Νέα
  • ΓΔ: 914.61 -0.59%
  • Τζίρος: 29,10 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Μια ανάσα από τις 900 μονάδες - Θέμα χρόνου η υπέρβαση

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεδρίαση η σημερινή, με εναλλαγές στο πρόσημο του Γενικού Δείκτη και μάλιστα σε ένα εύρος της τάξης των 6 μονάδων και πολύ trading στις επιμέρους μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Το γεγονός ότι ο ΓΔ βρίσκει κάποια αντίσταση στις 900 μονάδες και κλείνει επί δύο συνεδριάσεις οριακά χαμηλότερα ουδόλως μας ενδιαφέρει. Είναι θέμα χρόνου να κάνει την υπέρβαση και να κινηθεί προς τις 920 μονάδες. Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι η αυξημένη αξία συναλλαγών (με λίγα πακέτα) που δείχνει ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι «αναμμένη η φωτιά» και η τάση παραμένει ανοδική.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 899,9 μονάδες με άνοδο 0,26%. Η αξία συναλλαγών παραμένει στα υψηλά επίπεδα των 85,8 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,30% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης μεταβλήθηκε κατά -0,79%. Η πτώση στη μεσαία κεφαλαιοποίηση οδήγησε και σε αρνητικό ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων (με 50 μετοχες να διαμορφώνονται ανοδικά και 68 πτωτικά).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Εμπορίου (3,31%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (2,53%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,09%), Τηλεπικοινωνιών (0,95%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-4,06%), Υγείας (-3,03%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-0,68%). 

Ο στόχος της υπέρβασης των 900 μονάδων όπως είχε οριοθετηθεί στις αρχές Απριλίου φαίνεται ότι επιτεύχθηκε μέσα σε 7 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Σημασία πλέον έχει να συσσωρεύσει πάνω από τις 900 μονάδες πριν ξεκινήσει την κίνηση για τις 1.000 μονάδες, επίπεδο που θεωρείται εφικτό από τους αναλυτές.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν τις 1.000 μονάδες

Κινητήριος μοχλός είναι η μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει υπό τη μορφή καταθέσεων στις τράπεζες, οι προοπτικές βελτίωσης της κεφαλαιακής βάσης των ελληνικών τραπεζών, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με τη βοήθεια και του Tαμείου Ανάκαμψης και το άνοιγμα εστίασης και τουρισμού πριν ή μετά το Πάσχα.

Μικρές πιέσεις στον Dow Jones

Μικρές πιέσεις δεχόταν στην αρχή της συνεδρίασης στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones εξαιτίας των εξελίξεων με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ωστόσο παραμένει κοντά στα ιστορικά υψηλά του. Οριακή θετική μεταβολή για τον S&P 500.  Στην Ευρώπη, ανοδικά συνεχίζει ο DAX (έχουμε ξεχάσει πότε έκανε διόρθωση πάνω από -1%), σε πολύ καλή τάση ο CAC στο Παρίσι λόγω της συγχώνευσης της Suez με την Veolia, ο MIB στο Μιλάνο προσεγγίζει τις 24.600 μονάδες, ενώ και ο AEX στο Αμστερνταμ κινείτο ανοδικά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ