Μετά το τραγικό τριήμερο με τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς εκατέρωθεν από Ισραήλ-Ιράν, που οδήγησαν το 'θερμόμετρο' στα ύψη, οι αγορές αναζητούν 'σωσίβια' στις Κεντρικές Τράπεζες.
Περιμένουν την απόφαση της FED μεσοβδόμαδα ενώ ανακοινώσεις (προφανέστατα στο ίδιο μήκος κύματος) θα έχουν και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως της Ιαπωνίας (BoJ) και της Βρετανίας (ΒοΕ).
Το πρόβλημα για τις Κεντρικές Τράπεζες είναι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου που θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού.
Η πρώτη συνεδρίαση μετά την έναρξη των εχθροπραξιών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη γιατί θα δώσει τις τάσεις για τις εξελίξεις.
Οι ασιατικές αγορές ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις τους με μικρές μεταβολές, ενώ στα πρώτα λεπτά των ευρωπαικών συνεδριάσεων, οι δείκτες κινούνται ανοδικά. Αυτό δεν γνωρίζουμε εάν σημαίνει προσπάθεια τόνωσης της αισιοδοξίας ή απλώς ένα από τα γνωστά τρικ των κερδοσκόπων των αγορών για να πουλήσουν σε υψηλότερα επίπεδα.
Λίγο μετά την έναρξη των πρωινών συνεδριάσεων, ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,18%, ο γαλλικός CAC αυξάνεται κατά 0,32%, ο ιταλικός MIB κατά 0,42% και ο Eurostoxx 50 κατά 0,27%.
Χ.Α.: Ανοδικά οι τράπεζες, πτωτικά τα άλλα blue chips
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης κατά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης κινείται στις 1830,43 μονάδες με υποχώρηση 0,27%.
Η αξία συναλλαγών είναι αυξημένη (έχει φτάσει στα 9 εκατ. Ευρώ στα πρωτα 10 λεπτά της συνεδρίασης) ενώ έντονα καθοδικό είναι το ισοζύγιο ανοδικών/ πτωτικών μετοχών με αναλογία 1 ανοδική για 3 πτωτικές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE large Cap) υποχωρεί κατά 0,15%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιποίησης (FTSE Mid Cap) υποχωρεί κατά 0,31%.
Ο τραπεζικός δείκτης κινείται οριακά ανοδικά, λόγω της επίδρασης της ήπιας ανοδου των ευρωπαικών αγορών, ενώ πτωτικά κινούνται τα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips.
Ανοδικά κινούνται, το Δ.Α.Α, τα ΕΛΠΕ (Helleniq Energy) και η Motor Oil (σαφέστατα λόγω πετρελαίου), η Jumbo, o Titan και η CocaCola HBC.