Με μία τυπική και διεκπεραιωτική συνεδρίαση (που περιείχε και μία εξαγορά από τον Aktor), κατά την οποία η αξία συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά των τελευταίων 25 ετών.
Και όταν λέμε η καλύτερη, δεν εννοούμε μόνο την άνοδο των μετοχών, αλλά και, ταυτόχρονα, την εκτίναξη των συναλλαγών σε περίπου 220 εκατ. ευρώ ημερησίως, την άνοδο της κεφαλαιοποίησης στα 145 δισ. ευρώ (περίπου στο 60% του ΑΕΠ) και –κυρίως– τις δύο μεγάλες χρηματιστηριακές ειδήσεις της χρονιάς, που μας ήρθαν τον Οκτώβριο του 2025.
Η πρώτη ήταν η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε αναπτυγμένη αγορά, που θα ισχύσει τυπικά από τον Σεπτέμβριο του 2026, και η δεύτερη η πώληση του Χρηματιστηρίου (ΕΧΑΕ) στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά, της Euronext.
Μία πώληση που και αυτή θα ολοκληρωθεί οργανικά και τυπικά στις αρχές του 2026.
Εάν συγκεράσουμε όλες αυτές τις παραμέτρους (άνοδος, συναλλαγές, ειδήσεις), τότε σίγουρα το 2025 ήταν μία από τις καλύτερες και πιο σημαντικές χρονιές των τελευταίων 25 ετών.
Πρωτιά απόδοσης στην Ευρώπη για τον Γενικό Δείκτη
Σε ό,τι αφορά τη μεταβολή δεικτών και μετοχών, ο Γενικός Δείκτης είναι πρωταθλητής Ευρώπης ανάμεσα στις αναπτυγμένες αγορές και μέσα στην πρώτη πεντάδα ανάμεσα σε όλες τις αγορές (αναπτυγμένες και αναδυόμενες).
Ο Γ.Δ. κατέγραψε ετήσια άνοδο 45%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2010. Πολλές εισηγμένες (από την υψηλή κεφαλαιοποίηση) κατάφεραν να παρουσιάσουν νέα ιστορικά υψηλά ή και υψηλά πολυετιών.
Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης είχε άνοδο-ρεκόρ άνω του 80%.
Για την ιστορία, στην τελευταία συνεδρίαση του 2025 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 2.120 μονάδες (αμετάβλητος σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο). Η αξία συναλλαγών έφτασε τα 148 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 71 ήταν ανοδικές και οι 41 πτωτικές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap κινήθηκε σταθεροποιητικά (-0,05%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap αυξήθηκε κατά 0,31%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,99%, λόγω αποκόμισης κερδών.
Εξαίρεση στις τραπεζικές μετοχές αποτέλεσαν η Credia και η Optima.
Από τα μη τραπεζικά blue chips, σημαντική άνοδο κατέγραψαν ο ΟΠΑΠ, η Metlen, η ΔΕΗ, ο Aktor (που προχώρησε και σε εξαγορά), η Motor Oil, η οποία βρέθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά (μετά την κακή χρονιά του 2024), η Viohalco, με ιστορικά υψηλά μεγέθη για τις περισσότερες θυγατρικές της, ο ΑΔΜΗΕ, η ΕΥΔΑΠ (που από την Πρωτοχρονιά θα έχει αυξήσεις στα πάγια), η Coca-Cola HBC, καθώς και πολλές μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Οι τελευταίες εταιρικές κινήσεις του 2025
Η τελευταία εξαγορά του 2025 προήλθε από τον Aktor, ο οποίος αποκτά το 51% της εταιρείας Sun Force Two, συμφερόντων των οικογενειών Μητσιολίδη και Μποζατζίδη. Με τη συγκεκριμένη κίνηση, ο όμιλος κλείνει τη χρονιά με συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ εν λειτουργία 380 MW.
Παράλληλα, η Qualco προχώρησε στην πλήρη εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της D.D. SYNERGY Α.Ε., με την απόκτηση της εναπομείνασας μειοψηφικής συμμετοχής 49,9%, έναντι τιμήματος που ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ.
Ισχυρή χρονιά και για τις διεθνείς αγορές
Το 2025 εξελίχθηκε σε πολύ καλή χρηματιστηριακή χρονιά τόσο για την Αμερική (ΗΠΑ) όσο και για την Ευρώπη (Ε.Ε. και Βρετανία), παρά τα πολλά εμπόδια που εμφανίστηκαν.
Ούτε οι πόλεμοι, ούτε οι δασμοί Τραμπ, ούτε τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία των ισχυρών οικονομιών κατάφεραν να σταματήσουν τη χρηματιστηριακή εκτόξευση δεικτών και μετοχών σε νέα ιστορικά υψηλά.
Τanto οι αμερικανικοί δείκτες όσο και οι μεγαλύτεροι δείκτες της Ευρώπης βρέθηκαν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και κατάφεραν να διατηρηθούν κοντά σε αυτά.
Οι λόγοι της υπεραπόδοσης ήταν πολλοί. Οι κλάδοι που διακρίθηκαν ήταν κυρίως οι τεχνολογικοί, και ειδικά της Τεχνητής Νοημοσύνης, με τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου να καταγράφουν τριψήφιες ανόδους. Ωστόσο, μεγάλες ανόδους σημείωσαν και οι ενεργειακές μετοχές, καθώς και οι τράπεζες, οι οποίες παρουσίασαν κέρδη-ρεκόρ.