Οι διεθνείς εξελίξεις έχουν κινητικότητα προς μία ομαλοποίηση, οι ελληνικές εισηγμένες είχαν ένα καλό α' τρίμηνο με αποκορύφωμα τα τραπεζικά αποτελέσματα των big 4 (συστημικών) τραπεζών και ο συνδυασμός των διεθνών εξελίξεων με τα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά 15ετίας, σπάζοντας ανοδικά τις 1.750 μονάδες. Πλέον, εάν υπάρξει ισχυροποίηση της ζήτησης μέσα στην εβδομάδα, ο επόμενος στόχος είναι οι 1.780-1.800 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, οι πολλές προτάσεις για διαπραγματεύσεις στο ουκρανικό (είτε προέρχονται από την τρόικα Γαλλίας–Γερμανίας–Βρετανίας είτε από τις ΗΠΑ είτε από τη Ρωσία) δείχνουν ότι υπάρχουν «ζυμώσεις» για εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά τους δασμούς, είχαμε τις πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ–Κίνας στην Ελβετία, και αυτό δείχνει ότι αναζητάται κάποιο modus operandi για επιστροφή στην κανονικότητα.
Οι ΗΠΑ (δια στόματος Τραμπ) θέλουν να μετριάσουν τις πιέσεις, αφού φαίνεται ότι τους αρχικούς δασμούς προς την Κίνα μάλλον δεν τους πήρε σοβαρά κανένας και πλέον συζητούν υπό άλλη βάση. Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι οι αγορές περιμένουν άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων από την FED και δύο μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών
Σε εγχώριο επίπεδο, τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων για το α' τρίμηνο είναι ικανοποιητικά, με τα αποτελέσματα των 4 συστημικών τραπεζών να ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες των αναλυτών, σε ό,τι αφορά τα επιτοκιακά έσοδα, δείχνοντας ανθεκτικότητα απέναντι στις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Επίσης, οι τραπεζίτες των 4 συστημικών τραπεζών, στις δηλώσεις τους, εξέφρασαν τη βούληση για διανομή μεγαλύτερων μερισμάτων (περίπου στο 50% των κερδών) από τη χρήση 2025 και να χρησιμοποιήσουν τη ρευστότητα για εξαγορές και συγχωνεύσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Επίσης, η μεγάλη υπερκάλυψη που είχε το IPO της Qualco (πάνω από 5 φορές) δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη «επενδυτική όρεξη».
Σε ό,τι αφορά τα μη τραπεζικά blue chips, έχουμε εισέλθει στο τρίμηνο της διανομής μερισμάτων και αναμένεται να διανεμηθούν μέσα στον Μάιο–Ιούλιο πάνω από 2 δισ. ευρώ σε μερίσματα. Μέσα στην εβδομάδα θα μοιράσει μέρισμα η πλέον μερισματοφόρα μετοχή του Χ.Α, ο ΟΠΑΠ, και θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα και οι υπόλοιπες.
Οι επιχειρηματικές κινήσεις των εισηγμένων βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους των τελευταίων 15 ετών και η πλειονότητα των εισηγμένων στοχεύουν σε νέα υψηλά κερδοφοριών ακόμη και υπό τις δύσκολες συγκυρίες. Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, αρκετά blue chips κινούνται σε ιστορικά υψηλά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι μετοχές της Coca Cola HBC, του ΑΔΜΗΕ, του ΟΛΠ, του ομίλου Titan, του ΟΛΘ και πλείστων άλλων από όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων.
Η συνεδρίαση της Παρασκευής – Κυριαρχία των αγοραστών
Η εβδομάδα των «τραπεζικών αποτελεσμάτων α' τριμήνου» ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με την ανακοίνωση της Alpha Bank και τα μηνύματα που πέρασαν τα αποτελέσματα ήταν ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν και ανθεκτικότητα στις διεθνείς κρίσεις και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
Την Παρασκευή, κυριάρχησαν οι αγοραστές από την έναρξη της συνεδρίασης. Μαζί με τα τραπεζικά blue chips, ανοδικά κινήθηκαν και τα περισσότερα μη τραπεζικά. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από τις 1.730 και, μετά τις 14.00 ώρα Ελλάδος, ξεπέρασε τις 1.750 μονάδες (υψηλό ημέρας στις 1.752 μονάδες), επίπεδα στα οποία κινήθηκε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.
Η λήξη της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 1.750,48 μονάδες (ξεπέρασε τα επίπεδα Μαΐου 2010 και κινείται προς τα επίπεδα Αυγούστου 2010), με άνοδο 1,7%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 218 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 82 ήταν ανοδικές και 32 πτωτικές.
Τράπεζες, μη τραπεζικά blue chips και μεγάλη υπερκάλυψη της Qualco
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 2,11%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) αυξήθηκε κατά 1,19%. «Πρωταγωνίστριες» της συνεδρίασης οι 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, και τις ακολούθησαν και οι 3 μικρότερες τραπεζικές μετοχές.
Πολύ δυνατή άνοδο και με αυξημένους όγκους είχε η Alpha Bank, ακολούθησε η ΕΤΕ και μετά ήταν η Eurobank με την Πειραιώς, με ισχυρές ανοδικές κινήσεις. Από τα μη τραπεζικά blue chips, ο ΟΠΑΠ επέστρεψε κοντά στα 20 ευρώ, η ΔΕΗ είχε μία συνεδρίαση με αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, η Cenergy, η Jumbo, η Motor Oil, η EXAE αυξήθηκαν, ενώ η μετοχή του ΟΛΠ συνεχίζει να γράφει ιστορικά υψηλά.
To αγοραστικό ενδιαφέρον που υπάρχει ενίσχυσε και το IPO της Qualco, που είχε 5 φορές υπερκάλυψη.
Το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας
Στο καλεντάρι των προγραμματισμένων δράσεων και ανακοινώσεων, η Δευτέρα ξεκινάει με τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της Τράπεζας Κύπρου (πριν το άνοιγμα), του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος και της Optima Bank. Την Τρίτη ακολουθεί το Κρι – Κρι, την Τετάρτη ο ΟΤΕ (πριν το άνοιγμα) και την Πέμπτη η Τράπεζα Αττικής και η Lavipharm.
Σε άλλα νέα, το βράδυ της Τρίτης θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις του δείκτη MSCI, την Πέμπτη θα ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευσή τους στην Κύρια Αγορά του Χ.Α οι μετοχές της Qualco, ενώ την Παρασκευή ολοκληρώνεται η περίοδος εξάσκησης του δικαιώματος προτίμησης για την ΑΜΚ της «Ευρώπη Ασφαλιστική».
Τέλος, επισημαίνεται ότι την προσεχή Παρασκευή κλείνουν οι σειρές παραγώγων για τον μήνα Μάιο.