Αμερικανικές αγορές: Πιέσεις μετά τις δηλώσεις για τη Fed
Για ποινικές ευθύνες της Fed μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Δεν υπάρχει μία μέρα που να μην δημιουργήσει θέμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Τώρα, μετά τις νέες δηλώσεις για ποινικές ευθύνες της Fed (γιατί άραγε ποινικές;), οι αμερικανικές αγορές διόρθωσαν, ενώ νέες πιέσεις ασκήθηκαν στις ισοτιμίες του δολαρίου.
Μήπως υπάρχει, λέμε τώρα, οργανωμένη κερδοσκοπία με τις δηλώσεις αυτές;
Τραμπ: Θέλει πλαφόν 10% στα επιτόκια πιστωτικών καρτών
Να συγκρατήσει τα επιτόκια (δολαρίου) στις πιστωτικές κάρτες μέχρι τα επίπεδα του 10% θέλει ο Ντ. Τραμπ, σε μία νέα δήλωση λαϊκισμού.
Γιατί, όπως μας είπαν Έλληνες αναλυτές, η κίνηση αυτή μάλλον θα δημιουργήσει προβλήματα στις τράπεζες (επισφάλειες), αλλά θα τροφοδοτήσει και τον πληθωρισμό. Αλλά την επίδειξή του θα την κάνει προς τον λαό ο «ηγέτης».
Χρυσός: Νέα ιστορικά υψηλά – Προς τα 5.000 δολάρια/ουγγιά
Σε νέα ιστορικά υψηλά κινούνται οι τιμές (προθεσμιακές) του χρυσού και του ασημιού στις διεθνείς αγορές. Ο χρυσός έχει πραγματοποιήσει άνοδο που ξεκίνησε από τα 2.000 δολάρια/ουγγιά το 2023 και έφτασε στα επίπεδα των 4.475 δολαρίων/ουγγιά στις αρχές του 2026, με προοπτικές –όπως λένε σχεδόν όλοι οι διεθνείς οίκοι– να φτάσει στις 5.000 δολάρια/ουγγιά μέσα στο διάστημα Μαρτίου–Σεπτεμβρίου.
Ήδη χθες έφτασε στις 4.600 δολάρια, με νέα άνοδο λόγω Ιράν.
Ελληνικά ομόλογα: Νέο 10ετές μέχρι το τέλος Ιανουαρίου
Για το 2026, άντληση περίπου 8 δισ. ευρώ
Στις αγορές με νέο δεκαετές ομόλογο επιστρέφει το ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού χρηματοδότησης και διαχείρισης του δημόσιου χρέους. Την έκδοση συντονίζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ο οποίος ανακοίνωσε την ανάθεση ρόλου κοινών αναδόχων σε διεθνείς επενδυτικούς οίκους.
Ως joint lead managers έχουν οριστεί οι BofA Securities, BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan και Morgan Stanley. Η κοινοπρακτική διαδικασία προβλέπεται να ενεργοποιηθεί στο προσεχές διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές ομολόγων και το επενδυτικό κλίμα.
Για το 2026, ο σχεδιασμός προβλέπει άντληση κεφαλαίων περίπου 8 δισ. ευρώ από τις αγορές, ποσό που καλύπτει τις βασικές δανειακές ανάγκες του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι το 2025 το αντίστοιχο ποσό διαμορφώθηκε κοντά στα 7,6 δισ. ευρώ, μέσω συνδυασμού κοινοπρακτικών εκδόσεων και επανεκδόσεων υφιστάμενων τίτλων.
Συνεχίζεται το μίνι ράλι των ελληνικών ομολόγων
Η νέα εβδομάδα ξεκίνησε με νέα υποχώρηση των αποδόσεων των 10ετών ελληνικών ομολόγων προς τα 3,37% και αυξημένες αγορές από εγχώριους επενδυτές (τράπεζες, ασφαλιστικές, Ταμεία), αλλά και ξένες επενδυτικές τράπεζες.
Οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης το 2025 αναμένεται να συνεχιστούν και το νέο έτος, με το αξιόχρεο της χώρας να πλησιάζει μία ανάσα από τη βαθμίδα Α, στην οποία βρίσκονται οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.
Ελληνικό Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες κράτησαν θετικό τον Γενικό Δείκτη
Μπορεί να ολοκλήρωσε ανοδικά ο Γενικός Δείκτης τη συνεδρίαση, αλλά η εικόνα έδειξε ότι υπήρχε μεγάλη μεταβλητότητα και ότι ουσιαστικά μόνο οι τράπεζες κατάφεραν να κρατήσουν σε θετικό έδαφος την αγορά.
Στα μη τραπεζικά blue chips «έπεσε πολύ ξύλο» και μάλλον αδικαιολόγητα. Πάντως, ο Γ.Δ. βρίσκεται σε νέα υψηλά 16 ετών, ενώ η άνοδος από την αρχή του χρόνου είναι αισθητή.
Τράπεζες: Οι τέσσερις συστημικές στο 65% των συναλλαγών
Ακόμη μία μονοσήμαντη (και μονόπαντη) συνεδρίαση, όπου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πραγματοποίησαν μεγάλες συναλλαγές. Αυτό δεν κολακεύει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Δεν μπορεί σε δύο-τρεις συνεδριάσεις οι τραπεζικές μετοχές να κάνουν από 60% έως 80% των συνολικών συναλλαγών. Δεν είναι ώριμη και αναπτυγμένη αγορά αυτό. Τελεία.
Πειραιώς: Ένας χρόνος μετά την Εθνική Ασφαλιστική
Πέρυσι, τέλη Ιανουαρίου, η Πειραιώς εξαγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική και έκανε αίσθηση στην αγορά. Όμως, μέσα σε έναν χρόνο δεν είδαμε θεαματικές εξελίξεις και κάποια ουσιαστική παρέμβαση στην Εθνική Ασφαλιστική, πλην των στελεχών που ήρθαν.
Να τονίσουμε ακόμη μία φορά ότι η Πειραιώς είναι η κερδισμένη και όχι η Εθνική Ασφαλιστική από την τρέχουσα κατάσταση. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής, δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 70 εκατ. ευρώ. Δεν καίγεται ιδιαίτερα η Πειραιώς.
Αυτό που την ενδιαφέρει είναι το χαρτοφυλάκιο περίπου 5 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα που έχει η Εθνική Ασφαλιστική. Σε ενοποιημένη λογιστική κατάσταση, θα αλλάξει την εικόνα των κεφαλαίων της τράπεζας.
ΕΤΕ: Χρειάζεται τραπεζοασφαλιστική συνεργασία
Η ΕΤΕ συνεχίζει το ψάξιμο και τις διαβουλεύσεις. Όμως έχει μείνει χωρίς ασφαλιστική για μεγάλο χρονικό διάστημα – έχασε και τη σχέση bancassurance που είχε με την Εθνική Ασφαλιστική – και ουσιαστικά πρέπει να βρει και να κτίσει νέα συνεργασία.
Οι επαφές έχουν γίνει και με τις έξι μεγαλύτερες ασφαλιστικές στην Ελλάδα (όλες πολυεθνικές), αλλά κανείς δεν ξέρει αν έχουν καταλήξει κάπου. Όπως σας έχουμε αναφέρει, με την NN, παρ’ ότι κάποιοι διέρρεαν ότι έχει κλείσει το deal, οι δικές μας πληροφορίες έλεγαν ότι δεν είχε κλείσει.
Ωστόσο, θα χρειαστεί να περιμένουμε, γιατί την τελική απόφαση δεν θα την πάρει η Αθήνα αλλά το Άμστερνταμ.
Alpha Bank: Στο 33% ή «θα τραβήξει και θα καεί» η Unicredit;
Πολλά ακούγονται και πολλά γράφονται για τις προθέσεις της Unicredit σχετικά με την Alpha Bank. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι θέλει να αποκτήσει ένα επιπλέον 2,5%–3%, δηλαδή να φτάσει κοντά στο 33%.
Από εκεί και πέρα, δεν γνωρίζουμε αν θα κάνει την κίνηση της δημόσιας πρότασης, γιατί πιθανότατα δεν τη συμφέρει. Μόνο από τις υπεραξίες, η Unicredit έχει βγάλει αρκετά χρήματα μέσα σε έναν χρόνο.
Δεν σκοτώνεις τη «χήνα με τα χρυσά αυγά».
Metlen: Νέα μονάδα στον Βόλο για βιομηχανική παραγωγή αμυντικού υλικού
Η METLEN, μέσω του Τομέα M Technologies, συνεχίζει δυναμικά την επενδυτική της επέκταση στον Βόλο, με την εξαγορά της λειτουργούσας εδώ και χρόνια διπλής βιομηχανικής εγκατάστασης ΝΚ Trailers, η οποία έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία τόσο στην παραγωγή αμυντικών συστημάτων, όσο και στην κατασκευή βαγονιών τρένων.
Πρόκειται για τομέα όπου η εταιρία θα κληθεί να αντιμετωπίσει μεγάλες παραγωγικές προκλήσεις, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, βαγονιών και συστημάτων.
Η νέα μονάδα περιλαμβάνει την αξιοποίηση δύο σύγχρονων μεταλλικών βιομηχανικών κτιρίων, συνολικής επιφάνειας περίπου 26.900 τ.μ., εντός της Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, τα οποία έχουν ανεγερθεί σε δύο όμορα οικόπεδα συνολικής επιφάνειας άνω των 47.000 τ.μ.
Το συνολικό τίμημα της επένδυσης ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ, ενώ η μερική ανακαίνιση του εργοστασίου και οι εξοπλισμοί υπολογίζονται σε 30–40 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή, ωστόσο, υποχώρησε, παρά την εξαγορά. Η αγορά εκτιμά ότι θα υπάρξει συσσώρευση πέριξ των 43–45 ευρώ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
ΑΔΜΗΕ: Αναμονή για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 1 δισ. ευρώ
Η απόφαση έχει ληφθεί, ωστόσο ο χρόνος εκτέλεσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ δεν είναι ακόμη γνωστός.
Κατ’ αρχάς, οι πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις σε Κύπρο και Μέση Ανατολή δεν βοηθούν. Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θα περιμένει να ξεκαθαρίσει ο επενδυτικός ορίζοντας πριν προχωρήσει στην α.μ.κ.
INTERLIFE: Αύξηση παραγωγής 9% το 2025 – Στο 46,05% η άνοδος 5ετίας
Σημαντική αύξηση στην Παραγωγή Ασφαλίστρων κατά 8,89% (109.267.627 ευρώ έναντι 100.348.059 ευρώ το αντίστοιχο 12μηνο του 2024) κατέγραψε η INTERLIFE Ασφαλιστική, ανταποκρινόμενη με επιτυχία στις προκλήσεις της εποχής.
Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα ανοδική αύξηση σημειώθηκε στους ακόλουθους κλάδους:
- Κλάδος Αυτοκινήτων (Αστικής Ευθύνης Οχημάτων & Χερσαίων Οχημάτων): 8,79% (72.371.244 ευρώ έναντι 66.525.535 ευρώ το αντίστοιχο 12μηνο του 2024)
- Λοιποί Κλάδοι: 9,09% (36.896.385 ευρώ έναντι 33.822.524 ευρώ το αντίστοιχο 12μηνο του 2024)
Ο στόλος των ασφαλισμένων οχημάτων ανέρχεται σε 481.852 οχήματα, ανεβάζοντας το μερίδιο αγοράς της εταιρίας στο 6,59% (31/12/2025).
Η αύξηση της Παραγωγής Ασφαλίστρων επιβεβαιώνει τον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης της INTERLIFE και την αφοσίωσή της στη δημιουργία αξιόπιστων ασφαλιστικών προϊόντων που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.
Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσοστό αύξησης της Παραγωγής Ασφαλίστρων της εταιρίας σε βάθος 5ετίας ανέρχεται σε 46,05%.
Deloitte: Χρονιά αβεβαιότητας το 2026 για την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά
Η πρόσφατη έκθεση της Deloitte, με τίτλο «2026 Global Insurance Outlook», εκτιμά ότι το 2026 ο ασφαλιστικός κλάδος εισέρχεται σε περίοδο έντονης αβεβαιότητας, η οποία χαρακτηρίζεται από οικονομική αστάθεια, γεωπολιτικές αναταράξεις, καθώς και από μεγάλη συχνότητα και ένταση καταστροφικών γεγονότων.
Την ίδια στιγμή, το παραδοσιακό πλαίσιο του κλάδου αναδιαμορφώνεται. Οι καθιερωμένοι ρόλοι των ασφαλιστών, των διαμεσολαβητών και των τρίτων παρόχων επανακαθορίζονται, συνθέτοντας ένα πιο περίπλοκο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα η τεχνολογική πρόοδος μεταβάλλει τα επιχειρησιακά μοντέλα.
Επιπλέον, οι εξελισσόμενες προσδοκίες των πελατών επανακαθορίζουν τον ορισμό της αξίας, της ευκολίας και της εμπιστοσύνης στον ασφαλιστικό κλάδο. Συνεπώς, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί καλούνται να επανεξετάσουν τον τρόπο λειτουργίας και ανάπτυξής τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις.
Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) : Το 46% των επιχειρήσεων πραγματοποίησαν χαμηλότερες πωλήσεις κατά την εορταστική περίοδο
Κατά τη φετινή εορταστική περίοδο, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (52%) κατέγραψαν χαμηλότερες πωλήσεις συγκριτικά με πέρυσι, ενώ επίσης υψηλό ήταν το ποσοστό (32%) των επιχειρήσεων με πωλήσεις στα περυσινά επίπεδα. Τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος των διακινούμενων προϊόντων, καθώς τα τρόφιμα σημείωσαν σαφώς καλύτερες επιδόσεις αναφορικά με τα υπόλοιπα αγαθά.
Στις επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν χαμηλότερες πωλήσεις κατά τη φετινή εορταστική περίοδο, το 46% δήλωσε μείωση έως 10%, και 1 στις 3 (34%) δήλωσε πτώση τζίρου από 11% έως 20%. Αυτό σημαίνει πως, με αναγωγή επί του συνόλου των επιχειρήσεων του δείγματος της Έρευνας, 4 στις 10 (42%) δήλωσαν μείωση τζίρου έως και 20%.
Τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις (41%) εμφανίζονται μέτρια ικανοποιημένες από την επισκεψιμότητα στα καταστήματα, ενώ 3 στις 10 (33%) παρουσιάζονται λίγο έως καθόλου ικανοποιημένες.
Η μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, σε συνδυασμό με το αυξημένο λειτουργικό κόστος και την αβεβαιότητα, ανάγκασε 4 στις 10 επιχειρήσεις (42%) να πραγματοποιήσουν προσφορές/εκπτώσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Ειδικότερα, το 48% των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε εκπτώσεις, μείωσε τις τιμές των προϊόντων τους από 11% έως 20%.