Νέα

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μικρή εβδομαδιαία μεταβολή -0,8% για τον Γενικό Δείκτη

Αντίρροπες τάσεις έχουν οι αμερικανικοί δείκτες κατά την έναρξη των τελευταίων συνεδριάσεων της εβδομάδας στις ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Οι αγορές μέσα στην εβδομάδα κινήθηκαν με μεικτές τάσεις που κατέληξαν σε εβδομαδιαίες μικρές μεταβολές δεικτών. Οι αγορές προσανατολίστηκαν κυρίως προς τις ειδήσεις που αφορούσαν διαπραγματεύσεις για τους δασμούς μεταξύ ΗΠΑ–Ε.Ε., εταιρικών αποτελεσμάτων, τη σύγκρουση ΤραμπΠάουελ για την ανεξαρτησία της FED και τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τη μη μεταβολή των επιτοκίων.

Οι συνεδριάσεις της Παρασκευής σε Αμερική και Ευρώπη

Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν με ήπια άνοδο. Ο Dow Jones αυξάνονταν οριακά, ο S&P κατά 0,15% και ο Nasdaq είχε επίσης οριακή άνοδο. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο DAX υποχωρούσε κατά 0,66%, ο γαλλικός CAC κατά -0,2%, ο ιταλικός MIB αυξάνονταν κατά 0,21%, ο Eurostoxx 50 κατά -0,39%.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Ολοκληρώθηκε η συσσώρευση προς τις 1.970 μονάδες

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που συγκράτησαν τον Γενικό Δείκτη, ολοκληρώνοντας μία συσσώρευση μεταξύ 1.950–1.980 μονάδων. Το κύριο χαρακτηριστικό της εβδομάδας που μας πέρασε ήταν ότι είχαμε μεγάλη ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα. Ο Γ.Δ. ξεκινούσε έντονα ανοδικά, μετά διόρθωνε και στο τέλος έκλεισε με μικρή άνοδο. Η κίνηση αυτή έγινε σε 3 συνεδριάσεις μέσα στην εβδομάδα. Ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που οδήγησε σε ανοδική πορεία τον Γενικό Δείκτη από τα χαμηλά των 1.950 μονάδων.

Οι τράπεζες, οι μετοχές ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ–ΕΥΑΘ) και η ΕΧΑΕ στο επίκεντρο της επενδυτικής ειδησεογραφίας

Οι 4 συστημικές τράπεζες ανακοινώνουν αποτελέσματα α’ εξαμήνου στο τέλος του Ιουλίου και αρχές Αυγούστου και αυτό έχει δημιουργήσει ένα σερί ανακοινώσεων και εκθέσεων επενδυτικών οίκων που δίνουν υψηλότερες τιμές στόχους και πυροδοτούν αγορές. Η «κρίση των ΑΤΜ’s» στην αρχή της εβδομάδας δεν άφησε χρηματιστηριακό αποτύπωμα στις μετοχές.

Στα μη τραπεζικά blue chips, κατά την προηγούμενη εβδομάδα ξεχώρισαν είτε σε όγκους συναλλαγών είτε σε άνοδο μετοχές εταιρειών οι οποίες είχαν σημαντικές ειδήσεις, όπως π.χ. οι εταιρείες υδάτων (ΕΥΔΑΠ–ΕΥΑΘ), η ΔΕΗ, η METLEN που ολοκλήρωσε σήμερα με επιτυχία τη δημόσια πρόταση ανταλλαγής μετοχών για την είσοδο στο LSE, ο ΑΔΜΗΕ για όλα τα φλέγοντα θέματα (από το καλώδιο Ελλάδος–Κύπρου–Ισραήλ έως την κατανομή του φορτίου εν μέσω καύσωνος), η Aktor, η ΕΧΑΕ που κινείται ανοδικά προδικάζοντας καλύτερο τίμημα από την Euronext, η Aegean και το Αεροδρόμιο (ΔΑΑ) λόγω τουριστικής κίνησης, η Viohalco και η Cenergy. Σε ό,τι αφορά τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, εκεί είχαμε σημαντική άνοδο των συναλλαγών στις δεικτοβαρείς μετοχές του κλάδου (ΚΡΙ–ΚΡΙ, AVAX, Profile, Ελλάκτωρ, Δομική Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, ΑΛΟΥΜΥΛ, Ιατρικό Αθηνών, Unibios, ΕΛΧΑ, ΕΚΤΕΡ κ.ά.), δείγμα ότι εκτός από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει επενδυτικό ενδιαφέρον και για τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ήταν σημαντικά μειωμένη σε σχέση με μία εβδομάδα πριν.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής: Στις 1.968,72 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με οριακή υποχώρηση

Η συνεδρίαση της Παρασκευής είχε χαρακτηριστικά σταθεροποίησης του Γενικού Δείκτη πέριξ των 1.970 μονάδων. Ολοκληρώθηκε έτσι μία εβδομάδα συσσώρευσης από τις στηρίξεις των 1.950 μονάδων μέχρι τις αντιστάσεις των 1.990 μονάδων.

Κινητικότητα στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση

Στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.968,72 μονάδες με οριακή υποχώρηση 0,08%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 156 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 61 έκλεισαν ανοδικά και οι 48 πτωτικά. Από τη μεταβολή φαίνεται ότι οι μετοχές μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων ήταν αυτές που κινήθηκαν καλύτερα. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά (-0,09%) με αντίρροπες τάσεις, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,38%.

Ο τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,32% με μεικτές τάσεις ανάμεσα στις τραπεζικές μετοχές. Πολύ ισχυρή άνοδο η μετοχή της Credia (Attica Bank). Από τα μη τραπεζικά blue chips, εκτός από τις εταιρείες ύδατος (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) που βρίσκονται στην επικαιρότητα, ξεχώρισαν την Παρασκευή ο ΑΔΜΗΕ, ο ΟΤΕ, ο Aktor, ενώ είχαμε πάρα πολλές ανοδικές στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις διεθνώς κατά την επόμενη εβδομάδα (τελευταία του Ιουλίου) θα δείξουν εάν ο Γενικός Δείκτης θα κάνει μία επιστροφή προς τις 1.990–2.000 μονάδες ή θα συνεχίσει τη συσσώρευση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ