Σε νέα υψηλά πολυετίας (επίπεδα Απριλίου 2010) βρέθηκε την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση που ναι μεν δεν είχε τη δυναμική των προηγούμενων συνεδριάσεων της εβδομάδας, αλλά τουλάχιστον δείχνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται σταθερά σε ανοδικό momentum. Ο πήχης πλέον έχει ανέβει στις 2.000 μονάδες και μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της υπέρβασης μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Μη τραπεζικά blue chips στηρίζουν πλέον την άνοδο
Τα μη τραπεζικά blue chips αντικατέστησαν τις τραπεζικές μετοχές ως παράγοντες ανόδου. Ο Γεν. Δείκτης, αφού ξεκίνησε ήπια πτωτικά (χαμηλό ημέρας στις 1.908 μονάδες), σταδιακά επέστρεψε σε άνοδο βασιζόμενο κυρίως στα μη τραπεζικά blue chips. Ο κλαδικός δείκτης των ελληνικών τραπεζών, παρά τη μικρή διόρθωση, παραμένει πρώτος σε άνοδο στην Ευρώπη. Προς το τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα νέο ρεσάλτο προς τις 1.920 μονάδες, αυξάνοντας και πάλι τις “στροφές στον κινητήρα” των συναλλαγών. Ο Γ.Δ έφτασε στις 1.922 (υψηλό ημέρας) και μετά οι πωλητές στις τραπεζικές μετοχές περιόρισαν και τον κλαδικό δείκτη και τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 1.920 μονάδες.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ διαμορφώθηκε στις 1.918,09 μονάδες με άνοδο 0,15%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 179 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερη των τελευταίων συνεδριάσεων, αλλά που δείχνει ότι συντηρείται το «θερμό κλίμα» για επενδύσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, με ροές από εξωτερικό αλλά και εγχώριους αγοραστές. Οι επενδυτές αναζητούν τοποθετήσεις και το ελληνικό χρηματιστήριο τους δίνει αρκετές, τόσο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση όσο και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Κινήσεις σε δείκτες και μετοχές
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μεταβλήθηκε κατά 0,12%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 0,53%. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 53 έκλεισαν ανοδικά και οι 58 πτωτικά. Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης μεταβλήθηκε κατά -0,7%, με άνοδο σε Alpha Bank ανάμεσα στις συστημικές. Από τα μη τραπεζικά blue chips, ισχυρή η άνοδος της ΔΕΗ, της Jumbo που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πάνω από τα 30 ευρώ, του ΟΠΑΠ, της Aegean (μετά και την επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου), της Motor Oil που έχει επιστρέψει κοντά στα 25 ευρώ, του ΟΤΕ, της METLEN και του ΑΔΜΗΕ.
Πτώση σε ΕΧΑΕ και Ιντραλότ
Σε ό,τι αφορά τις δύο μετοχές της επικαιρότητας, την ΕΧΑΕ και την Ιντραλότ, η μεν ΕΧΑΕ υποχώρησε και έκλεισε ακριβώς στην τιμή ανταλλαγής των 6,9 ευρώ, που δείχνει ότι έφυγαν όσοι ήθελαν να κερδοσκοπήσουν, και η Ιντραλότ διαμορφώθηκε στα 1,072 ευρώ, λίγο υψηλότερα από την τιμή της δημόσιας πρότασης.
Εβδομαδιαία άνοδος 2,18% και αύξηση του μέσου ημερήσιου τζίρου
Μία ακόμη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με άνοδο. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,18%, βασιζόμενος κυρίως στις τραπεζικές μετοχές που σήκωσαν και την αγορά αλλά και αύξησαν τις συναλλαγές. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι 4 συστημικές μετοχές πραγματοποιούσαν περίπου το 50% των συνολικών συναλλαγών. Ακόμη και στη σχετικά υποτονική συνεδρίαση της Παρασκευής, με τα 179 εκατ. ευρώ συναλλαγές, οι 4 συστημικές τράπεζες πραγματοποίησαν περίπου 104 εκατ. ευρώ συναλλαγές.
Η επόμενη εβδομάδα σηματοδοτεί την είσοδο σε μία θερινή περίοδο χαμηλότερων ρυθμών σε εξωτερικό και εσωτερικό. Αν και μάλλον αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει πλέον, γιατί οι αγορές κινούνται με φρενήρεις ρυθμούς. Οι αποφάσεις για τους δασμούς που θα αποφασιστούν στο τελεσίγραφο Τραμπ, που λήγει στις 9 Ιουλίου, είναι αυτές που θα επηρεάσουν τα ξένα χρηματιστήρια κατά κύριο λόγο.