκοσμίως, αποτελεί σημαντικό προμηθευτή διαφόρων προγραμμάτων πολεμικού ναυτικού και ακτοφυλακής. Ειδικά για προγράμματα του US Navy, η Elval έχει προμηθεύσει πάνω από 25.000 τόνους αλουμίνιο για τη ναυπήγηση πλοίων διαφόρων τύπων, που συμπεριλαμβάνουν και ειδικά κράματα τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αεροπλανοφόρων.

Επίσης, με δική της συνεισφορά κατασκευάστηκαν τα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου Ωκύαλος και Αγήνωρ.

ΕΛΠΕ (Helleniq Energy): Νέα τιμή στόχος από τη Morgan Stanley

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Helleniq Energy δίνει σε έκθεσή της η Morgan Stanley. Ο οίκος θέτει στόχο τα 8 ευρώ, έναντι 7,5 ευρώ προηγουμένως.

Συνεργασία Cenergy Holdings και Breathe Hellas για την ψυχική υγεία των νέων

Η Cenergy Holdings, εταιρεία συμμετοχών με θυγατρικές την Hellenic Cables (κλάδος καλωδίων) και τη Σωληνουργεία Κορίνθου (κλάδος σωλήνων χάλυβα), εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταφοράς ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών και μετάδοσης δεδομένων, ανακοινώνει τη συνεργασία της με την Breathe Hellas.

Αυτή η συνεργασία στοχεύει στην προώθηση της ψυχικής υγείας των νέων σε Βοιωτία και Κόρινθο, περιοχές όπου η Cenergy Holdings δραστηριοποιείται με παραγωγικές μονάδες.

Η Cenergy Holdings, με όραμα να διαμορφώνει τις εξελίξεις στις υποδομές μεταφοράς ενέργειας, όχι μόνο παρέχει καινοτόμες λύσεις ανταποκρινόμενη στις παγκόσμιες προκλήσεις, αλλά θέτει ως προτεραιότητα την υπεύθυνη επιχειρηματική πρακτική και την κοινωνική προσφορά. Υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες με διαρκή κοινωνικό αντίκτυπο, η εταιρεία επιδιώκει να συνεισφέρει ουσιαστικά στις τοπικές κοινωνίες.

Εκπαιδευτικά εργαστήρια σε Βοιωτία και Κόρινθο

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, θα υλοποιηθούν διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαστήρια στα σχολεία των παραπάνω περιοχών, απευθυνόμενα σε μαθητές ηλικίας 12–18 ετών. Τα εργαστήρια αυτά έχουν στόχο να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα, να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες και να ενθαρρύνουν την καινοτομία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Εργαστήρια σε σχολεία
  • Συνεργασία με εκπαιδευτικούς και τις τοπικές κοινότητες για τη μεγιστοποίηση της επίδρασης
  • Παροχή πόρων, εργαλείων και καθοδήγησης από ειδικούς για την υποστήριξη της συναισθηματικής και εκπαιδευτικής ανάπτυξης των μαθητών

Δηλώσεις από τους εταίρους της πρωτοβουλίας

Ο κ. Κώστας Βαβαρούτας, Senior HR Director της Cenergy Holdings, πρόσθεσε:

«Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Cenergy Holdings και των δραστηριοτήτων της. Μέσω της συνεργασίας με τη Breathe Hellas, μας δίνεται η δυνατότητα να στηρίξουμε τις τοπικές κοινότητες όπου δραστηριοποιούμαστε, ενισχύοντας τις δεξιότητες και την ψυχική υγεία των νέων και συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των περιοχών Βοιωτίας και Κορίνθου».

Η κ. Τατιάνα Μπλάτνικ, Ιδρύτρια της Breathe Hellas, σε δήλωσή της σημείωσε:
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με την Cenergy Holdings, μια εταιρεία που μοιράζεται το όραμά μας για τη στήριξη της νέας γενιάς και την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Μαζί, στοχεύουμε να προσφέρουμε ουσιαστικές ευκαιρίες στους νέους που τις χρειάζονται περισσότερο».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ