Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση μια ήπια άνοδο του Γενικού Δείκτη, χωρίς όμως να καταφέρει να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 1.970 μονάδων, καθώς οι εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι χρηματιστηριακοί δείκτες ξεκίνησαν με ήπια πτωτική τάση, εξαιτίας ρευστοποιήσεων και της εκκρεμότητας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα των δασμών.
Αυτό το αρνητικό κλίμα πέρασε και στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ενώ βρίσκονταν σε τροχιά ανόδου, τελικά κατέγραψαν αρνητικές μεταβολές. Ωστόσο, οι μικρές διορθώσεις θεωρούνται υγιείς, δεδομένου του ραγδαίου ράλι που έχει προηγηθεί στους περισσότερους διεθνείς δείκτες και μετοχές.
Ήπιες υποχωρήσεις σε Αμερική και Ευρώπη
Λίγο μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones κινούνταν σταθεροποιητικά, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,11% και ο Nasdaq υποχωρούσε κατά -0,31%. Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX κινούνταν οριακά πτωτικά, ο γαλλικός CAC ενισχυόταν κατά 0,3%, ο ιταλικός MIB υποχωρούσε κατά 0,46% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 παρουσίαζε οριακή πτώση.
Σταθεροποιητική η εικόνα στο ελληνικό ταμπλό
Ελληνικό Χρηματιστήριο: Ήπια ανοδική μεταβολή και μικρή διακύμανση στον Γενικό Δείκτη. Ανοδικά μεν οι τράπεζες, αλλά αντίρροπες τάσεις από τα μη τραπεζικά blue chips.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε περίπου σταθεροποιητικά στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης με μικρές μεταβολές. Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές παρέμεινε έντονο, αλλά αυξήθηκε η μεταβλητότητα στο σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τελικά επικράτησαν αντίρροπες τάσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και έτσι η θετική μεταβολή ήταν μικρή.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ. διαμορφώθηκε στις 1.968,74 μονάδες με άνοδο 0,34%. Η αξία συναλλαγών και πάλι ήταν αυξημένη, στα 272 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 67 έκλεισαν ανοδικά και οι 49 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μεταβλήθηκε κατά 0,34%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,19%. Ο τραπεζικός δείκτης είχε μεταβολή κατά 1,32% με άνοδο σε ΕΤΕ (που είχε ανανέωση ομολόγων), Πειραιώς και Eurobank.
Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν Aktor με άνοδο πάνω από 5%, Viohalco, ΟΠΑΠ, Aegean, Cenergy, ΔΑΑ, Lamda Development, Φουρλής, Autohellas.
Από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, η ΕΛΧΑ (υψηλά πολυετίας), η σταθερά ανοδική AVAX (έχει υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του χρόνου), η Profile, η Q&R, η Frigoglass, η Premia, η Revoil, τα Πλαστικά Κρήτης, η MIG και άλλες.
Προοπτικές υπέρβασης των 2.000 μονάδων
Η αγορά φαίνεται ότι κέρδισε απ’ αυτή την αντίρροπη τάση που καταγράφηκε και ίσως η υπέρβαση των 2.000 μονάδων μετατίθεται την επόμενη εβδομάδα, εάν βεβαίως δεν χαλάσει το κλίμα στις διεθνείς αγορές.