Νέα

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Οι διεθνείς αγορές «χορεύουν» στα υψηλά, το ΧΑ παίζει κρυφτό με τη μεταβλητότητα και τράπεζες - ΟΠΑΠ κάνουν το παιχνίδι της ημέρας

xrimatistirio

Ξένες αγορές: Απτόητες σε ιστορικά υψηλά σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Τι και αν φωνάζουν από παντού ότι η φούσκα παραμένει, οι χρηματιστηριακές αγορές δεν καταλαβαίνουν τίποτε. Μετά από μικροδιορθώσεις που σωρευτικά δεν ξεπερνούν το 5–6%, οι δείκτες επιστρέφουν και πάλι στα ιστορικά υψηλά. Πόσο θα κρατήσει αυτή η υπερβολή; Θα το μάθουμε μέσα στο 2026.

Πάντως είναι τόσο πολλά τα κέρδη που έχουν βγει από τις μετοχές που δύσκολα, χωρίς ένα δυνατό σοκ, θα δούμε πτώση μεγαλύτερη του 10% στους δείκτες Αμερικής και Ευρώπης. Όσο για το σοκ; Βάλτε με το μυαλό σας ποιο μπορεί να είναι: οικονομικό, γεωπολιτικό ή και τα δύο.

Fitch: Γιατί μπορούν να «σκάσουν» οι χρηματιστηριακές φούσκες το 2026

Ο οίκος Fitch έχει εντοπίσει πολλά βασικά θέματα που σχετίζονται με τους κινδύνους φούσκας και τις συστημικές εντάσεις, που, εάν ενεργοποιηθούν, θα αυξήσουν τον κίνδυνο υποβαθμίσεων πολλών χωρών.

Αυτά τα θέματα περιλαμβάνουν:

• Υπερβολικές αποτιμήσεις της αγοράς/ευφορία που έχουν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των κριτηρίων δανεισμού, αυξάνοντας την πιθανότητα απότομης διόρθωσης και ξαφνικής σύσφιξης των συνθηκών ρευστότητας.
• Η υπερβολικά μεγάλη και αυξανόμενη σημασία της επενδυτικής έκρηξης που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη για την παγκόσμια οικονομία και τις κεφαλαιαγορές.
• Η μακροπρόθεσμη αύξηση του ιδιωτικού δανεισμού και η πιθανότητα ανάπτυξης άγνωστων ή κρυφών τομέων μόχλευσης.
• Αυξανόμενες ευπάθειες για τα κράτη σε ορισμένες ανεπτυγμένες αγορές, ως αποτέλεσμα του υψηλού και αυξανόμενου χρέους.

Απόκλιση οικονομίας – αγορών

Η απόκλιση μεταξύ της ισχυρής όρεξης ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές και των άτονων οικονομικών προοπτικών, καθώς και των πολύ υψηλών αβεβαιοτήτων σε μακροοικονομικό επίπεδο, υποδηλώνει μια πιθανή αποσύνδεση μεταξύ των αποτιμήσεων και των θεμελιωδών μεγεθών που καθοδηγούνται από την ευφορία της αγοράς, επισημαίνει η Fitch.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί κατά διψήφια ποσοστά από την αρχή του έτους. Οι αποτιμήσεις για τον S&P 500 σε όρους P/E έχουν αυξηθεί πάνω από τον 30ετή μέσο όρο. Αυτό είναι ασυνήθιστο, δεδομένων των ισχυρών κερδών, καθώς ιστορικά μια τέτοια αύξηση οφείλεται περισσότερο στη συρρίκνωση των κερδών.

Σε όρους κυκλικά προσαρμοσμένων κερδών, οι αποτιμήσεις είναι ακόμη πιο αποκλίνουσες σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον

Το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι αδύναμο, τονίζει ο οίκος. Οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας επιβραδύνονται, με την ανάπτυξη το 2025 να μειώνεται κάτω από το 2% και 5% αντίστοιχα. Δεν προβλέπει ουσιαστική ανάκαμψη το 2026, με την ανάπτυξη των ΗΠΑ να παραμένει κάτω από το 2% και την Κίνα να επιβραδύνεται περαιτέρω, πλησιάζοντας το 4%.

Ιαπωνικά ομόλογα: Ανησυχία από την εκτίναξη των αποδόσεων στα επίπεδα του 2007

Οι αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων αναφοράς αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2007, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τα δημοσιονομικά σχέδια δαπανών της πρωθυπουργού Sanae Takaichi και προετοιμάζονταν για μια αύξηση επιτοκίων.

Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε κατά 0,03 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,92%, προσεγγίζοντας επίπεδα στα οποία, σύμφωνα με αναλυτές, οι εγχώριες τράπεζες θα μπορούσαν να αρχίσουν να προχωρούν σε ουσιαστική αναπροσαρμογή των στρατηγικών αγορών ομολόγων. Οι αποδόσεις κινούνται αντίστροφα από τις τιμές.

Η άνοδος φέρνει τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers, η οποία πυροδότησε μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και εγκαινίασε μια περίοδο χαμηλότερων επιτοκίων σε όλο τον κόσμο.

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Χαμηλές συναλλαγές – υψηλή μεταβλητότητα

Τα 170 εκατ. ευρώ θεωρούνται χαμηλά σε σχέση με τον μέσο όρο των 210 εκατ. ευρώ περίπου που κατέγραψε ημερησίως τον Νοέμβριο το Χ.Α. Δείχνει ότι αρκετοί επενδυτές περιμένουν να έρθουν οι γιορτές και να ενεργοποιηθούν από Ιανουάριο.

Επίσης, οι περισσότερες κινήσεις ξένων είναι ότι ρευστοποιούν διακριτικά για να γράψουν κέρδη. Όσο για τη μεταβλητότητα, την είδατε την πορεία πάλι: ξεκίνησε από τις 2.087, έφτασε στις 2.097, υποχώρησε στις 2.077 και έκλεισε στις 2.090 μονάδες. Δεν περιγράφω άλλο.

Ποιοι θα μπουν στους δείκτες Stoxx

Η Eurobank Equities ανέφερε χθες ότι οι Metlen, Viohalco και Τράπεζα Κύπρου πρόκειται να ενταχθούν στον δείκτη Stoxx Eastern Europe Total Market Large Index.

Παράλληλα, η Metlen εξασφαλίζει μια ευρύτερη συμμετοχή, καθώς θα προστεθεί και στους δείκτες Stoxx Developed and Emerging Markets Total Market, Stoxx Emerging Markets Total Market, Stoxx Balkans Total Market, Stoxx Greece Total Market και Stoxx All Europe Total Market.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 19 Δεκεμβρίου.

Τράπεζες: Το «σωσίβιο» στη βροχή των ρευστοποιήσεων

Οι τραπεζικές (συστημικές) μετοχές λειτούργησαν ως «σωσίβιο» (διαλέξαμε την έκφραση λόγω της μέρας) για τις πωλήσεις που πίεσαν την αγορά. Έδειξαν αντοχές και όποιες κινήσεις ρευστοποιήσεων βγήκαν από ξένα χαρτοφυλάκια (και εγχώρια) απορροφήθηκαν αμέσως.

Μακάρι και οι επόμενες συνεδριάσεις να δείξουν αντίστοιχες αντοχές, ώστε ο Γεν. Δείκτης (η αγορά) να κρατηθεί πέριξ των 2.050–2.100 μονάδων. Για να κάνουν την υπέρβαση θα χρειαστούν ένα ακόμη διεθνές ράλι, που δεν το βλέπουμε μέχρι τις γιορτές.

ΕΤΕ: Συνεχίζει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι κατά την περίοδο από 26/11/2025 έως και 03/12/2025 απέκτησε συνολικά 431.000 κοινές μετοχές της Τράπεζας, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με μέση σταθμισμένη τιμή €13,5472 ανά μετοχή και συνολικό κόστος €5.838.822,10.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, η Τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει στη συνέχεια σε ακύρωση των ως άνω ιδίων μετοχών, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις που αφορούν το χρονικό πλαίσιο της ακύρωσης κατά τον Ν. 4548/2018.

Σε συνέχεια των ανωτέρω συναλλαγών, η Τράπεζα κατέχει άμεσα συνολικά 10.711.638 ίδιες μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,17% του μετοχικού κεφαλαίου της.

ΟΠΑΠ: Τάση προς τα 20 ευρώ λόγω Allwyn

Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται σε ανοδικό momentum και μπορεί (μπορεί λέμε) να φτάσει πάνω από τα 19 ευρώ. Η κίνηση με την Allwyn, παρότι αμφισβητήθηκε από κάποιους χρηματιστηριακούς, εντούτοις του δίνει δυναμική που θα κρατήσει μέχρι την Έκτακτη Γενική Συνέλευση, τουλάχιστον. Μετά βλέπουμε.

AVAX: Παρέδωσε τα 10 τελευταία χιλιόμετρα του Πάτρα–Πύργος

Παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρίστου Δήμα, παραδόθηκαν χθες τα τελευταία 10 χιλιόμετρα του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος.

Το συγκεκριμένο τμήμα, που ξεκινά λίγο έξω από την Πάτρα, από το Μιντιλόγλι, και φτάνει μέχρι τον Αλισσό, συνδέεται πλέον με τα 65 χιλιόμετρα που δόθηκαν στην κυκλοφορία την 1η Αυγούστου και αποτελούν πλέον έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 10 χιλιόμετρα αποτέλεσαν το πιο απαιτητικό σκέλος του α’ τμήματος – συνολικά 21 χλμ. – του αυτοκινητόδρομου που υλοποιήθηκε από την ΑΒΑΞ. Η ιδιαιτερότητα του έργου εστιάζεται στις σύνθετες τεχνικές προδιαγραφές, στο γεγονός ότι οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν πάνω στην παλαιά χάραξη με ταυτόχρονη συνεχή ροή κυκλοφορίας, καθώς και στις ακραίες καιρικές συνθήκες των τελευταίων 120 ημερών, με αποκορύφωμα τις πυρκαγιές του Αυγούστου και τις έντονες βροχοπτώσεις από τον Σεπτέμβριο.

Intracom Telecom: Κινήσεις τεχνολογικής πρωτοπορίας στις ΗΠΑ

Η Intracom Telecom και η GeoLinks, κορυφαία εταιρεία παροχής υπηρεσιών με τεχνολογίες σταθερής ασύρματης πρόσβασης νέας γενιάς, ολοκλήρωσαν με επιτυχία την πρώτη λειτουργική ασύρματη σύνδεση στο αδειοδοτημένο φάσμα 29/31 GHz LMDS στο Λας Βέγκας. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονταν σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της έκθεσης WISPAPALOOZA 2025.

Η επίδειξη αυτή αποδεικνύει ότι οι αδειοδοτημένες λύσεις mmWave FWA μπορούν να παρέχουν ασφαλή, χωρίς παρεμβολές και ισάξια της οπτικής ίνας εμπειρία συνδεσιμότητας. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την εμπορική και επιχειρησιακή ετοιμότητα του φάσματος LMDS (Local Multipoint Distribution Service) της GeoLinks.

Prodea: Έκτακτη Γενική Συνέλευση για «πράσινο ομόλογο» και αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της PRODEA περιλαμβάνει όχι μόνο την αγορά και την εκμίσθωση, αλλά και την πώληση ακινήτων. Η Εταιρεία υλοποιεί μια στρατηγική αναδιάρθρωσης της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου της με έμφαση στον κλάδο του Hospitality και των logistics και αποεπένδυσης από ώριμα ακίνητα άλλων κλάδων.

Στόχος της Εταιρείας είναι η διαμόρφωση ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου προσαρμοσμένου στις σύγχρονες επενδυτικές τάσεις, ειδικά για περιοχές όπως η Ελλάδα.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανώτερω, προτείνεται η επικαιροποίηση του Προγράμματος Ομολογιακού Δανείου, μέσω της τροποποίησης συγκεκριμένων όρων του, ώστε να συμβαδίζει η λειτουργία του Προγράμματος ΚΟΔ με την επιχειρηματική δραστηριότητα της Εταιρείας προς όφελος της Εταιρείας και των Ομολογιούχων Δανειστών.

Aktor: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό για το ομολογιακό δάνειο των 140 εκατ. ευρώ

Στην έγκριση του περιεχομένου του ενημερωτικού δελτίου της εταιρείας Aktor προχώρησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή για διαπραγμάτευση έως 140.000 άυλων, κοινών, ονομαστικών ομολογιών της, στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της αγοράς αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα αντλήσει έως 140 εκατ. ευρώ από την έκδοση.

Profile: 3–4 εκατ. ευρώ κόστισε η εξαγορά της Algosystems

Το συνολικό ποσό στο οποίο θ’ ανέλθει η συγκεκριμένη επένδυση της Εταιρείας (συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος της εξαγοράς, το οποίο θα καταβληθεί τοις μετρητοίς) αναμένεται να ανέλθει σε εύρος 3–4 εκατ. ευρώ, καθώς το τελικό και ακριβές ποσό θα προκύψει αφενός μεν σε συνέχεια της πλήρωσης των αιρέσεων και προϋποθέσεων της Συμφωνίας, και αφετέρου σε συνέχεια του ελέγχου και οριστικοποίησης ορισμένων υποχρεώσεων της Algosystems.

Qualco: Ενδιαφέρον για εξαγορές και δυνατή θέση στα Fintech

Πολύ καλή συνεδρίαση η χθεσινή για την Qualco. Και σε άνοδο (πάνω από 4%) και σε όγκο συναλλαγών. Αυτό σημαίνει ότι κάτι ενδιαφέρον θα δούμε στο επόμενο διάστημα. Η εταιρεία σχεδιάζει να αξιοποιήσει το 50% των καθαρών εσόδων της δημόσιας εγγραφής σε εξαγορές που ενισχύουν το τεχνολογικό χαρτοφυλάκιο και την παρουσία της.

Η Euroxx χρηματιστηριακή, στο επενδυτικό της report, επισημαίνει ότι η Qualco διαθέτει ήδη αποδεδειγμένο ιστορικό επιτυχημένων εξαγορών, γεγονός που ενισχύει την εμπιστοσύνη της αγοράς στη στρατηγική ανάπτυξης μέσω επενδύσεων.

Μεγάλο ενδιαφέρον ελληνικών επενδυτικών φορέων για το ΧΑΚ και τις εισηγμένες του

Μεγάλο ενδιαφέρον επέδειξαν επενδυτικοί φορείς και οργανισμοί της Ελλάδας για τη χρηματιστηριακή αγορά της Κύπρου και τις εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), στο Road Show που διοργάνωσε το ΧΑΚ την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 7 εισηγμένων εταιρειών.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΧΑΚ κ. Μαρίνος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις μεγάλες διαρθρωτικές και τεχνολογικές αλλαγές που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με στόχο ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αξιόπιστο χρηματιστήριο. Τόνισε επίσης ότι η πορεία αποκρατικοποίησης του ΧΑΚ δημιουργεί προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, ενώ υπογράμμισε τη στενή συνεργασία των Χρηματιστηρίων Κύπρου και Αθηνών.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚΚ) κ. Γιώργος Θεοχαρίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Κυπριακή αγορά λειτουργεί πλήρως εναρμονισμένα με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ