Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι πωλητές της Πειραιώς και ο πόλεμος των Ρόουζ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

S&P 500 – Τεχνολογικές μετοχές

Mε άνοδο τροφοδοτούμενη από τις μετοχές τεχνολογίας ο S&P 500 (ο δείκτης με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση παγκοσμίως) στις ΗΠΑ έκανε νέο ιστορικό υψηλό κινούμενος προς τις 4.080 μονάδες. Οι τεχνολογικές μετοχές βοήθησαν και τον Nasdaq να παραμείνει σε τροχιά ιστορικών υψηλών. Οι οικονομίες ανά τον κόσμο ποντάρουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό για τη μετά covid-19 εποχή. Κάποιες μετοχές της τεχνολογίας είναι υπερτιμημένες, λένε οι Αμερικανοί αναλυτές, αλλά η αγορά θα καθορίσει εάν θα συνεχίσουν ανοδικά ή θα υπάρξει διόρθωση.

Ο φόβος της ανόδου του πληθωρισμού στην Ευρώπη

Ο πληθωρισμός χτυπά τις πόρτες των ευρωπαϊκών οικονομιών. Η ΕΚΤ έχει σταθμίσει μέχρι πόσο πληθωρισμό αντέχει η Ευρωζώνη χωρίς να εκτοξευτεί το χρέος και χωρίς να υπονομευθεί η ανάπτυξη. Ο στασιμοπληθωρισμός αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρωζώνη σήμερα. Στάσιμη ανάπτυξη και αυξανόμενος πληθωρισμός σημαίνει φτωχοποίηση. Για να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις θα απαιτηθεί ανάπτυξη πάνω από 4% στην Ευρωζώνη το 2021 σε σχέση με το 2020.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Όσο η ΕΚΤ προχωρά τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών, τόσο οι χρηματιστηριακές αγορές θα αυξάνονται. Σήμερα, ο DAX ξεκίνησε πτωτικά αλλά σταδιακά πέρασε σε θετικό πρόσημο. Σκαλί-σκαλί ανεβαίνει υψηλότερα. Καλή συνεδρίαση για τον CAC 40 (Παρίσι), τον AEX (Αμστερνταμ) και τον IBEX (Μαδρίτη). Μικρή διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά του πραγματοποίησε ο MIB (Μιλάνο). Ο Eurostoxx 50 (οι 50 μεγαλύτερες μετοχές στην ΕΕ) έχει καταγράψει άνοδο 30% σε διάστημα 52 εβδομάδων.

Γενικός Δείκτης

Ερχόμαστε στα δικά μας λοιπόν για να δούμε ότι χθες τα μισά blue chips ήταν ανοδικά και τα υπόλοιπα πτωτικά. Μια χρηματιστηριακή διελκυστίνδα που έληξε με μικρή άνοδο του Γενικού Δείκτη. Σας είχαμε πει και προχθές ότι η πορεία του Δείκτη δεν απεικονίζει τις «μάχες χαρακωμάτων» που γίνονται στις μετοχές. Υψηλής ή και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Σε τεχνικό επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης προσεγγίζει τις αντιστάσεις πέριξ των 890-900 μονάδων και κάποιοι πωλητές ετοιμάζονται, εάν υπάρξει υπέρβαση κάποιων επιπέδων στις επιμέρους μετοχές κατά τη σημερινή και τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Πριν από μερικές μέρες, ο Καγκελάριος σας είχε ενημερώσει ότι είναι θέμα ημερών να γίνει η υπέρβαση, έστω και με βήματα σημειωτόν.

Τράπεζα Πειραιώς

Την τάση την ξέρουμε. Είναι καθοδική. Το ερώτημα όλων είναι πού θα σταματήσει η πτώση. Σήμερα η μετοχή είχε φτάσει να υποχωρεί μέχρι -22%, για να κλείσει στο -18,18%. Στο ερώτημα ποιοι πουλάνε θα σας πούμε ότι είναι δύο κατηγορίες πωλητών. Ιδιώτες και θεσμικοί που θέλουν ρευστότητα για να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η δεύτερη κατηγορία είναι ασφαλιστικά ταμεία που θέλουν απλώς να πάρουν πίσω κάποια λεφτά που είχαν επενδύσει στις μετοχές της Πειραιώς και δεν έχουν περιθώρια για επενδυτικά παιχνίδια. Το κακό είναι ότι η αγορά για τη μετοχή λειτουργεί ως «κινούμενη άμμος». Προσπαθεί κάποιος να μπει και βουλιάζει.

Eurobank

Nέα ήπια ανοδική κίνηση αλλά με αυξημένο trading μέσα σε λίγα σεντ του ευρώ για τη μετοχή της Eurobank, η οποία έχει φτάσει στις παρυφές των κρίσιμων αντιστάσεων των 0,8 ευρώ. Θα κάνει την υπέρβαση ή θα διορθώσει; Όλα αυτά θα τα δούμε στη σημερινή συνεδρίαση.

ΕΥΔΑΠ

Ίσως η πιο hot μετοχή στο ταμπλό την τελευταία εβδομάδα. Είχε μείνει αρκετά πίσω και μέσα σε διάστημα 5 συνεδριάσεων έκανε ράλι της τάξης του 15% περίπου. Και με ιδιαίτερα αυξημένους όγκους συναλλαγών. Η εταιρεία προχωρά σε επενδύσεις, αλλά υπάρχει και ενδιαφέρον από ξένα funds για τη μετοχή της.

Quest Συμμετοχών

Γράφαμε για τις μετοχές τεχνολογίας που θα διαμορφώσουν τη μετά covid-19 οικονομία. Ο Όμιλος Quest φαίνεται ότι είναι μία ελληνική εταιρεία τεχνολογίας που θα επωφεληθεί, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα χρήσης 2020. Σε ενοποιημένη βάση κατά το 2020 κατέγραψε πωλήσεις άνω των 720 εκατομμυρίων ευρώ, κέρδη EBITDA περί τα 60 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων άνω των 35 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας αύξηση 20,2% στις πωλήσεις, 12,2% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), 16,8% στα προ φόρων κέρδη (ΕΒΤ) και 97% στα καθαρά μετά φόρων κέρδη (ΕΑΤ). Έξι θυγατρικές εταιρείες του έχουν σημαντική συνεισφορά στην κερδοφορία ΕΒΤ, άνω των 3 εκατ. κάθε μία. Μία εξ αυτών είναι η ACS (ταχυμεταφορές). Θα μοιράσει και καλό μέρισμα στους μετόχους 0,45/μετοχή (συνολικά 16 εκατ. ευρώ σε μετρητά), τριπλάσιο του 2019. Κάποιοι μέτοχοι στην Κηφισιά (εκεί κοντά στο τρένο) κάνουν πάρτι από χθες.

ΔΕΗ

«Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει» η μετοχή της ΔΕΗ και μετά κινείται ανοδικά. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε υποχωρήσει κάτω από τα 9 ευρώ και χθες έκλεισε στα 9,68 ευρώ.

Ελλάκτωρ 

Την ταινία «Ο πόλεμος των Ρόουζ» θυμίζει η διένεξη στην Ελλάκτωρ… Εφοπλιστές εναντίον Ολλανδών και Ολλανδοί εναντίον εφοπλιστών για το ΔΣ και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Υπό αυτές τις πολεμικές συνθήκες, η χθεσινή άνοδος ήταν μια «ανάσα» για τη μετοχή.  

Ιντερλάιφ (Interlife)

H εκ Θέρμης Θεσσαλονίκης ορμώμενη ασφαλιστική εταιρεία εκτός από καλά αποτελέσματα έχει και καλό market making στη μετοχή της, όπως φάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση. Πραγματοποίησε συνολικές συναλλαγές 24.000 τεμαχίων και η μετοχή αυξήθηκε κατά 4,6%, στα 3,64 ευρώ.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ