Την πτωτική τάση των ευρωπαϊκών αγορών, ακολούθησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε προς τις 1.970 μονάδες στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Επίσης, ο τζίρος ήταν αρκετά χαμηλότερος από τον μέσο ημερήσιο τζίρο της προηγούμενης εβδομάδας, δείγμα ότι μάλλον ήρθε η περίοδος της θερινής - χρηματιστηριακής - ραστώνης. Η διόρθωση αποδίδεται στην αποκόμιση κερδών και στην «εξαέρωση» του συστήματος μετά από την παρατεταμένη άνοδο. Άλλωστε, η ειδησιογραφία της ημέρας δεν επέτρεπε να ανατροφοδοτηθεί η ανοδική κίνηση. Επιπλέον, αποδείχθηκε, όπως είχαμε αναφέρει, ότι η απόσταση ανάμεσα στις 1.980 μονάδες Γενικού Δείκτη και τις 2.000 μονάδες είναι μικρή μεν, αλλά μπορεί να γίνει δύσβατη εάν δεν το επιτρέψουν οι διεθνείς συνθήκες.
Εστίαση στα τραπεζικά μέτρα και την κερδοφορία
Τα μέτρα για τις προμήθειες των τραπεζικών ΑΤΜ's ελάχιστα επηρεάζουν την οργανική κερδοφορία τους και περισσότερο αποκαθιστούν την έννοια της τραπεζικής πίστης και προστασίας των μικροκαταθετών. Σε ό,τι αφορά τα μη τραπεζικά blue chips, η ειδησιογραφία σήμερα ήταν μάλλον ρηχή. Οι επενδυτές περιμένουν το τέλος του Ιουλίου - αρχές Αυγούστου, όπου οι 4 συστημικές τράπεζες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα 6μήνου.
Ξένες αγορές – Αποκόμιση κερδών στην Ευρώπη και έμφαση στα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ
Αντίθετη εικόνα είχαν οι αγορές στις ΗΠΑ με τις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος. Στις ΗΠΑ οι δείκτες ήταν ανοδικοί κυρίως λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ στην Ευρώπη πτωτικοί λόγω αποκόμισης κερδών και εν αναμονή των δασμών που θα ανακοινωθούν την 1η Αυγούστου. Το «μπρα ντε φερ» μεταξύ ΗΠΑ - Ε.Ε. δημιουργεί ανησυχίες για την οικονομική επιδείνωση στην Ε.Ε. εάν οι δασμοί από τις ΗΠΑ θα είναι στα επίπεδα άνω του 20%.
Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, στις ΗΠΑ, ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,24%, ο S&P 500 είχε άνοδο 0,47%, ο Nasdaq αυξάνονταν κατά 0,75%. Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά 0,13%, ο γαλλικός CAC -0,62% (με έντονες ανησυχίες για τη γαλλική οικονομία), ο ιταλικός MIB -0,74% και ο Eurostoxx 50 με -0,51%.
Ελληνικό Χρηματιστήριο: Στις 1.970,41 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με υποχώρηση 0,76%
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με μία απλή συσσώρευση προς τις 1.980 μονάδες, αλλά σταδιακά αυξήθηκαν οι πιέσεις και γρήγορα υποχώρησε προς τις 1.970 μονάδες (χαμηλό ημέρας στις 1.967 μονάδες). Στο τέλος της συνεδρίασης, διαμορφώθηκε στις 1.970,41 μονάδες με υποχώρηση 0,76%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 177,24 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 68 ήταν ανοδικές και οι 50 πτωτικές.
Αγοραστικό ενδιαφέρον στη μεσαία κεφαλαιοποίηση
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μειώθηκε κατά 0,84%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,15%. Βλέπουμε δηλαδή ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον παρέμεινε στη μεσαία κεφαλαιοποίηση (0,15%). Οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές ήταν μεγαλύτερες (-0,98%) επειδή οι πωλητές ήταν κυρίως ξένα funds αλλά και σε μικρότερο βαθμό εγχώριοι μέτοχοι. Σημαντική άνοδος της μετοχής της Credia Bank (Attica Bank). Από τα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν η METLEN, η Cenergy, η Aegean, η Aktor, το Δ.Α.Α, ο ΑΔΜΗΕ. Από τη μικρο-μεσαία κεφαλαιοποίηση, ανοδικά μεταξύ άλλων, η Intertech, η Space, τα Πλαστικά Θράκης, η Lavipharm, το Ιατρικό Αθηνών, η Μοτοδυναμική, η Ευρώπη Holdings.