Δασμοί: Συμφωνία με Λονδίνο και στο βάθος το Πεκίνο
Συμφωνία με τη Βρετανία (μετά αυτοθαυμασμού) ανακοίνωσε ο Τραμπ χθες. Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τη συμφωνία αυτή. Πάντως, ο FTSE 100 υποχώρησε χθες, ενώ οι 3 αμερικανικοί δείκτες είχαν έντονη άνοδο. Αν λέει κάτι αυτό.
Τον Τραμπ όμως τον καίει η Κίνα – γι' αυτό κάνει έμμεση έκκληση προς τους Κινέζους για να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση και συμφωνία.
Τραμπ vs Πάουελ: ΗΠΑ ή Τουρκία;
Ο Τραμπ δεν συγκρατεί τον θυμό του και σκέφτεται όπως ο Ερντογάν πριν από 3 χρόνια.
Το ότι έβρισε σκαιότατα τον σεβάσμιο Τζερόμ Πάουελ (FED) το μάθαμε όλοι. Ο επικεφαλής της FED πάντως κέρδισε πόντους με τη συντηρητική στάση του ανάμεσα στους ξένους οίκους (και όχι τα hedge funds). Βλέπει ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλά και θέλει να αποφύγει η Αμερική ολέθριες εξελίξεις.
Ο Τραμπ πάντως λειτουργεί όπως ο Ερντογάν πριν 3 χρόνια: «Αυξάνεται ο πληθωρισμός; Δεν με νοιάζει. Μείωσε τα επιτόκια για να έρθει η ανάπτυξη». Το τι έγινε στην Τουρκία, το ξέρουμε όλοι.
Ε.Ε.: Δασμοί και ενδοευρωπαϊκές εντάσεις
Η Ε.Ε. θέλει διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ για τα προϊόντα της, αλλά και εδώ υπάρχει η πολυεθνικότητα. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι θέλουν τα δικά τους προϊόντα· αντιδρούν οι Ιταλοί και οι Ούγγροι που έχουν φιλικές σχέσεις με τον Τραμπ, και γίνεται ένα μπάχαλο.
Πάντως, η λίστα των προϊόντων στα οποία θα μπουν δασμοί, εάν δεν υπάρξει φιλική επίλυση με διαπραγμάτευση, θα είναι αρκετά μεγάλη.
ΕΚΤ: Θα μειώσει τα επιτόκια ή θα ακολουθήσει την FED;
Οι επενδυτές στην Ευρωζώνη αναρωτιούνται εάν η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια ή θα ακολουθήσει τη στρατηγική του Τζ. Πάουελ, δηλαδή της ήπιας μείωσης.
Μία άποψη λέει ότι η κα Λαγκάρντ είναι αποφασισμένη να στηρίξει τον συνάδελφό της στην FED (στην επίθεση που δέχεται από τον Τραμπ) και, έστω για ένα μικρό διάστημα, θα ακολουθήσει την ίδια στρατηγική. Διόλου απίθανο.
Ελληνικό Χρηματιστήριο: Ο αδύναμος κρίκος των ευρωπαϊκών αγορών
Παινεύαμε την ελληνική αγορά όταν ξεχώριζε ανοδικά από τις ευρωπαϊκές, αλλά χθες μάλλον ήταν το «μαύρο πρόβατο».
Ο Γεν. Δείκτης ξεκίνησε με άνοδο (στις 1734 μονάδες) και ολοκλήρωσε λίγο πάνω από τις 1.720 μονάδες. Ξένοι κυρίως επενδυτές, έχοντας προεξοφλήσει σημαντικό μέρος των αποτελεσμάτων, στράφηκαν σε ήπιες ρευστοποιήσεις και σε τραπεζικές μετοχές και σε μη τραπεζικά blue chips.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά τη συνεδρίαση, ξεπερνώντας τις 1730 μονάδες (1734 μ.), αλλά σταδιακά έχασε τη δυναμική του και, με τις αποκομίσεις κερδών από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, βρέθηκε να υποχωρεί και κάτω από τις 1.720 μονάδες.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ. διαμορφώθηκε στις 1721,16 μονάδες, με υποχώρηση 0,36%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 134 εκατ. ευρώ, και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 38 έκλεισαν ανοδικά και οι 64 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά -0,44%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,04%.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,42%, με αντίρροπες τάσεις (Eurobank, Alpha υποχώρησαν, ETE, Πειραιώς αυξήθηκαν).
Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά κινήθηκαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Φουρλής.
Από τη μικρο-μεσαία κεφαλαιοποίηση άνοδο κατέγραψαν MIG, Audiovisual (AVE), ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΕΚΤΕΡ, Lavipharm, ΑΛΟΥΜΥΛ.
Τραπεζικά αποτελέσματα α' τριμήνου για Eurobank και ΕΤΕ
Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι δύο τράπεζες ήταν μέσα στις προηγούμενες εκτιμήσεις των αναλυτών. Χρηματιστηριακά είχαν προεξοφληθεί, γι' αυτό και οι μετοχές τους είχαν ανέβει. Θα έπρεπε η αγορά να δει μία υπέρβαση προκειμένου να υπάρξει κάποια ανοδική κίνηση.
Τώρα, αυτό που έγινε εμφανέστατο και στις δύο ανακοινώσεις ήταν ότι οι τραπεζίτες θεωρούν ότι σ’ ένα διεθνές περιβάλλον αρκετά δύσκολο, οι τράπεζές τους κινήθηκαν ικανοποιητικά. Επίσης, είναι εμφανής η μείωση των επιτοκιακών κερδών λόγω της μείωσης των επιτοκίων. Επίσης, είναι εξίσου εμφανής ο στόχος της αύξησης των χορηγήσεων σταδιακά. Τέλος, υπάρχει ο στόχος της εξωστρέφειας. Δηλαδή, της ανάπτυξης στο εξωτερικό.
ΕΤΕ: Εκτίμηση ότι θα μοιράσει το 60% των κερδών της στο μέλλον
Θετική ήταν η αντίδραση των αναλυτών στην εκτίμηση ότι η τράπεζα θα προχωρήσει στη διανομή του 60% των κερδών στο μέλλον.
Eurobank: Aνεβάζει την τιμή στόχο στα 3,2 ευρώ η Citi
Νέα αναβάθμιση στις εκτιμήσεις της για τη Eurobank δίνει η Citi και ανεβάζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα €3,20 από €2,80, διατηρώντας τη σύσταση «αγορά».
Η συνολική προσδοκώμενη απόδοση υπολογίζεται στο +36%, συμπεριλαμβανομένης μερισματικής απόδοσης 4,3%. Ο καταλύτης για την ανοδική αναθεώρηση είναι η ισχυρή κερδοφορία και τα buybacks.
Η βελτίωση βασίζεται στην ενσωμάτωση των προγραμματισμένων επαναγορών ιδίων μετοχών (buybacks) στο χρηματοοικονομικό μοντέλο της τράπεζας, ενέργεια που, σύμφωνα με τη Citi, αναμένεται να ενισχύσει αισθητά τα κέρδη ανά μετοχή από το 2026 και έπειτα.
Η Citi αναμένει πλέον καθαρά κέρδη €1,405 δισ. για το 2026 και €1,455 δισ. για το 2027, με τα EPS να φτάνουν τα €0,40 και €0,43 αντίστοιχα, αυξήσεις της τάξης του +12% και +18% σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.
Ελληνική Τράπεζα: Κερδοφορία 45 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο η θυγατρική της Eurobank
Κέρδη ύψους €45 εκατ. ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα για το πρώτο τρίμηνο του 2025. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €131 εκατ., μειωμένα κατά 13% σε ετήσια βάση.
Παράλληλα, η τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει:
• Σταθερή Κεφαλαιακή βάση: Αναπροσαρμοσμένος Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 32,38% και Αναπροσαρμοσμένος Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου 36,28%, που υπερβαίνουν σημαντικά τις ελάχιστες απαιτήσεις των εποπτικών αρχών.
• Μείωση κινδύνου στον ισολογισμό: Δείκτης ΜΕΔ στο 2,4%, με τον δείκτη κάλυψης προβλέψεων των ΜΕΔ στο 64%. Όλοι οι δείκτες είναι εξαιρουμένων των ΜΕΔ που καλύπτονται από το Πρόγραμμα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων.
• Μέλος του Ομίλου Eurobank, ενός από τους ηγετικούς τραπεζικούς ομίλους στην Ελλάδα και την περιοχή. Η συγχώνευση της Ελληνικής Τράπεζας με την Eurobank Κύπρου θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο.
• Εξαγορά της CNP Cyprus Insurance για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα στην Κύπρο.
ΕΤΕ: Τιμή στόχος στα 10,3 ευρώ από την Citi και σύσταση «αγορά»
Σε ανοδική αναθεώρηση για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε η Citi, αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα €10,30 από €9,45, σε συνέχεια της επικαιροποίησης του μοντέλου προβλέψεών της.
Η επενδυτική σύσταση παραμένει «Αγορά».
Για το 2026, ωστόσο, οι εκτιμήσεις ενισχύονται κατά 7%, ενώ για πρώτη φορά η Citi εισάγει προβλέψεις και για τα έτη 2027 και 2028. Η νέα τιμή-στόχος συνεπάγεται μικρό ανοδικό περιθώριο 7,2% από τα τρέχοντα επίπεδα, αλλά σε συνδυασμό με την ελκυστική μερισματική απόδοση 8,2%, η συνολική αναμενόμενη απόδοση διαμορφώνεται στο 15%.
Για το 2025, η Citi προσαρμόζει τις προβλέψεις της στα €2,1 δισ. NII, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΤΕ. Η μικρή μείωση των τόκων αντισταθμίζεται εν μέρει από περιορισμένο κόστος κινδύνου και ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες και συναλλαγές.
Το 2026 αναμένεται αύξηση κερδών, με στήριξη από υψηλότερα καθαρά έσοδα, περιορισμένες επισφάλειες και αύξηση προμηθειών. Η διοίκηση της ΕΤΕ στοχεύει σε καθαρά έσοδα από τόκους €2,3 δισ. έως το 2027 και αύξηση των προμηθειών με σύνθετο ετήσιο ρυθμό άνω του 8% την περίοδο 2024-2028.
Titan: Στα 67 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων στο α' τρίμηνο
Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 2,9% σε €67 εκατ., ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας μειώθηκαν, λόγω €4,2 εκ. που αναλογούν στους μετόχους μειοψηφίας της Titan America και αυξημένων φορολογικών επιβαρύνσεων ύψους €7 εκ.
Ο δείκτης δανεισμού διαμορφώθηκε στα χαμηλά επίπεδα του 0,5x, ενισχυμένος και από τα κεφάλαια που αντλήθηκαν μετά την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της Titan America.
Τον Φεβρουάριο 2025 ολοκληρώθηκε η εισαγωγή της Titan America στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE). Αντλήθηκαν $393 εκ. μικτά και το μετοχικό ποσοστό μειοψηφίας αντιστοιχεί σε 13,3% στην Titan America.
Ολοκλήρωση εξαγοράς λατομείου αδρανών υλικών στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2025 και νέα συνεργασία για συμπληρωματικά τσιμεντοειδή υλικά στην Ινδία.
• Η πώληση της συμμετοχής (75%) του Ομίλου στην Adocim (Ανατολική Τουρκία) αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2025.
• Το Δ.Σ. ενέκρινε νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους €10 εκ. με έναρξη τον Ιούλιο.
Ο Όμιλος AKTOR ανέλαβε μεγάλο έργο €53 εκατ. στο Λασίθι της Κρήτης
Επιλύει το πρόβλημα της λειψυδρίας και των πλημμυρικών φαινομένων
Ο Όμιλος AKTOR υπέγραψε την ανάληψη ενός σύνθετου και μεγάλου έργου υποδομής στο Λασίθι της Κρήτης, το οποίο θα προσφέρει σε χιλιάδες αγρότες λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας και των περιορισμένων αποθεμάτων νερού, αλλά και θα θωρακίσει την περιοχή από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.
Από πλευράς Ομίλου AKTOR, τη σύμβαση υπέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου.
Πρόκειται για το έργο, ύψους €53 εκατ., «Συμπληρωματικά έργα ταμιευτήρα Μπραμιανού, Αντιπλημμυρικά έργα Γρά Λυγιάς και φράγματος Μύρτου ΠΕ Λασιθίου Κρήτης», το οποίο αποτελείται από τρία πολύ σημαντικά και διακριτά τμήματα:
- Την κατασκευή των συμπληρωματικών εργασιών του φράγματος Μπραμιανού,
- την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή και
- την κατασκευή του φράγματος Μύρτου.
ΚΡΙ ΚΡΙ: Ετοιμάζει μεγάλες πωλήσεις το καλοκαίρι του 2025
Και χρηματιστηριακά θα αναβαθμιστεί
Κοντά στην εισαγωγή στον FTSE Large Cap θα βρεθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο η μετοχή της ΚΡΙ ΚΡΙ, μετά το ράλι ανόδου που πραγματοποιεί εδώ και πολλούς μήνες αλλά και την αύξηση της εμπορευσιμότητας.
Σε ό,τι αφορά το οργανικό και παραγωγικό μέρος, οι στόχοι για το καλοκαίρι 2025 είναι πολύ υψηλοί και για το παγωτό και για το γιαούρτι και τα επιδόρπια γιαουρτιού.
Αυτό μόνο που φοβίζει την εταιρεία είναι μήπως εκτιναχθεί η τιμή των πρώτων υλών ή η ενέργεια και φρενάρει την κερδοφορία.
ΟΠΑΠ: Επανήλθε ανοδικά η μετοχή του ΟΠΑΠ
Προχθές έκοψε το μέρισμα και χθες η μετοχή επανήλθε σε υψηλότερα επίπεδα. Φαίνεται ότι μπορεί να επιστρέψει στα επίπεδα των 20 ευρώ.
Κρίσιμο το β' τρίμηνο για όλα τα παιχνίδια και ακόμη πιο κρίσιμο το γ' τρίμηνο, που δεν έχουμε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις.
Ωστόσο, ποντάρει πολλά και στον ηλεκτρονικό τζόγο και στην εξωστρέφεια.
Austriacard Holdings: Τι δήλωσε κατά την Capital Day στους αναλυτές
Η διοικητική ομάδα του ομίλου παρουσίασε τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας και μοιράστηκε τους μεσοπρόθεσμους οικονομικούς στόχους της για τα επόμενα τρία χρόνια (2025-2027).
Οι στόχοι αυτοί αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη και τις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας. Τα τελευταία χρόνια, η AUSTRIACARD έχει βελτιώσει τα προϊόντα και τις οργανωτικές της δυνατότητες, με αποτέλεσμα την ισχυρή ανάπτυξη και τη σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας της.
Η εταιρεία έχει μετατραπεί σε πάροχο λύσεων πληρωμών με την ενσωμάτωση πλέον εφαρμοσμένης τεχνολογίας που ειδικεύεται στις ψηφιακές τεχνολογίες, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Η πλατφόρμα GaiaB και οι λύσεις Agentic AI παρέχουν προηγμένες δυνατότητες αυτοματοποίησης, εξυπηρετώντας τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η AUSTRIACARD διατηρεί ηγετική θέση στην παραδοσιακή της δραστηριότητα, που είναι οι λύσεις καρτών πληρωμών.
Η διοίκηση αναφέρθηκε στις αναμενόμενες προκλήσεις από το 2025 και μετά, καθώς και στις μελλοντικές ευκαιρίες.
Τρεις βασικοί πυλώνες ανάπτυξης
Οι ευκαιρίες αυτές είναι κεντρικής σημασίας για τη στρατηγική της εταιρείας, η οποία βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες ανάπτυξης:
- Γεωγραφική επέκταση: Περιλαμβάνει τη στόχευση βασικών αγορών και την αξιολόγηση των αναμενόμενων συνεισφορών τους μεσοπρόθεσμα.
- Επέκταση του μεριδίου αγοράς: Περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για ανάπτυξη, όπως επενδύσεις στην οργανωτική δομή και επιδίωξη στρατηγικών εξαγορών.
- Βελτίωση των προϊόντων και υπηρεσιών: Στοχεύει στην βελτιστοποίηση της κάλυψης των αναγκών των πελατών μέσω ολοκληρωμένων λύσεων και μοντέλων επαναλαμβανόμενων εσόδων.
Στο πλαίσιο της εξέλιξης της στρατηγικής ανάπτυξης, η διοίκηση επικαιροποίησε τους οικονομικούς στόχους για τη μεσοπρόθεσμη περίοδο 2025-2027. Οι αναθεωρημένοι στόχοι έχουν ως εξής:
- Μέση ετήσια οργανική αύξηση των εσόδων κατά 6-7%
- Βελτίωση του προσαρμοσμένου περιθωρίου EBITDA σε ποσοστό 15%-17%
- Κεφαλαιουχικές δαπάνες ως ποσοστό των εσόδων 4-5% ετησίως
• Διατήρηση ενός προοδευτικού μερίσματος 20-25% των καθαρών κερδών και του δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA 1,5 έως 2 φορές (εξαιρουμένης της δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών).
Toyota: Ακόμη μία εταιρεία που επλήγη από τους δασμούς του Τραμπ
Πλήγμα ύψους 180 δισ. γιεν (1,3 δισ. δολάρια) στα λειτουργικά της κέρδη, μέσα σε δύο μήνες, βλέπει η Toyota Motor Corp. εξαιτίας των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, με την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία να προστίθεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο εταιρειών που προσπαθούν να προστατευθούν από την εμπορική αναταραχή.
Η εταιρεία δήλωσε την Πέμπτη ότι ο αντίκτυπος για τον Απρίλιο και τον Μάιο έχει συνυπολογιστεί προσωρινά και η κατάσταση παραμένει αβέβαιη. Αυτό πρόκειται να επιβαρύνει τα αποτελέσματά της για το σύνολο του έτους, με τις προβλέψεις της για λειτουργικά κέρδη 3,8 τρισ. γιεν για το έτος που λήγει στις 31 Μαρτίου 2026, να υπολείπονται κατά πολύ των προσδοκιών των αναλυτών για 4,7 τρισ. γιεν.
Habemus Papam
Νέος Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ. Ο νέος Ποντίφικας βγήκε στο κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, πραγματοποιώντας την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την εκλογή του.
Το όνομα που επέλεξε ο Ποντίφικας σαν Πάπας είναι Λέων ο 14ος. Για να δούμε εάν θα είναι αντισυμβατικός όπως ο προηγούμενος ή θα ακολουθήσει τις σκέψεις (αν μπορεί) του Τραμπ.