Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η «επανεκκίνηση» της ΑΒΑΞ και η θετική πορεία της Revoil

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Γενικός Δείκτης

Εντάξει, δεν είναι μακριά οι 920 μονάδες στην περίπτωση ανόδου, αλλά πιο κοντά φάνηκαν χθες οι 900 μονάδες, σε μια περίεργη διόρθωση που ήταν ίδια με τις διορθώσεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Αποκόμιση κερδών, διορθώσεις στις ξένες αγορές, το τέλος του μήνα και οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων είναι μερικές αιτίες για τη χθεσινή κίνηση. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η συνεδρίαση είχε αυξημένη μεταβλητότητα. Μέχρι το μεσημέρι οι συναλλαγές ήταν χαμηλές, μετά ήρθε το μεγάλο πακέτο της Ελλάκτωρ και το placement στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και οι συναλλαγές έφτασαν στα 120 εκατ. ευρώ. Αν στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης υποχωρήσει και πάλι κάτω από τις 900 μονάδες, θα είναι μια ένδειξη ότι το ελληνικό χρηματιστήριο αλλάζει βραχυπρόθεσμη τάση.

Ξένες αγορές

Συνεδριάσεις συντήρησης δυνάμεων και εναλλαγής αγοραστών και πωλητών στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, με πολύ μικρές μεταβολές (πτωτικές ή ανοδικές) στους δείκτες τους. Το ίδιο και στην Ευρώπη, αλλά και η Βρετανία βρέθηκε κάτω από πιέσεις ρευστοποιήσεων. Ήταν η μέρα της αποκόμισης κερδών φαίνεται διεθνώς. Γενικά, οι αγορές μοιάζουν κουρασμένες. Πολλές μετοχές κινούνται σε ιστορικά υψηλά, γεγονός που δεν τους δίνει περιθώρια περαιτέρω δυναμικής ανόδου. Ίσως ο Μάιος να είναι ένας «βροχερός» μήνας για τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο. Μετά έρχεται το β' εξάμηνο και αλλάζει το σκηνικό.

Ελληνική ανάπτυξη: Έκθεση της S&P

Σωρευτική ανάπτυξη της τάξης του 18% για το ελληνικό ΑΕΠ μέχρι το 2026 βλέπει σε νέα έκθεσή της η S&P. Ας είμαστε καλά το 2021 και με μια μικρή ανάκαμψη στο β' εξάμηνο και βλέπουμε για τα υπόλοιπα χρόνια. Δεν γνωρίζω πώς έκανε προβολή ο χρηματοοικονομικός οίκος στα επόμενα 5 χρόνια, αλλά είναι λίγο παράτολμη πρόβλεψη. Προς το παρόν οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι θα επιστρέψουμε σε ρυθμούς 2019 το αργότερο το 2023.

Αποτελέσματα χρήσης: Η σειρά της υγιούς μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του μήνα πληθαίνουν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων χρήσης 2020. Οι περισσότερες από τις εισηγμένες που ανακοινώνουν αποτελέσματα είναι μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και έχει ιδιαίτερη σημασία το τι ανακοινώνουν όχι μόνο για τις αντοχές τους το 2020 αλλά και για την προσαρμογή τους το 2021. Πάντως βλέπουμε ότι γενικότερα οι ισολογισμοί δεν είναι άσχημοι. Πολλές εταιρείες έδειξαν αντοχή στην κρίση το 2020 και ίσως και το α' τρίμηνο 2021.

AVAX

Aν η AVAX ήταν ταινία, θα λεγόταν «The restart» («Η επανεκκίνηση»). Η παλιά κατασκευαστική φαίνεται ότι εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο ανάπτυξης αφήνοντας πίσω μία 20ετή κρίση. Μετά από μια μακρά περίοδο ζημιογόνων αποτελεσμάτων, ο όμιλος Άβαξ το 2020 παρουσίασε κέρδη προ φόρων ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να συγκρατούνται παρά την κρίση στα 576,6 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά αμετάβλητα σε σχέση με το 2019. Η πορεία της μετοχής της δείχνει ότι οι βασικοί μέτοχοι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Στο τέλος του 2020 το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του Ομίλου έφτανε το 1 δισ. περίπου, υποχωρώντας έναντι του προηγούμενου έτους λόγω μειωμένου ρυθμού ανάληψης συμβάσεων εντός του 2020.

Revoil

Με δύο αντιθετικές πορείες στις τιμές πετρελαίου μέσα στο 2020 (μεγάλη πτώση τιμής πετρελαίου στο α' εξάμηνο, σταδιακή αύξηση στο β' εξάμηνο), η Revoil κατάφερε να βγάλει κέρδη και μάλιστα αυξημένα σε σχέση με το 2019. Θα κρίναμε την πορεία αυτή θετική, η οποία μάλιστα αντικατοπτρίζεται και στη μετοχή. Στο α' τρίμηνο 2021, η πορεία των πωλήσεων είναι καλύτερη της αγοράς και διατηρείται σε θετικό έδαφος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Space Hellas

Mία εταιρεία τεχνολογίας μικρο-μεσαίας κεφαλαιοποίησης με παράδοση στο ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά το 2020, αποδεικνύοντας ότι η τεχνολογία αναπτύχθηκε την περσινή χρονιά. Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 16,4 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι 15,9 εκατ. ευρώ το 2019. Το EBITDA ανήλθε σε 6,8 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι 6,3 εκατ. ευρώ το 2019. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2,2 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι 2,1 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους παρουσίασαν αύξηση 16,09% και ανήλθαν σε 1,8 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι 1,5 εκατ. ευρώ το 2019.

Αξιοσημείωτη είναι και η συνέχιση δημιουργίας θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών ύψους 5 εκατ. ευρώ, οι οποίες προσαυξημένες κατά 14 εκατ. ευρώ, μέσω δανεισμού, διοχετεύτηκαν τόσο σε επενδύσεις του ομίλου ύψους 5 εκατ. ευρώ, όσο και στην ενίσχυση της ρευστότητας, απαραίτητη για την υποστήριξη των επενδυτικών πλάνων.

ANEK

H ακτοπλοϊκή υπέστη την ίδια καθίζηση με όλες του κλάδου των μεταφορών. Τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους για το 2020 ανήλθαν σε ζημιές 14,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 3,8 εκατ., ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ζημιές 15,1 εκατ. έναντι κερδών 2,6 εκατ. ευρώ. Έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για επιστροφή στην κερδοφορία στο καλοκαίρι. Αρκεί βέβαια να έρθει τουρισμός (εσωτερικός ή εξωτερικός) και οι τιμές του πετρελαίου να «προσγειωθούν» κάπως.

ΟΠΑΠ

Εντελώς αθόρυβα η μετοχή έφτασε στα 12,5 ευρώ. Αλλά «ασθμαίνει» για την άνοδο και είναι ευάλωτη σε ρευστοποιήσεις. Ο ΟΠΑΠ απέκτησε τον αποκλειστικό έλεγχο του ομίλου Stoiximan μετά το «πράσινο φως» από τις αρχές ανταγωνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο. Οπότε περιμένει το β' εξάμηνο για να κάνει δυναμική αύξηση τζίρων στο Στοίχημα.

ΟΤΕ

Έχουν γεμίσει τρύπες οι δρόμοι των προαστίων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη από τις τοποθετήσεις οπτικών ινών. Δείγμα ότι η εγκατάσταση οπτικών ινών πάει πολύ καλά και θα αρχίσει να αποδίδει μέσα στην επόμενη διετία. Η ψηφιοποίηση των τηλεπικοινωνιών βοηθείται πολύ από τα κουπόνια.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ