Νέα

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η συνεργασία Alpha Bank - ΕΛΤΑ, τα νέα γραφεία της ΔΕΗ και τι κρύβει η άνοδος της Jumbo

xrimatistirio

Γαλλία: Χθες ανέβαινε η χρηματιστηριακή της αγορά το πρωί. Σήμερα όμως;

Δεν ξέρω τι όνειρο είδαν οι επενδυτές την Δευτέρα το πρωί και αγόραζαν γαλλικές μετοχές. Επίσης, και οι αποδόσεις του 10ετούς γαλλικού είχαν διαμορφωθεί στο 3,4% από το 3,5% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Μπαϊρού τελικά δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης (ως αναμενόταν), η κυβέρνηση έπεσε και τώρα ξεκινά ο Μακρόν να βρει νέο πρωθυπουργό ή αλλιώς να πάει σε εκλογές. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Κάνει hedging στα γαλλικά ομόλογα με ελληνικά η JP Morgan;

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων χθες κινήθηκαν διαφοροποιημένα. Στην αρχή το 10ετές (απόδοση) ανέβαινε και μετά μειώθηκε οριακά στα 3,33% περίπου.

Όμως οι όγκοι συναλλαγών ήταν αυξημένοι. Μπορεί να καλύπτει τον γαλλικό κίνδυνο με ελληνικά ομόλογα. Τα έχουμε δει όλα.

Aμερικανικός πληθωρισμός : Αν μπει σε στασιμοπληθωρισμό αυτό θα είναι μεγάλο πρόβλημα

Μιλώντας χθες με ένα treasury ομολόγων, μας είπαν το εξής: Ναι, η Γαλλία έχει μεγάλο πρόβλημα που ενδεχομένως να σκάσει στο επόμενο διάστημα.

Όμως βραχυπρόθεσμα, οι αγορές φοβούνται στασιμοπληθωρισμό (πληθωρισμό με στάσιμη ανάπτυξη). Αν σκάσει αυτό το σενάριο, θα είναι χειρότερο ακόμη για τις αγορές και τις οικονομίες.

Ελληνικό χρηματιστήριο : Έχει ‘παντρευτεί’ την μεταβλητότητα. Λειτούργησε η στήριξη των 2.000 μονάδων 

Ο Γεν. Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, έφτασε στις 2.030 μονάδες και μετά από μία ώρα πήρε την κατιούσα και μάλιστα χωρίς «φρένο».

Οι ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές ήταν βαρίδι στην αγορά. Μόλις έφτασε στα επίπεδα των 2.000 μονάδων (2.004 μονάδες) τότε βρήκε στήριξη και άρχισαν να αγοράζουν κυρίως μη τραπεζικά blue chips.

Έτσι ο Γ.Δ. επέστρεψε στις 2.017 μονάδες. Η διακύμανση ήταν 43 ολόκληρες μονάδες.

Γι’ αυτό οι χρηματιστές συστήνουν μείωση του intraday και διατήρηση μεσοπρόθεσμου ορίζοντα.

AXIA Νumbers (EXAE): Πωλητές οι ξένοι τον Αύγουστο

Η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Αυγούστου 2025, διαμορφώθηκε ως εξής:

Δημιουργήθηκαν 420 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών σε σχέση με 3.029 νέους λογαριασμούς τον Ιούλιο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών) κατέχουν €4,57 δισ. (3,87% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου).

Η Κεφαλαιοποίηση του ΧΑ διαμορφώθηκε στο τέλος του μήνα στα €118,11 δισ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,73% σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουλίου (€120,20 δισ.).

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους €68,60 εκατ. κατά το μήνα Αύγουστο 2025, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές ύψους €68,60 εκατ. τον Αύγουστο (§2.1).

Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 68,83% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 31,17% για τους Ημεδαπούς (§3.1).

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για το μήνα Αύγουστο 2025 ήταν οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου €19,61 δισ., η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου €12,82 δισ. και το Λουξεμβούργο με αξία χαρτοφυλακίου €5,97 δισ.

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 65,4% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Αύγουστο 2025 (σε σχέση με το 64,4% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 34,6% των συναλλαγών (σε σχέση με το 35,6% τον προηγούμενο μήνα).

Τράπεζες: Θα βγουν οι ειδήσεις από τη Νέα Υόρκη

Καλά πήγαν τα road shows στη Νέα Υόρκη. Βέβαια μιλώντας περισσότερο με juniors αναλυτές και ορισμένα μεσαία funds. Η αλήθεια είναι ότι είχαν να πουν, οι ξένοι τα ξέρουν ήδη. Και σε τελική ανάλυση, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές αποτελούν μικρές θέσεις στα mega αμερικανικά χαρτοφυλάκια των τρις δολαρίων. Ωστόσο θα βγουν ειδήσεις στο επόμενο διάστημα.

Τραπεζικό βαρίδι στο Χ.Α.

Οι τράπεζες για τον γνωστό λόγο (οι ξένοι έχουν παρουσία 70% στα χαρτοφυλάκια) δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις από εντολές πωλήσεων ξένων. Κέρδη έχουν ούτως ή άλλως, θέλουν να τα κλειδώσουν. Δεν φεύγουν οριστικά· απλώς απομακρύνονται μέχρι να εκτονωθούν οι αγωνίες για τη Γαλλία.

Εάν υποχωρήσουν κι άλλο οι τραπεζικές μετοχές θα ξαναμπούν. Πάντως διασώθηκε η Alpha Bank, ενώ περιόρισε τις πιέσεις της και η Πειραιώς.

Alpha Bank: Πώς τα ΕΛΤΑ θα λειτουργούν ως μεσολαβητές με τους πελάτες που δεν έχουν πρόσβαση στις τραπεζικές εργασίες

Δηλώσεις του Deputy CEO Λάζαρου Παπαγαρυφάλλου του Ομίλου στη ΔΕΘ για τη στρατηγική συνεργασία της Alpha Bank με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Τη στρατηγική συνεργασία της Alpha Bank με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), που αποτελεί «την αφετηρία για τη διαμόρφωση ενός νέου οικοσυστήματος που συνδυάζει μεταφορές, χρηματοοικονομικά προϊόντα, σύγχρονη τεχνολογία και συστήματα πληρωμών, παρέχοντας ολιστικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας», παρουσίασε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Deputy CEO του Ομίλου Alpha Bank Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου.

«Σήμερα, περίπου 1,1 εκατομμύριο πολίτες δεν έχουν άμεση φυσική πρόσβαση σε τραπεζικό κατάστημα. Με τη συνεργασία Alpha Bank – ΕΛΤΑ δίνουμε απάντηση σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της χώρας: τη χρηματοπιστωτική ένταξη. Ο οικείος ρόλος του ταχυδρομείου, ενισχυμένος τώρα με νέα ψηφιακά και χρηματοοικονομικά εργαλεία, κάνει το banking πιο προσιτό, συνδυάζοντας το γνώριμο με το καινοτόμο», είπε ο κ. Παπαγαρυφάλλου, αναδεικνύοντας τη σημασία της σύμπραξης Alpha Bank – ΕΛΤΑ για την κάλυψη του χρηματοπιστωτικού κενού.

Πρόσβαση σε καθημερινές τραπεζικές υπηρεσίες για όλους

Η διάθεση βασικών προϊόντων μέσω των σημείων ΕΛΤΑ ξεκινά πιλοτικά τους προσεχείς μήνες, με στόχο τη σταδιακή πανελλαδική κάλυψη. Όπως εξήγησε ο Deputy CEO της Alpha Bank: «Στην πρώτη φάση, οι πολίτες θα μπορούν να ανοίγουν λογαριασμούς και να διεκπεραιώνουν συναλλαγές στη γειτονιά τους, χωρίς μεγάλες μετακινήσεις. Από το 2026 και μετά, θα προστεθούν πιο σύνθετα προϊόντα, όπως έκδοση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, μέσω του τοπικού ταχυδρομείου, και συμμετοχή στο πρόγραμμα Bonus, χρηματοδοτικές λύσεις για ιδιώτες και επιχειρήσεις, τραπεζοασφαλιστικά και επενδυτικά προϊόντα, καθώς και διάθεση POS για επαγγελματίες».

Eurobank: Προχωρά το buy back – Το οικονομικό ημερολόγιο

Αυξημένες αγορές ιδίων είχε η Eurobank κατά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Στήνει μετοχικά «αναχώματα» η τράπεζα πάνω από τα 3 ευρώ. Για να δούμε πώς θα αντιδράσει η μετοχή σε δύσκολες διεθνείς καταστάσεις.

Χθες ανακοίνωσε και το οικονομικό ημερολόγιο. Έχουμε και λέμε:

  • Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2025: Οικονομικά Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2025 και ενημέρωση αναλυτών
  • Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2025 (Νέα ημερομηνία στο ημερολόγιο): Ημερομηνία αποκοπής ενδιάμεσου μερίσματος
  • Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2025 (Νέα ημερομηνία στο ημερολόγιο): Ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων ενδιάμεσου μερίσματος
  • Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2025 (Νέα ημερομηνία στο ημερολόγιο): Ημερομηνία Έναρξης Πληρωμής ενδιάμεσου μερίσματος

ETE: Πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται €30 δισ. έως το 2030 για να μετατρέψει την «έκρηξη» των ΑΠΕ σε σταθερό και ανταγωνιστικό σύστημα ενέργειας (δίκτυα, αποθήκευση, παραγωγή).

Οι τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα σταθερά στην πρώτη γραμμή, θα χρηματοδοτήσουν σημαντικό μέρος των απαιτούμενων επενδύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι κανόνες είναι σταθεροί και οι ροές εσόδων σχετικά προβλέψιμες.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει:
(i) σαφή κίνητρα για αποθήκευση και μονάδες ασφάλειας,
(ii) δεσμευτικές ημερομηνίες για έργα δικτύου και διασυνδέσεις και
(iii) ταχύτερη αδειοδότηση.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, το κόστος χρηματοδότησης θα μειωθεί και οι εκταμιεύσεις κεφαλαίων θα επιταχυνθούν, διασφαλίζοντας πρωταγωνιστική θέση για την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή τροχιά πράσινης μετάβασης.

ΔΕΗ: Προχωρούν τα έργα στη Μεσογείων – Πολύ καλή η εικόνα της μετοχής

Ίσως και συντομότερα απ’ ό,τι περίμεναν, θα στεγαστούν τα στελέχη της ΔΕΗ στα νέα της γραφεία στη Λεωφ. Μεσογείων, στο χώρο του παλιού στρατοπέδου απέναντι από τη «Σωτηρία».

Σε ό,τι αφορά τη μετοχή, μας έκανε καλή εντύπωση το γεγονός ότι έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τα 14 ευρώ, παρά τη μεγάλη μεταβλητότητα. «Μετοχή-ομόλογο» που έλεγαν παλαιότερα.

ΑΔΜΗΕ: Διόρθωσε ετεροχρονισμένα

Την προηγούμενη εβδομάδα βγήκαν τα θέματα με την Κύπρο, αλλά η μετοχή έδειξε αντοχές. Χθες διόρθωσε, δηλαδή υποχώρησε λίγο.

Πάντως οι χρηματιστές συστήνουν αναμονή, γιατί η εταιρεία έχει και θετικές ειδήσεις που θα βγουν στο τελευταίο τρίμηνο.

ΟΤΕ: H Pantelakis Securities δίνει τιμή στόχο τα 17 ευρώ – Η ρουμάνικη κινητή δεν κάνει τη διαφορά

Η χρηματιστηριακή δίνει ουδέτερη σύσταση αλλά με υψηλότερη τιμή-στόχο €17,5/μετοχή (από €16). Η μετοχή του ΟΤΕ διαπραγματεύεται πλέον σε 5,4x το εκτιμώμενο EV/adj. EBITDAaL του 2025, δηλαδή με discount 12% έναντι των ευρωπαϊκών ομοτίμων, κάτι που κατά την άποψή της δικαιολογείται λόγω της χαμηλότερης απόδοσης και της βραδύτερης τροχιάς αύξησης κερδών.

Η πώληση της προβληματικής ρουμανικής κινητής είναι αμελητέα για την αποτίμηση, δεδομένης της μικρής κλίμακάς της, ενώ η ορατότητα παραμένει περιορισμένη σε καταλύτες δημιουργίας αξίας.

Jumbo: Η μεγάλη άνοδος της μετοχής κάτι ευχάριστο κρύβει

Για την Jumbo σας έχουμε γράψει ότι οι πωλήσεις κινούνται καλά και οδηγούν, πιθανότατα, σε νέα υψηλά πωλήσεων. Ίσως και κερδοφορίας.

Η σημαντική άνοδος της μετοχής μπορεί να κρύβει δύο πράγματα: είτε ένα καλό μέρισμα, είτε ένα πιθανό placement.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Συνεργασία με την Τράπεζα της Γαλλίας στη χρηματοοικονομική εκπαίδευση

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) και η Τράπεζα της Γαλλίας (Banque de France) υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της χρηματοοικονομικής παιδείας.

Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τη διάθεση εκπαιδευτικού υλικού από τη διαδικτυακή πλατφόρμα «ABC de l’économie» της Τράπεζας της Γαλλίας. Τα εν λόγω εργαλεία έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του «EDUCFI», της Γαλλικής Εθνικής Στρατηγικής Χρηματοοικονομικής Παιδείας, που υποστηρίζει η γαλλική κεντρική τράπεζα, και συμφωνείται να αξιοποιηθούν από την ΕΚ για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Τράπεζα της Γαλλίας παραχωρεί στην ΕΚ το δικαίωμα να προσαρμόζει, να μεταφράζει και να διανέμει επιλεγμένα ενημερωτικά έγγραφα από την πλατφόρμα «ABC de l’économie», προς όφελος του ελληνικού κοινού.

Τα εργαλεία EDUCFI που έχει αναπτύξει η Τράπεζα της Γαλλίας θα παραμένουν πάντοτε αξιόπιστα, προσβάσιμα και δωρεάν.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ