Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η μεγάλη κίνηση της Alpha Bank και το momentum της AVAX

Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: Eurokinissi

FED – Χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ

Aμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια η FED κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει πως οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν με γρήγορους ρυθμούς τη διετία 2021-2022. Αυτό που απασχολεί την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι ο πληθωρισμός και ο κίνδυνος να ξεπεράσει τον στόχο του 2%. Γενικότερα, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα είναι ταχύτερη απ' ό,τι στην Ευρώπη, τη Βρετανία ή την Ασία, και αυτό λόγω της παροχής τεράστιας ρευστότητας στο αμερικανικό σύστημα αλλά και στη δυνατότητα επιχειρηματικού μετασχηματισμού των αμερικανικών οργανισμών.

Ευρώπη

Στην Ευρώπη, το πρωί υπήρχαν διαρροές για δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ σχετικά με το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Οι δηλώσεις αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν αργότερα επίσημα, αλλά είναι δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα στηρίξει τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Λίγο μετά το μεσημέρι, δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν σοβαρό συστημικό κίνδυνο. Σε ό,τι αφορά τους χρηματιστηριακούς δείκτες, οι μεγαλύτεροι εξ αυτών, αν και ξεκίνησαν πλαγιοκαθοδικά, έκλεισαν τελικά με ήπιες ανοδικές κινήσεις, συνεχίζοντας να βρίσκονται κοντά σε υψηλά (ιστορικά ή 14 μηνών).

Γενικός Δείκτης

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση είχαμε χθες, με αυξημένη μεταβλητότητα για τον Γενικό Δείκτη και τις επιμέρους μετοχές που τον απαρτίζουν. Αν και το ξεκίνημα ήταν απογοητευτικό (πτώση του ΓΔ κάτω από τις 900 μονάδες, χαμηλές συναλλαγές), σταδιακά και όσο άλλαζε το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές αυξάνονταν οι αγοραστές. Ο Γενικός Δείκτης πέρασε ανοδικά πάλι τις 900 μονάδες και με ένα «ντεμαράζ» κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης σε τραπεζικές μετοχές και λοιπά blue chips, έκλεισε στο υψηλό ημέρας στις 910 μονάδες. Οπως έχουμε ξαναγράψει, ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι οι 920 μονάδες, που μπορεί να τις φτάσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση (τελευταία του Απριλίου) της Μεγάλης Πέμπτης.

Τραπεζικές μετοχές

Η αναβάθμιση των ελληνικών συστημικών τραπεζών από την S&P εθεωρείτο αναμενόμενη μετά την έκθεση της Παρασκευής. H S&P αύξησε το rating της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank σε «B+» από «B», και της Τράπεζας Πειραιώς σε «B» από «B-». Όπως τόνισε ο οίκος, την περασμένη Παρασκευή αναβάθμισε την Ελλάδα λόγω της προσδοκίας της ότι οι κυβερνητικές πολιτικές θα κατευθυνθούν προς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, μαζί με την αναμενόμενη χρήση κονδυλίων της ΕΕ, θα οδηγήσουν σε βελτιωμένη οικονομική απόδοση. Οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν τις επιχειρηματικές προοπτικές, την προσφορά πίστωσης και τη ζήτηση στην Ελλάδα, και θα αυξήσουν την όρεξη των επενδυτών για αγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Αλυσίδα πάει.

Eurobank

Σταθερά ανοδικά η μετοχή της Eurobank κατά τη χθεσινή συνεδρίαση μετά και την επιτυχία με την έκδοση του ομολόγου. Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,125% από το αρχικό 2,375%, και στο 2% το κουπόνι, ενώ η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή καθώς το πόσο των 500 εκατ. ευρώ που ζητούσε η τράπεζα υπερκαλύφθηκε στα πρώτα λεπτά μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. Συνολικά οι προσφορές ξεπέρασαν τα 1,25 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι πάνω από δύο φορές την έκδοση.

Αlpha Bank

Ετοιμάζεται και η Alpha Bank για μία μεγάλη κίνηση ενίσχυσης κεφαλαίων, εκτός από την αύξηση κεφαλαίου της. Θα έχει συνεργασία και με το Λονδίνο, μάθαμε από κάποιες πηγές. Λέτε να κονταροχτυπηθούν με τη Eurobank για την HSBC; Η μετοχή της Alpha Bank έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο από τις τραπεζικές μετοχές από τις αρχές Απριλίου, της τάξης του 41% περίπου.

Tράπεζα Αττικής: Ποντάροντας σε καλύτερο μέλλον

Χαμηλά κέρδη παρουσίασε η τράπεζα, αυξημένες προβλέψεις, ενώ ενίσχυσε και την ηλεκτρονική τραπεζική. Η χρηματιστηριακή πορεία της μετοχής στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι αρκετά καλή και οι όγκοι συναλλαγών της αυξημένοι. Η τράπεζα ποντάρει σε καλύτερο μέλλον στοχεύοντας να γίνει μία εξειδικευμένη τράπεζα με ενδεχομένως μικρότερο χαρτοφυλάκιο αλλά πιο υγιές. Υιοθετεί τις αρχές του sustainable banking ενώ το Επιχειρηματικό της Σχέδιο αναπτύσσεται με βάση τα κριτήρια περιβάλλοντος, κοινωνικής συνοχής και διακυβέρνησης (‘ESG’). Η ένταξη της προστασίας του περιβάλλοντος στην εταιρική της κουλτούρα και η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης, αποτελούν στρατηγικές προτεραιότητες μέγιστης κοινωνικής ευθύνης που διαμορφώνουν τις συνθήκες για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων από επενδυτικούς οίκους που αξιολογούν τα κριτήρια «Environmental Social and Corporate Governance» (ESG) για τη διαμόρφωση τους επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου. Οι κύριοι στρατηγικοί τομείς στους οποίους θα εστιάσει η Τράπεζα την επόμενη τριετία είναι το τρίπτυχο Περιβάλλον, Ενέργεια, Υποδομές καθώς επίσης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες.

FLEXOPACK

Προχώρησε στη σύσταση νέας εμπορικής εταιρείας με την επωνυμία FLEXOPACK IRELAND LIMITED στo Δουβλίνο, στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Η νέα αυτή εμπορική εταιρεία ελέγχεται εξ ολοκλήρου από την κυπριακή θυγατρική FLEXOPACK INTERNATIONAL LIMITED (100% ελεγχόμενη από την εταιρεία) και η λειτουργική της οργάνωση και δράση θα εκκινήσει και υλοποιηθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα. Η σύσταση της εν λόγω νέας εταιρείας εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου για τη στοχευμένη διεύρυνση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του παγκοσμίου δικτύου διανομής και διάθεσης των προϊόντων αυτού και αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση και ουσιαστική επέκταση της παρουσίας του στην αγορά της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, καθώς και στην πληρέστερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης γεωγραφικής αγοράς μέσω της εμπειρίας και τεχνογνωσίας του Ομίλου.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Τα καθαρά αποτελέσματα μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε κέρδη 12,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 23,5 εκατ. ευρώ τη χρήση 2019, επηρεασμένα θετικά κυρίως από την πώληση του αιολικού πάρκου «Mountain Air» και αρνητικά κυρίως από τις αποτιμήσεις Δευτερογενών Παραγώγων και από τις αυξημένες πληρωμές χρηματοοικονομικού κόστους του λειτουργικού τομέα της Ενέργειας λόγω συμβάσεων με Tax Equity Investors (TEI) στις ΗΠΑ.

AVAX

Για την AVAX σας ενημερώσαμε χθες ότι έχει το καλύτερο momentum στο ελληνικό χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή. Εκτός από την οικονομική της ανάκαμψη, έχει αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις της αλλά και το χαρτοφυλάκιο έργων της. Η εταιρεία ετοιμάζεται να διεκδικήσει και έργα στο εξωτερικό αυτή την περίοδο, μαθαίνουμε.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ