Tρία είναι τα βασικά θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν οι ειδικές ομάδες που θα βάλει η ΕΧΑΕ , το ΥΠΟΙΚ και από την άλλη πλευρά το Euronext μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η σχέση ανταλλαγής θα αποτελέσει ένα βασικό θέμα και θα εξεταστεί εάν και πόσο μπορεί να βελτιωθεί. Ως γνωστόν η ομάδα του Euronext ήρθε με πρόταση 'πακέτο΄ αιφνιδιάζοντας την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και την ίδια την ΕΧΑΕ με τους μετόχους της που θα ήθελαν κάτι καλύτερο.
Όμως φαίνεται ότι η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει με χρηματιστηριακούς αλλά με πολιτικούς όρους. Η πώληση της ΕΧΑΕ φάνηκε ότι ήταν ο βασικός στόχος της κυβέρνησης εδώ και δύο χρόνια αλλά λόγω των διεθνών εξελίξεων δεν είχε καταφέρει να κάνει την κίνηση της πώλησης.
Το δεύτερο θέμα θα είναι οι επενδύσεις που προτίθεται να κάνει το Euronext στο ελληνικό χρηματιστήριο προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικό μέσα στον όμιλο και το τρίτο θέμα είναι η προστασία των ελλήνων μετόχων (τραπεζών) και μελών (χρηματιστών).
Όταν η προσφορά της κυβέρνησης για την ΕΧΑΕ συνάντησε την ζήτηση από την Ε.Ε.
Η προθεση πώλησης της ΕΧΑΕ , το ‘ντιλάρισμα’ του πρωθυπουργού , βασίστηκε και στην ιδεοληψία του πρωθυπουργού, ότι πρέπει κάθε πράγμα που είναι κάτω από την κρατική ομπρέλα να πουληθεί. Επισης, το Μέγαρο Μαξίμου έβλεπε ότι θα μπορουσε το Υπουργείο Οικονομικών να βγάλει πολλά λεφτά από την διαδικασία της πώλησης. Η συγκυρια ήταν έτοιμη όταν η Ε.Ε άρχισε τον Μάρτιο 2025 να προωθεί την ιδέα της ενοποιημένης χρηματιστηριακης αγοράς που θα μπορουσε να κοντράρει τις ΗΠΑ. Η επίσκεψη της ευρωπαίας επιτρόπου (Albukerquee) στην Αθήνα τον Μάιο , επισημοποίησε την πρόθεση του Κ. Μητσοτάκη να πουλήσει το ελληνικο χρηματιστήριο.
ΕΧΑΕ και EURONEXT : Αντιδράσεις και ευκαιρίες
Το ελληνικό χρηματιστήριο εντάσσεται κάτω από μία πανευρωπαική χρηματιστηριακή αγορά όπως είναι το Euronext που έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 6 τρισεκατομμύρια ευρώ. Αν και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία , το γεγονός ότι η πρόταση για πώληση του ομίλου της ΕΧΑΕ έγινε με την σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από πρόσφατες επικοινωνίες με την Ε.Ε και την έγκριση του ΥΠΟΙΚ Κυριάκου Πιερρακάκη δείχνει ότι δύσκολα θα σταματήσει η πώληση. Και οι δύο πολιτικοί είχαν συνάντηση με την διοίκηση του Euronext και συμφώνησαν να περάσει το ελληνικό χρηματιστήριο κάτω από την πανευρωπαική πλατφόρμα.
Η προτροπή της Ευρωπαικής Επιτροπής
Η πρόσφατη επίσκεψη της αρμόδια Επιτρόπου κας Albukerque προ μηνός ήταν προς την κατεύθυνση της προώθησης της ενοποίησης των ευρωπαικών κεφαλαιαγορών. Στο διάστημα αυτού του μηνός μετά την επίσκεψη της κας Albukerque έγινε η τελική επεξεργασία της πρότασης προκειμένου να κατατεθεί η σχέση ανταλλαγής.
Η στήριξη Πιερρακάκη και τα ‘αντάρτικα’ στην ΕΧΑΕ
Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βλέπει πολύ θετικά το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας. Δέκα χρόνια ύστερα από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, μια πιθανή εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την Euronext αποτελεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα και τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η Euronext, με δραστηριότητες σε επτά χώρες - Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία και Πορτογαλία - αποτελεί σήμερα κορυφαίο πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό όμιλο. Μέσω της πιθανής ένταξης, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει το όγδοο μέλος ενός ενοποιημένου οικοσυστήματος κεφαλαιαγορών που σέβεται τις εθνικές ιδιαιτερότητες ενώ επωφελείται από μια κοινή στρατηγική και τεχνογνωσία.
Που θέλει το ΥΠΟΙΚ να δώσει έμφαση η Euronext
Ανάμεσα στα θέματα για το οποία θέλει ο κ. Πιερρακάκης την επενδυτική παρέμβαση της Euronext συγκαταλέγονται
- η μετεγκατάσταση και αναβάθμιση της τεχνολογίας συναλλαγών
- η ενσωμάτωση των εκκαθαριστικών λειτουργιών σε ένα ευρύτερο διασυνοριακό πλαίσιο
- η εναρμόνιση των υποδομών μετασυναλλακτικής υποστήριξης, και
- η ενίσχυση των συνεργειών με άλλες ευρωπαϊκές αγορές σε επιλεγμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως στην ενέργεια και στο χρέος.
Αυτή η ενδεχόμενη εξέλιξη ευθυγραμμίζεται επίσης με την πρωτοβουλία της Ε.Ε. για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2025. Στοχεύει στη βέλτιστη διοχέτευση των ευρωπαϊκών αποταμιεύσεων σε παραγωγικές επενδύσεις, στην ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών στις κεφαλαιαγορές και στη βελτίωση των επιλογών χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις.
H τιμή ανταλλαγής των 6,9 ευρώ που δημιούργησε αντιδράσεις
“Η πρόταση θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή μετοχών, αποτιμώντας την ΕΧΑΕ στα 6,90 ευρώ ανά μετοχή και οδηγώντας σε σταθερή ισοτιμία μετατροπής 21,029 κοινών μετοχών της ΕΧΑΕ για κάθε νέα μετοχή της Euronext. Με βάση την τιμή της μετοχής της Euronext στα 145,10 ευρώ στις 30 Ιουνίου 2025, η ενδεχόμενη πρόταση θα αποτιμήσει το σύνολο του εκδοθέντος και προς έκδοση κοινού μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ στα 399 εκατ. ευρώ σε πλήρως αραιωμένη βάση. Η υποβολή της προσφοράς υπόκειται στην ολοκλήρωση ελέγχων δέουσας επιμέλειας (due diligence).
Ως ο κορυφαίος πανευρωπαϊκός φορέας χρηματιστηριακών αγορών, η Euronext αποτελεί τη βάση της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU), στο πλαίσιο της αυξανόμενης ανάγκης για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια ενδεχόμενη συνεργασία με την ΕΧΑΕ θα συνέβαλε στην υλοποίηση του φιλόδοξου στόχου της Euronext για ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και συνέργειας
Η Euronext συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ρευστότητα στην Ευρώπη. Διαχειρίζεται περίπου το 25% της συνολικής δραστηριότητας διαπραγμάτευσης μετοχών (cash equity trading) στην Ευρώπη και δραστηριοποιείται σε σημαντικά χρηματοοικονομικά κέντρα όπως είναι το Άμστερνταμ, οι Βρυξέλλες, το Δουβλίνο, η Λισαβόνα, το Μιλάνο, το Όσλο και το Παρίσι.
Το ‘αντάρτικο’ του Κοντόπολου, οι κερδοσκοπικές τάσεις και οι ανησυχίες των χρηματιστών
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Κοντόπουλος με μία λιτή ανακοίνωση έκανε σαφές ότι επρόκειτο για μία ‘αυτόκλητη’ και ‘μη δεσμευτική πρόταση’ ενώ τόνιζε ότι η ΕΧΑΕ ‘δεν είχε προβεί σε συζητήσεις με το Euronext” . Σαφέστατη η διαφοροποίηση από την επίσημη κυβερνητική γραμμή αρχικά αλλά σταδιακά υπήρξαν διαβεβαιώσεις για την συνεργασία με το Euronext σε δίκαιη βάση. Άλλωστε όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο κ. Κοντόπουλος, σε περίπτωση εξαγοράς της ΕΧΑΕ , “ο διευθύνων σύμβουλος πάει σπίτι του”.
Κερδισμένες οι ελληνικές τράπεζες-μέτοχοι της ΕΧΑΕ
Οι ελληνικές τράπεζες είναι και μέτοχοι της ΕΧΑΕ και ευνοούνται από την διεθνοποίηση του ελληνικού χρηματιστηριακού περιβάλλοντος. Επίσης εκτιμάται ότι θα ισχυροποιηθούν και αρκετές μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης αφού θα διαπραγματευόνται σε διεθνές περιβάλλον και θα έχουν πρόσβαση σε πολύ περισσότερα κεφάλαια. Ωστόσο , μελανό σημείο αποτέλεσε το γεγονός ότι οι διαρροές των διαφωνιών για την τιμή δημιούργησαν κύμα κερδοσκοπίας την πρώτη ημέρα μετά την ανακοίνωση που οδήγησε την μετοχή στα επίπεδα των 7,15 ευρώ, προσδοκώντας μία δεύτερη υψηλότερη τιμή ανταλλαγής από το Euronext. Ωστόσο , οι πιέσεις προς τη διοίκηση της ΕΧΑΕ από την πλευρά του κυβερνητικού επιτελείου , να μην αντιδράσουν ακτιβιστικά (δηλαδή να αποδεχθούν τα 6,9 ευρώ) οδήγησαν την μετοχή να προσγειωθεί την Παρασκευή ξανά προς τα 6,9 ευρώ.
Η ανησυχία των ελλήνων χρηματιστών για τις τιμολογήσεις των πελατών και τις χρεώσεις
Η ανησυχία των ελληνων χρηματιστών για την πιθανή εξαγορά της ΕΧΑΕ από το Euronext βασίζεται κυρίως στο ενδεχόμενο να χάσουν πελάτες και συνεργασίες από μεγάλες χρηματιστηριακές του εξωτερικού. Κοινή άποψη ανάμεσα στους έλληνες χρηματιστές είναι ότι θα αυξηθεί το κόστος συναλλαγών και , κυρίως, το κόστος της θεματοφυλακής. Επίσης υπάρχουν ελληνικές χρηματιστηριακές που κάνουν πολλές συναλλαγές με ξένους πελάτες. Αυτές κινδυνεύουν να χάσουν μέρος από την πελατεία τους εάν μπορουν οι ξένοι πελάτες να επενδύουν απευθείας μέσω του Euronext στην Ελλάδα. Την Παρασκευή επρόκειτο να γίνει μία έκτακτη σύσκεψη του ΣΜΕΧΑ προκειμένου να υπάρξει μία ομόφωνη άποψη για τα θέματα που αφορούν τον επαγγελματικό κλάδο των ελλήνων χρηματιστών. Ο φόβος της υποβάθμισης του ρόλου τους μπροστά στην πιθανή είσοδο νέων μεγάλων ξένων οίκων παραμένει.