Οι χρηματιστηριακές αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη κινούνται ανεξάρτητα δεδομένων και μόνο βάσει της παρατεταμένης ανοδικής τάσης. Η εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων στα θέματα των δασμών βοηθά τις αγορές. Οι χθεσινές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές καλύπτονται σήμερα, ενώ οριακές μεταβολές έχουν οι αμερικανικοί δείκτες λόγω κάποιων αρνητικών μακροοικονομικών δεδομένων.
Οι συμβιβασμοί για τους δασμούς και τα μακροοικονομικά προβλήματα
Στις ΗΠΑ, ο Dow Jones λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος υποχωρούσε κατά 0,21%, ο S&P 500 είχε οριακή μεταβολή κατά 0,05% και ο Nasdaq αυξάνονταν κατά 0,34% λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων.
Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,08%, ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,91%, ο ιταλικός MIB αυξάνεται κατά 0,2% και ο Eurostoxx 50 έχει άνοδο 0,37%.
Ελληνικό Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά 15ετίας με φόντο τα επιχειρηματικά deals
Βελτιωμένη προσφορά περιμένει η αγορά για την ΕΧΑΕ, δείχνει η πορεία της μετοχής.
Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα ανοδική κίνηση πάνω από τις 1.890 μονάδες και σε πορεία προς τις 1.900 μονάδες, που είναι θέμα χρόνου να κάνει την υπέρβαση.
Η άνοδος προήλθε κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές, που ευνοούνται άμεσα από την εξαγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου από το Euronext (κατέχουν περίπου το 6% των μετοχών της ΕΧΑΕ), της ίδιας της μετοχής της ΕΧΑΕ, η οποία κάλυψε το discount του 15% (από τα 6,03 στα 6,9 ευρώ) και μάλιστα το γεγονός ότι έκλεισε υψηλότερα της τιμής ανταλλαγής δείχνει ότι πιθανότατα οι επενδυτές περιμένουν βελτιωμένη πρόταση από το Euronext.
Σε ό,τι αφορά τη μετοχή της Intralot, εκεί η πτώση δείχνει ότι ενώ πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο deal, οι επενδυτές είναι κάπως διστακτικοί για τον συνδυασμό δημόσιας προσφοράς με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το 1,06 είναι offer price και θα φανεί εάν θα αντάξει και πού θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Ισχυρές συναλλαγές και κίνηση blue chips
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.893,97 μονάδες με άνοδο 0,47% (υψηλό ημέρας στις 1.897 μονάδες). Η αξία συναλλαγών εκτοξεύθηκε στα 305 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 156 εκατ. ευρώ περίπου (50%) τα πραγματοποίησαν οι 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές.
Ενδεικτικά, μόνο η Eurobank πραγματοποίησε συναλλαγές ύψους 60 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,44%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,62%, με αγοραστές αρκετά ελληνικά χαρτοφυλάκια και βασικούς μετόχους. Ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 0,21%.
Από τα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν ανοδικά -εκτός από την ΕΧΑΕ (για τους συγκεκριμένους λόγους)- οι METlen, ΟΤΕ, Viohalco, Titan int, Cenergy, Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ, Aegean ΔΑΑ, Lamda Dev.