Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η καλή εικόνα της Alpha Bank και η μεταβλητότητα του ΟΠΑΠ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Διεθνείς αγορές

Πτωτικά και με μεγάλη μεταβλητότητα κινήθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις αγορές ΗΠΑ, Ευρώπης και Ασίας. Παρ’ όλο που οι αναλυτές συμφωνούν ότι δεν έχει αναιρεθεί το bull market το τελευταίο διάστημα, παραμένουν επιφυλακτικοί «από την υψοφοβία» και την υπερβολή των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων. Αν σε κάτι συμφωνούν, είναι ότι θα υπάρξουν διαρκείς μικροδιορθώσεις και αυτό θα είναι το καλό σενάριο. Το κακό σενάριο είναι να υπάρξει παρατεταμένη διόρθωση που θα ξεπεράσει το 20% των σημερινών αποτιμήσεων. Η Credit Suisse σε χθεσινό της report εκτιμά ότι ο S&P 500 πάνω από τις 4.068 μονάδες θα συναντήσει «αντίσταση» προσπαθώντας να σπάσει το 12ετές κανάλι που έχει σχηματιστεί.

Γενικός Δείκτης

Το διπλό πρόσωπο της μεταβλητότητας της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είδαμε σήμερα. Οι επαγγελματίες της αγοράς είναι ευχαριστημένοι από δύο πράγματα. Τον όγκο συναλλαγών και τη δυναμική ανόδου (κόντρα στην πτωτική τάση των ξένων αγορών). Ωστόσο δεν τους άρεσε η αδυναμία που έδειξαν ορισμένα blue chips προς το τέλος της συνεδρίασης και έτσι χάθηκαν οι 900 μονάδες. Το ζητούμενο πλέον είναι εάν θα καταφέρει να συσσωρεύσει πάνω από τις 900 μονάδες γιατί, όπως είχαμε γράψει από την προηγούμενη εβδομάδα, οι 900 μονάδες θεωρούνταν δεδομένες και ήταν θέμα χρόνου η υπέρβασή τους.

Stock picking στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Είναι ξεκάθαρο εδώ και μήνες το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν βλέπουν δείκτες και κλάδους αλλά εστιάζουν σε μετοχές ανεξάρτητα από Γενικό Δείκτη ή άλλους δείκτες. Επιλογή μετοχών λοιπών και όχι επιλογή κλάδων και δεικτών. Ετσι είδαμε στις τελευταίες συνεδριάσεις να διαφοροποιούνται οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, οι πετρελαϊκές, να έχει μεταβλητότητα ο ΟΤΕ, να διαφοροποιείται η Motor Oil από τα ΕΛΠΕ και να έχει ανεξάρτητη πορεία από την αγορά η Μυτιληναίος.

Alpha Bank

Χρηματιστηριακά, και μόνο, είναι ο leader της τραπεζικής αγοράς. Οι επαφές της τράπεζας με ξένους επενδυτές δείχνουν αυτοπεποίθηση για τις χρηματιστηριακές εξελίξεις της μετοχής. Πολύ καλή και χθες η εικόνα, επιβραβεύει τους «πιστούς» της που είχαν τοποθετηθεί από τον Νοέμβριο.

Eurobank

Παρά το γεγονός ότι παραμένει σε ανοδικό κανάλι, η μετοχή έχει βρει αντίσταση στα 0,8 ευρώ. Αιτία είναι παλαιότερες εκθέσεις ξένων οίκων που έθεταν τα επίπεδα αυτά (0,8 ευρώ) ως όρια ανόδου. Επίσης και βασικοί μέτοχοι όπως η Fairfax προχωρούν σε διακριτικές πωλήσεις στα 0,8 ευρώ. Οι χρηματιστές εκτιμούν ότι εάν ξεπεράσει τα 0,8 ευρώ και παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα για πάνω από μία εβδομάδα, ανοίγει ο δρόμος για το 1 ευρώ.

ΟΤΕ

Η χθεσινή εικόνα της μετοχής χάλασε τη σταθερότητα που μας είχε συνηθίσει. Αλλαξε αρκετές φορές πρόσημο μεταβολής η μετοχή, δείγμα ότι εναλλάσσονται πωλητές (ξένοι) με αγοραστές (Ελληνες) στα επίπεδα κάτω των 14 ευρώ. Πάντως και μόνο το γεγονός ότι αποτελεί αγαπημένη μετοχή της Goldman Sachs (την προτείνει ως τη μόνη ελληνική μέσα σε 60 ευρωπαϊκές μετοχές) επιβεβαιώνει αυτό που ο Καγκελάριος έχει γράψει πολλές φορές στη στήλη για την εξαιρετική εικόνα της πορείας της μετοχής.

Πλαστικά Θράκης

Ανακοίνωσε προσυνεδριακά τα αποτελέσματα χρήσης 2020 και ξεκίνησαν οι εντολές αγοράς που κράτησαν ψηλά τη μετοχή μέχρι το τελευταίο ημίωρο. Ομως ξαφνικά βγήκαν κάποιες εντολές πώλησης, με αποτέλεσμα η μετοχή να κλείσει μεν ανοδικά αλλά στο χαμηλό ημέρας. Να θυμίσουμε ότι ανακοίνωσε καθαρά κέρδη μετά από φόρους 37,95 εκατ. ευρώ κατά το 2020, καταγράφοντας 10πλασιασμό σχεδόν σε σχέση με το 2019. Τότε τα καθαρά κέρδη είχαν διαμορφωθεί στα 4,01 εκατ. ευρώ.

ΟΠΑΠ

Παρέμεινε πάνω από τα 12 ευρώ η μετοχή, αλλά με αυξημένη μεταβλητότητα. Γενικότερα έχει αυξηθεί περίπου 8% κατά τον τελευταίο μήνα. Χθες άνοιξαν και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οπότε μπορεί να υπολογίζει στην επιστροφή στην κανονικότητα. Σε έκθεσή της η Eurobank Equities δίνει σύσταση αγοράς με τιμή-στόχο τα 13,8 ευρώ και αναμένει μια χιονοστιβάδα μετρητών (cash avalanche) από την επιχείρηση, μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης από την πανδημία. Βέβαια προβλέπει μεγάλες επιστροφές από το 2022 και μετά. Για τη φετινή χρονιά δεν μας ενημέρωσε, προφανώς γιατί διίστανται οι απόψεις για το μέρισμα ακόμη.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (ΕΛΧΑ)

Ακόμη μία πολύ δυνατή συνεδρίαση για τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (ΕΛΧΑ). Αποκόπτει το δικαίωμα στο μέρισμα (0,2421 ευρώ/ μετοχή) στις 14 Απριλίου. Η μετοχή έχει αυξηθεί κατά 22,4% σε διάστημα ενός μηνός. Με το νέο επενδυτικό σχέδιο, μέχρι το 2023 αναμένεται να αυξηθεί η δυναμικότητα της ELVALHALCOR από τους 360.000 τόνους στους 520.000 τόνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο έλαστρο θα παράγει εξειδικευμένα προϊόντα (για ναυπηγική βιομηχανία, αυτοκινητοβιομηχανία, ΑΠΕ κ.λπ.) με μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Τιτάν International

Συνεχίζει θετικά η μετοχή, αλλά η χθεσινή συνεδρίαση δείχνει και κάποια μηνύματα πιθανής διόρθωσης. Βέβαια δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά και περιμένουμε τη σημερινή συνεδρίαση για να δούμε την εξέλιξη.

ETE Personal Banking

Πτώση σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων των βασικών αγορών. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 8 μονάδες βάσης (μ.β.) σε 1,64%, με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αλλά και τις νέες δηλώσεις του επικεφαλής της κ. Powell να απομακρύνουν το ενδεχόμενο πρόωρης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής το 2021 και να καθησυχάζουν τους επενδυτές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου σημείωσε πτώση κατά 5 μ.β. σε 0,75%. Το αντίστοιχο γερμανικό μειώθηκε κατά 1 μ.β. σε -0,33%. Αντίθετη εικόνα σημειώθηκε στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας, κυρίως λόγω των αυξημένων εκδόσεων την περασμένη εβδομάδα. Το 10ετές ελληνικό παρέμεινε αμετάβλητο σε 0,82%.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ