Οι συνομιλίες Τραμπ - φον ντερ Λάιεν (ΗΠΑ - ΕΕ) στη Σκωτία είναι οι βασικοί παράγοντες που θα διαμορφώσουν τις χρηματιστηριακές τάσεις στα χρηματιστήρια (ειδικά της Ε.Ε) την επόμενη εβδομάδα. Οι δηλώσεις Τραμπ την Παρασκευή, ότι είναι στο 50-50 οι συνομιλίες, είναι μία συνηθισμένη διπλωματική τακτική για να κρατηθούν οι προσδοκίες σε λογικά επίπεδα. Σε δεύτερο επίπεδο αντίδρασης, υπάρχουν οι επιχειρηματικές εξελίξεις που διαμορφώνουν μεμονωμένες τάσεις. Δηλαδή υπάρχουν μετοχές που κάνουν ανοδικό ράλι ενώ οι αγορές μπορεί να υποχωρούν.
Στήριξη Γενικού Δείκτη στις 1.950 μονάδες, αντίσταση στις 1.990
Για το ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γ.Δ ακολούθησε την προηγούμενη εβδομάδα πλήρως τις πλαγιοκαθοδικές τάσεις των ευρωπαϊκών αγορών και την αυξημένη μεταβλητότητα. Η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν -0,85% και αυτό θεωρείται μία θετική εξέλιξη αφού ούτε χάθηκαν οι στηρίξεις των 1.950 μονάδων (δοκιμάστηκαν και άντεξαν σε μία συνεδρίαση) ούτε απομακρύνθηκαν δείκτες και μετοχές από τους στόχους των 2.000 μονάδων. Όπως έχουμε ξανα-αναφέρει, οι 2.000 μονάδες Γενικού Δείκτη είναι νέα υψηλά 15ετίας (Απριλίου 2010) αλλά είναι ένα ορόσημο που δημιουργεί νέες συνθήκες στην αγορά. Πάντως και τις τρεις φορές που ο Γενικός Δείκτης έφτασε ή ξεπέρασε τις 1.990 μονάδες, βγήκαν μαζικά πωλητές με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί μία υγιής συσσώρευση 1.950 - 1.990 μονάδες κατά την προηγούμενη εβδομάδα. Το δεύτερο χαρακτηριστικό την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η μείωση του ημερήσιου τζίρου στα 200 εκατ. ευρώ που ήταν χαμηλότερος και από τον μέσο ημερήσιο τζίρο του 7μηνου (201,7 εκατ. ευρώ). Μία εξέλιξη που δεν τρομοκρατεί την αγορά αφού είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και είναι φυσικό να μειωθούν κάπως οι τζίροι.
Στο 55% του ΑΕΠ η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου στα επίπεδα 2007
Θα πρέπει να αναφέρουμε και πάλι, ότι από πλευράς κεφαλαιοποίησης, η αγορά έχει φτάσει στα 134 δισ. ευρώ φτάνοντας περίπου το 55% του ΑΕΠ. Ποσοστό που ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις προσδοκίες για ένταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στα Αναπτυγμένα ίσως το 2026, όπως ανέφερε σε έκθεσή της την προηγούμενη εβδομάδα η S&P. Επίσης τα 134 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε κεφαλαιοποίηση 2007 και όχι 2010 όπως είναι ο Γενικός Δείκτης. Η διαφοροποίηση αυτή είναι λογική αφού έχουν αλλάξει και οι σταθμίσεις των μετοχών και έχουν εισέλθει πολλές νέες μετοχές.
Εβδομάδα αποτελεσμάτων τραπεζών
Η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου χαρακτηρίζεται από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου (και α’ εξαμήνου) των 4 συστημικών τραπεζών.
Σύμφωνα με την ανάλυση της BETA ΑΧΕΠΕΥ για το β’ τρίμηνο 2025: «Οι πέντε εγχώριες εμπορικές τράπεζες αναμένεται να εμφανίσουν 2,08 δισ. ευρώ έσοδα από τόκους, 1,79 δισ. ευρώ Προ Προβλέψεων Εισόδημα και καθαρά κέρδη 1,17 δισ. ευρώ έναντι 2,1 δισ. ευρώ εσόδων από τόκους, 1,8 δισ. ευρώ Προ Προβλέψεων Εισόδημα και 1,17 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη στο α’ τρίμηνο του 2025.
Η ανθεκτικότητα της τελικής γραμμής αποδίδεται στην εμπροσθοβαρή επιβάρυνση του λειτουργικού κόστους με έξοδα αναδιάρθρωσης καθώς και την ηπιότερη των αναμενομένων εικόνα των καθυστερήσεων.
Ως εκ τούτου τα πρώτα ακούσματα από τις ανακοινώσεις των μεγεθών του εξαμήνου των εταιριών του ΧΑ φαίνεται ότι θα είναι συνολικά υποστηρικτικά των αποτιμήσεων αλλά και των καθοδηγήσεων για το σύνολο της χρήσης.»
Η αγορά εκτιμά ότι εάν τα κέρδη προ φόρων ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ στο σύνολο του α’ εξαμήνου και για τις 5 μεγαλύτερες τράπεζες (4 συστημικές και την Credia Bank) τότε μπορεί να υπάρξει μία νέα ανοδική κίνηση. Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, η άνοδος των τραπεζικών μετοχών με αυξημένη ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα, απορρόφησε τους κραδασμούς στην αγορά.
Η επιτυχημένη δημόσια πρόταση της METLEN και η άνοδος της ΕΧΑΕ
H προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με την επιτυχημένη (συγκέντρωσε το 90,1% περίπου) δημόσια πρόταση της METLEN, γεγονός που επιτρέπει την είσοδο της METLEN στο χρηματιστήριο του Λονδίνου αλλά και έμμεσα είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά δεικτοβαρή blue chips.
To δεύτερο θέμα που απασχολεί τις τελευταίες μέρες είναι η κίνηση των βασικών μετόχων (κυρίως ελληνικές τράπεζες και κάποια μεγάλα ξένα funds) της ΕΧΑΕ να ανεβάσουν την τιμή της μετοχής προς τα 7,6 ευρώ προκειμένου να πιέσουν το Euronext να δώσει υψηλότερη τιμή ανταλλαγής από τα 6,9 ευρώ ή τουλάχιστον να αλλάξει τη σχέση ανταλλαγής του 21/1. Σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακές πηγές, η εβδομάδα που ξεκινά θα έχει έντονη κινητικότητα στο θέμα και αναμένονται εξελίξεις. Για το θέμα είναι ενήμερο το Μέγαρο Μαξίμου και βέβαια το Υπουργείο Οικονομικών.
Ενδιαφέρον για εταιρείες υδάτων, Jumbo, Coca Cola HBC και ΑΔΜΗΕ
Στα μη τραπεζικά blue chips, κατά την προηγούμενη εβδομάδα ξεχώρισαν είτε σε όγκους συναλλαγών είτε σε άνοδο, μετοχές εταιρειών οι οποίες είχαν σημαντικές ειδήσεις, όπως π.χ. οι εταιρείες υδάτων (ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ), η ΔΕΗ, η METLEN που ολοκλήρωσε σήμερα με επιτυχία τη δημόσια πρόταση ανταλλαγής μετοχών για την είσοδο στο LSE, ο ΑΔΜΗΕ για όλα τα φλέγοντα θέματα (από το καλώδιο Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ έως την κατανομή του φορτίου εν μέσω καύσωνος), η Aktor, η ΕΧΑΕ που κινείται ανοδικά προδικάζοντας καλύτερο τίμημα από την Euronext, η Aegean και το Αεροδρόμιο (ΔΑΑ) λόγω τουριστικής κίνησης, η Viohalco και η Cenergy. «Μπαλαντέρ» είναι η μετοχή της Coca Cola και βέβαια η μετοχή της Jumbo.
Κινητικότητα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση
Σε ό,τι αφορά τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, εκεί είχαμε σημαντική άνοδο των συναλλαγών στις δεικτοβαρείς μετοχές του κλάδου (ΚΡΙ-ΚΡΙ, AVAX, Profile, Ελλακτωρ, Δομική Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, ΑΛΟΥΜΥΛ, Ιατρικό Αθηνών, Unibios, ΕΛΧΑ, ΕΚΤΕΡ κά), δείγμα ότι εκτός από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει επενδυτικό ενδιαφέρον και για τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις.