Το 'δώρο' Πάουελ (FED) χθες βράδυ ώρα Ελλάδος, που μίλησε για νέες μειώσεις επιτοκίων το αξιοποίησαν πρώτα οι αμερικανικές αγορές που κινήθηκαν προς νέα ιστορικά υψηλά, μετά οι ασιατικές και σήμερα οι ευρωπαικές που ξεκίνησαν και πάλι ανοδικά. Ταυτόχρονα, τα εταιρικά αποτελέσματα και οι επιχειρηματικές κινήσεις δημιουργούν ένα θετικό επενδυτικό κλίμα κόντρα στους φόβους για έντονες ρευστοποιήσεις λόγω τέλος του έτους. Στα πρώτα λεπτά των ευρωπαικών συνεδριάσεων, ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,2%, ο γαλλικός CAC κατά 1,48%, ο ιταλικός MIB κατά 0,5% και ο Eurostoxx 50 κατά 1,04%.
Ελληνικό χρηματιστήριο
Το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε μία αδυναμία κατά τις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας. Χωρίς να υπάρχουν εμφανείς λόγοι διόρθωσης, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε από τις 2.110 προς τις 2.050 μονάδες με πιέσεις στην πλειονότητα των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης ενώ η διορθωτική τάση πέρασε και στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση. Κάποιοι αναφέρουν ότι ενδεχομένως η αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς από τον FTSE να δημιούργησε αλλαγές σε ξένα χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές , γι' αυτό και είδαμε έντονη υποχώρηση και με αυξημένους όγκους συναλλαγών ειδικά χθες.
Κατά την σημερινή συνεδρίαση, εάν ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί την άνοδο των διεθνών αγορών και στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, βρίσκεται στις 2.071 μονάδες με άνοδο 0,7%. Από τις μετοχές που συναλλάσονται οι 54 είναι ανοδικές και οι 18 καθοδικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξάνεται κατά 0,79%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,21% και ο τραπεζικός κατά 0,88%. Όμως σταδιακά, βγαίνουν και κάποιες εντολές πωλήσεων. Ανοδικά από τις τράπεζες κινούνται ΕΤΕ, Eurobank, Αlpha Bank, από τα μη τραπεζικά blue chips ανακάμπτει ο ΟΠΑΠ μετά την χθεσινή έξοδο κάποιων funds εξωτερικού, σε άνοδο η ΔΕΗ λόγω ομολογιακού και επιχειρηματικών κινήσεων, η Coca Cola HBC, ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ (Helleniq Energy), η Aegean, η Lamda, το Δ.Α.Α.