Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 900 μονάδες με τη βοήθεια της μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Η δυνατή εκκίνηση της συνεδρίασης στη Wall Street λόγω της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων της Goldman Sachs αλλά και στοιχείων που δείχνουν ανάκαμψη στις ΗΠΑ οδήγησε σε άνοδο κατά 180 μονάδες του Dow Jones αλλά και των υπόλοιπων αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών.

Η άνοδος αυτή πέρασε και στην Ευρώπη με τα μεγάλα χρηματιστήρια να εμφανίζουν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον σε σχέση με το πρωινό άνοιγμα. Θα πρέπει να επισημάνουμε και τη συνεισφορά στην αλλαγή της τάσης, η δήλωση από ΔΝΤ για πρόσθετη βοήθεια της ΕΕ στις οικονομίες των κρατών μελών την περίοδο 2021-2022 που ουσιαστικά ανάβει το «πράσινο φως» για μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Η συνεδρίαση των τραπεζών και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης μετά από την αρχική αναζήτηση τάσης κάτω από τις 900 μονάδες και τις ήπιες αποκομίσεις κερδών, βρέθηκε μετά τις 16:00 πάνω από τις 900 μονάδες με αυξημένες εντολές αγορών σε συγκεκριμένους τίτλους. Οι τρεις συστημικές τραπεζικές μετοχές (πλην Πειραιώς η οποία δεν διαπραγματεύθηκε χθες λόγω Reverse Split) έδωσαν τον τόνο της ανόδου και ακολούθησαν και κάποια από τα υπόλοιπα blue chips, όπως ο Μυτιληναίος, ο ΟΠΑΠ, η Coca Cola HBC και η ΕΧΑΕ. Το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάστηκε σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης από  τον δείκτη FTSE Mid Cap, όπως MIG, Τράπεζα Αττικής, Intrakom, Intralot, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Revoil, Μermeren κά.

Επιστροφή σε υψηλό 14μηνών για τον Γενικό Δείκτη

Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε τελικά να υπερβεί τις 900 μονάδες κλείνοντας στο τέλος της συνεδρίασης στις 902,04 μονάδες με άνοδο 0,24%. Η αξία συναλλαγών ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις στα 75 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν, οι 71 έκλεισαν ανοδικά και οι 45 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε μόλις κατά 0,19% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (MID Cap) είχε άνοδο 1,41%.

Στους επιμέρους κλάδους , τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (2,21%), οι Πρώτες Ύλες (2,14%), το Εμπόριο (1,71%) και οι Τράπεζες (1,34%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-3,74%), Πετρελαίου και Αερίου (-1,13%), Υγεία (-0,78%), Κατασκευές (-0,62%).

Η σημερινή συνεδρίαση δεν ήταν καλύτερη από τις δύο προηγούμενες κατά τις οποίες ο Γεν. Δείκτης δεν υπερέβη τις 900 μονάδες. Κρατάμε μόνο το σημειολογικό της εξέλιξης καθώς επιστρέψαμε στα επίπεδα 17 Φεβρουαρίου 2020 , δηλαδή προ 14μηνών.  Πλέον τεχνικά ανοίγει ο δρόμος για τις 920 μονάδες κατ' αρχήν (υπάρχει ισχυρή αντίσταση εκεί) και μετά για κίνηση προς τα επίπεδα των 980-1.000 μονάδων όπως ήταν στα τέλη 2019.

Οι εξελίξεις με την πανδημία, το άνοιγμα της οικονομίας, τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων και βέβαια οι τάσεις στις διεθνείς αγορές θα καθορίσουν την περαιτέρω πορεία και για το ελληνικό χρηματιστήριο.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ