Νέα

ΑΓΟΡΕΣ

Διεθνείς αγορές: Πτώση στα χρηματιστήρια καθώς επανέρχονται οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο

Χρηματιστήριο Τόκιο
Το Χρηματιστήριο του Τόκιο

Mε απώλειες 1% άνοιξε ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 50, ενώ πτωτικά κινούνται οι τιμές των μετοχών στην Ασία, όπως και τα futures των αμερικανικών δεικτών,  καθώς μια νέα σειρά εμπορικών αντιποίνων από την Κίνα αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την ένταση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Τα συμβόλαια για τον S&P 500 υποχωρούσαν 0,7% και για τον Nasdaq 100 κατά 1% μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η Κίνα σε πέντε αμερικανικές θυγατρικές του κορεατικού ναυπηγικού κολοσσού Hanwha Ocean. 

Οι ασιατικές μετοχές έκαναν βουτιά 1,3%, στο χαμηλότερο επίπεδό τους για πάνω από δύο εβδομάδες, ενώ ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 έκανε βουτιά 3%, με την πολιτική κρίση στη χώρα να επιβαρύνει επίσης την κατάσταση. 

Πτωτικά κινούνται και οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, με το bitcoin να υποχωρεί 2,6% στα 112.722 δολάρια και το ether κατά 4,6% στα 4.093 δολάρια. 

Συνεχίζεται το ράλι σε χρυσό και ασήμι

Αντίθετα, τα πολύτιμα μέταλλα συνέχισαν να κάνουν ράλι, με την τιμή του χρυσού στην τρέχουσα αγορά (spot) να αυξάνεται 0,4% στα 4.125 δολάρια ανά ουγκιά και το ασήμι να κάνει ιστορικά υψηλό ρεκόρ. 

Την ίδια ώρα, η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου (WTI) υποχωρούσε κατά 0,5% στα 59,19 δολάρια το βαρέλι. Το γιεν ανάστρεψε τις προηγούμενες απώλειές του και ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου. 

Η τελευταία κίνηση της Κίνας έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ μπορεί να αναζωπυρωθεί, θέτοντας σε κίνδυνο το ράλι των μετοχών από τα χαμηλά επίπεδα του Απριλίου. Οι αμερικανικές μετοχές κάλυψαν χθες μέρος των μεγάλων απωλειών της Παρασκευής — όταν η απειλή του Προέδρου Τραμπ να επιβάλει πρόσθετους δασμούς 100% στην Κίνα ταρακούνησε τις αγορές — σηματοδοτώντας την προθυμία των επενδυτών να αγοράσουν τις μετοχές σε πιο  χαμηλές τιμές, καθώς η ανθεκτική αμερικανική οικονομία και η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της Fed υπερίσχυσαν των ανησυχιών για φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης. 

Διαβάστε επίσης: Bitcoin: Σκαρφάλωσε πάνω από τα $114.000 μετά τη βουτιά της Παρασκευής

Το debasement trade

«Οι αγορές επιστρέφουν σε κατάσταση αποφυγής κινδύνου μετά τις απότομες διακυμάνσεις της περασμένης εβδομάδας», δήλωσε υπεύθυνος επενδύσεων της Global X Management. «Η αδυναμία της αγοράς μοιάζει περισσότερο με επανατοποθέτηση του γρήγορου χρήματος παρά με θεμελιώδη στροφή, καθώς η δυναμική είναι μικρή», πρόσθεσε. 

Πίσω από τις πρόσφατες διακυμάνσεις της αγοράς, οι επενδυτές βλέπουν αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «debasement trade», δηλαδή μια μακροπρόθεσμη επανατοποθέτηση κεφαλαίων λόγω του κινδύνου εξασθένισης του δολαρίου από τα ανεξέλεγκτα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είχαν υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άμβλυνε τη ρητορική κατά της Κίνας, 

«Το κλίμα κινδύνου παραμένει ευάλωτο, καθώς επανεμφανίζονται ρωγμές τόσο στις αγορές μετοχών όσο και στις αγορές κρυπτονομισμάτων», δήλωσε αναλύτρια αγοράς στη Vantage Markets. «Η αδιάκοπη πορεία των πολύτιμων μετάλλων προς νέα ρεκόρ στέλνει ένα σαφές μήνυμα: οι επενδυτές προετοιμάζονται για την επόμενη καταιγίδα», πρόσθεσε. 

Διαβάστε επίσης: Ασήμι: Ιστορικό ρεκόρ στα 53 δολ. -Η έκρηξη που φέρνει αναταράξεις

Συνεχίζονται οι επαφές ΗΠΑ-Κίνας

Η Κίνα και οι ΗΠΑ διατηρούν πάντως την επικοινωνία τους στο πλαίσιο του μηχανισμού διαβουλεύσεων για το εμπόριο που έχουν συστήσει και πραγματοποίησαν συνομιλίες σε επίπεδο εργασίας τη Δευτέρα, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι οι πρόεδροι Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές για αντίποινα κατά της Κίνας μετά την αυστηροποίηση των εξαγωγών σπάνιων γαιών από την τελευταία.  

Σήμερα, η Κίνα επανέλαβε ότι τα μέτρα ελέγχου των εξαγωγών σπάνιων γαιών και άλλων σχετικών προϊόντων δεν απαγορεύουν τις εξαγωγές και ότι οι αιτήσεις που πληρούν τις απαιτήσεις θα συνεχίσουν να εγκρίνονται.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ