Στα 20,5 ευρώ θέτει την τιμή-στόχο για τον όμιλο της ΔΕΗ η Alpha Finance, με ένα TR 51% από τα σημερινά επίπεδα, που δικαιολογεί τη σύστασή της για αγορά, εν μέσω του μετασχηματισμού του σε powertech με ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση κερδών και διανομής μερισμάτων έως το 2027.
Η χρηματιστηριακή εταιρεία σημειώνει σε ανάλυσή της, ότι η μετοχή της ΔΕΗ διαπραγματεύεται με ένα αδικαιολόγητο discount της τάξης του 41-60% σε σχέση με τον δείκτη 1- 2-3 frd EV/EBITDA και περίπου 41-54% σε σχέση με τον δείκτη P/E (τιμή σε σχέση με τα κέρδη), το οποίο μάλιστα θα διευρύνεται καθώς θα οδεύουμε προς το 2027.
Σημειώνει, επίσης, ότι βλέπει περιθώριο για μία σημαντική επαναξιολόγηση της μετοχής καθώς αυτή αποτελεί επενδυτική πρόταση όχι μόνο για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές (long only) και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια σε υποδομές, αλλά και εμπορικές στρατηγικές.
Ισχυρή προοπτική αύξησης κερδών και μερίσματος
Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ο όμιλος της ΔΕΗ έχει προοπτική αύξησης κερδών που δεν την έχει καμία άλλη αντίστοιχη εταιρεία στην ΕΕ, με EBITDA περίπου 2,76 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 0,87 δισ. ευρώ το 2027, που σημαίνουν έναν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 15% και 34%, αντίστοιχα.
Ισχυρή προβλέπεται και η ανταμοιβή των μετόχων με μέση ετήσια αύξηση μερίσματος κατά 36% την περίοδο 2024-2027, με το ύψος του να φθάνει το 1 ευρώ το 2027 από 0,4 ευρώ το 2024.
Η αύξηση του μερίσματος αναμένεται να συνδυασθεί με την επαναγορά μετοχών και μία μετατροπή σε μετρητά 28% την τριετία 2025-2027, η οποία είναι πλήρως αντίστοιχη με αυτή των άλλων εταιρειών ενέργειας της ΕΕ, ενισχύοντας το επιχείρημα επένδυσης στη μετοχή.
Σε τροχιά μετασχηματισμού
Η ΔΕΗ είναι σε τροχιά μετασχηματισμού, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ και του ενεργητικού της σε ευέλικτη παραγωγή ενέργειας, περιλαμβανομένων των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία και της αποθήκευσης αντλημένης υδροηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα τερματίσει την παραγωγή από λιγνίτη το 2026, εκσυγχρονίζοντας τα δίκτυα διανομής της.
Η επέκταση της στη Ρουμανία, με ένα αντίστοιχο μοντέλο όπως της Ελλάδας και η αύξηση της παρουσίας της σε γειτονικές χώρες (όπως η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Κροατία) βελτιστοποιούν πλήρως το ενεργειακό χαρτοφυλάκιό της, δίνοντας ευκαιρίες για διασυνοριακές εμπορικές δραστηριότητες.
Η προσφορά ιντερνετ πολύ υψηλής ταχύτητας με οπτικές ίνες (FTTH) αποτελεί μία πρόταση που μπορεί να ενισχύσει τη συνολική στρατηγική της, αναφέρει η Alpha Finance, η οποία αναφέρεται επίσης στην option της εταιρείας για τη δημιουργία Data Center για τεχνητή νοημοσύνη στη Δυτική Μακεδονία.