Μία αναμενόμενη και ελεγχόμενα πτωτική συνεδρίαση είχαμε στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Οι ελληνικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και κατ' επέκταση ο Γενικός Δείκτης ακολούθησαν την πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.953,48 μονάδες με υποχώρηση 0,34%.
Ευρωπαϊκές αγορές: Οι δασμοί και ένα δημοσίευμα πίεσαν τα χρηματιστήρια
Η ευρωπαϊκή πτώση αποδίδεται στους δασμούς Τραμπ προς την Ε.Ε., και οι οποίοι πλήττουν (κατ’ αρχάς) την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εξαγγελίες έγιναν το Σάββατο και, με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, βυθίστηκαν οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.
Εκτός από τους δασμούς, φαίνεται ότι αρνητικά λειτούργησε δημοσίευμα των FT την Παρασκευή για υψηλή φορολογία στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Τέλος, οι διαχειριστές κεφαλαίων θέλουν να αποκομίσουν τα κέρδη από το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών και να διατηρήσουν σε ελεγχόμενα επίπεδα την άνοδο των κεφαλαιαγορών. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες ξαναβρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου.
Λίγο πριν τις 17.30 ώρα Ελλάδος, ο Γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά 0,62% με αυξημένες ρευστοποιήσεις στις μετοχές των 4 ισχυρών γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, ο γαλλικός CAC υποχωρούσε κατά 0,36%, ο ιταλικός MIB κινούνταν οριακά χαμηλότερα απ’ την Παρασκευή και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά -0,47%. Όπως βλέπετε, η πτώση είναι μικρή.
Ελληνικό χρηματιστήριο: Ρευστοποιήσεις ξένων χαρτοφυλακίων σε τράπεζες και άλλα μη τραπεζικά blue chips
Προληπτικές και ουδόλως επιθετικές ήταν οι ρευστοποιήσεις εγχώριων και ξένων σε τράπεζες και μη τραπεζικά blue chips κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Οι διαχειριστές κεφαλαίων απλώς ακολούθησαν τη διορθωτική τάση που είχαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω των δασμών. Η πτώση του Γενικού Δείκτη ήταν μικρή και δεν φάνηκε να προβληματίζει την αγορά, που ενδεχομένως να επιζητά κινήσεις συσσώρευσης μετοχών και αποκόμισης κερδών.
Στη λήξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.953,48 μονάδες με -0,34%. Η αξία συναλλαγών στα 213 εκατ. ευρώ θεωρείται υψηλή για την δεδομένη συγκυρία και συνεχίζει το σερί των υψηλών συναλλαγών του Ιουλίου.
Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 51 είναι ανοδικές και οι 67 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,4%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap αυξήθηκε κατά 0,29%. Ίσως αυτή η αντίστροφη τάση δείχνει ότι οι πωλητές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ήταν κυρίως ξένοι.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,9% με άνοδο κυρίως στην Attica Bank και στις Alpha Bank και Eurobank. Από τα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν ανοδικά ο ΑΔΜΗΕ, ο ΟΤΕ, η Jumbo, ο ΟΠΑΠ, η Aktor, η ΕΧΑΕ (έφτασε στα 7,08 ευρώ), ο Φουρλής, το ΔΑΑ.
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ανοδικά κινήθηκαν η Q&R, ο Sarantis, η Alpha Αστικά Ακίνητα, η Δομική Κρήτης (με ένα μεγάλο έργο), η Profile, η Premia (υψηλά 52 εβδομάδων), η Revoil και η AVE.
Η αγορά στοχεύει επιλεκτικά σε συγκεκριμένους τίτλους και περιμένει την επόμενη ανοδική τάση. Εκτός εάν στο εξωτερικό επικρατήσει «χρηματιστηριακός χειμώνας μέσα στο καλοκαίρι».