Νέα
  • ΓΔ: 915.99 +0.06%
  • Τζίρος: 43,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η αναβάθμιση της ΔΕΗ και η επόμενη μέρα στην Attica Bank

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Ευρωπαϊκές αγορές

Σε περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας έχουν μπει οι ευρωπαϊκές αγορές. Η χθεσινή συνεδρίαση (Μεγ. Πέμπτης) ήταν μία συνεδρίαση που μέσα σε 2 ώρες άλλαξε η ενδοσυνεδριακή τάση στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια. Οι λόγοι ήταν κυρίως η αποκόμιση κερδών και οι πολιτικές ανησυχίες από τις (μελλοντικές) αναμετρήσεις σε Γερμανία και Γαλλία. Μπορεί η ΕΚΤ να καθησυχάζει για τη συνέχιση της στήριξης μέσω επαναγοράς ομολόγων, αλλά οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι τα κράτη της περιφέρειας θα αργήσουν να ξαναμπούν στο «τρενάκι» της ανάπτυξης. Αιτία είναι το χρέος / ΑΕΠ που σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεφύγει από ελέγξιμα πλαίσια. 

Αμερικανικές αγορές

Τελικά φαίνεται ότι οι ΗΠΑ «αλλάζουν σελίδα» στην κρίση της πανδημίας και περνούν πρώτες στην ανάπτυξη. Με κόστος ένα πρόγραμμα ύψους περίπου 5,6 τρισ. δολαρίων και την αμερικανική επιχειρηματική ευελιξία θα ήταν πολύ δύσκολο να μην το πετύχουν. Χθες είχαμε και πάλι αναταραχή στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων που πήγαν να «τσιμπήσουν».  Θα μάθουν να ζουν με τον κίνδυνο του πληθωρισμού οι Αμερικανοί. Πάντως χθες και οι 3 μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες ήταν ανοδικοί μία ώρα πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Moody's

Η δεύτερη από τις 3 «αδελφές» (όχι του Τσέχωφ, αλλά η S&P, η Moody's και η Fitch) που έσπευσε να αναθεωρήσει τις παλαιότερες εκτιμήσεις και να δώσει νέες προσδοκίες για τη μελλοντική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για την αποκατάσταση των χαμηλών επενδύσεων της Ελλάδας και την επίτευξη υψηλότερης δυνητικής ανάπτυξης.  

Γενικός Δείκτης

Ο Απρίλιος 2021 ήταν ο 3ος συνεχόμενος θετικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη. Από την αρχή του χρόνου κερδίζει 12,53% (διόλου ευκαταφρόνητο), ενώ η άνοδός του τον Απρίλιο ήταν 5,24%. Η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα ανήλθε στα 86,648 εκατ. ευρώ, αλλά με πολλά πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών. Η μετοχή με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα τον Απρίλιο ήταν η Alpha Bank. O τραπεζικός κλάδος αυξήθηκε κατά 12,53% και δεύτερος σε απόδοση ήταν ο κλάδος ταξιδίων-αναψυχής (9,96%).

Attica Bank

Το έργο με τα warrants το είχαμε ξαναδεί από το 2012 μέχρι και το 2014 με τις συστημικές τράπεζες πλην Eurobank. Επί της ουσίας πρόκειται για κρατικοποίηση επί ενεχύρω τις μετοχές της τράπεζας. Αν δεν ήταν βασικοί μέτοχοι στην Attica Bank το ΤΣΜΕΔΕ και κάποιοι άλλοι κοινωνικοί φορείς, ίσως θα ήταν πολύ ευκολότερο να πουληθεί σε κάποια άλλη εγχώρια τράπεζα. Αλλά τώρα υπάρχει πρόβλημα που επιζητεί λύση. Μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα υπάρχει ο χάρτης δράσεων. Αυτό που δεν καταλάβαμε είναι γιατί προχθές (Μεγ. Τετάρτη) η μετοχή είχε καρφωθεί στο limit up και μάλιστα με αρκετά αυξημένους όγκους. Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να χάσουν τα λεφτά τους;

Alpha Bank

H μετοχή του Απριλίου ήταν η μετοχή της Alpha Bank με μηνιαία απόδοση 43,9%. Εντυπωσιακή απόδοση που οφείλεται και σε αγορές ξένων funds που βλέπουν αξία πίσω από τη μετοχή. Το ερώτημα όλων είναι πού θα σταματήσει αυτό το ξέφρενο ράλι. Είναι πολλοί που περιμένουν να μπουν στη μετοχή.

Τράπεζα Πειραιώς

Στον αντίποδα της ανόδου της Alpha Bank τον Απρίλιο είναι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που έχει βιώσει ένα μεγάλο dilution μετά την προκήρυξη και την επίτευξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο οι ελπίδες όλων των βασικών μετόχων είναι να βγει καθαρή και δυναμική την «επόμενη ημέρα» της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Aνακοινώθηκαν χθες και οι πίνακες των βασικών μετόχων μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

ΔΕΗ

Σε αναβάθμιση του outlook της ΔΕΗ από σταθερό σε θετικό προχώρησε η Standard & Poor's, σε συνέχεια της αναβάθμισης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας  Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, το θετικό outlook αποτελεί ένδειξη για μελλοντική περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της ΔΕΗ

Σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P, τα θετικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2020 συμβαδίζουν με τις προσδοκίες τους και υπογραμμίζουν τη στροφή της εταιρείας προς την πράσινη παραγωγή και την πελατοκεντρική πολιτική, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον ελληνικό ενεργειακό τομέα. Ο διεθνής οίκος επισημαίνει τη βελτίωση στην κεφαλαιακή δομή και τη ρευστότητα της ΔΕΗ, με καλύτερη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, όπως φάνηκε και από την έκδοση του πρώτου ομολόγου με ρήτρα αειφορίας στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Η S&P αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της ΔΕΗ στην κατηγορία Β+ εφόσον συνεχιστεί η σταθερή επίδοσή της σε όλες τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις ταμειακές ροές και την κερδοφορία της.

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ

Μία από τις εταιρείες-θύλακες επιχειρηματικότητας στον ακριτικό Έβρο. Tα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν στο ποσό των 1,195 εκατ. έναντι 326 χιλ. της προηγούμενης χρήσης. Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα προ φόρων της εταιρείας ανήλθαν σε 185 χιλ. κέρδη έναντι ζημιών 723 χιλ. της προηγούμενης περιόδου. Η εταιρεία στη χρήση 2019 είχε επιβαρυνθεί με μη επαναλαμβανόμενα έξοδα δανείων, λόγω ολοσχερούς εξόφλησης των δανείων της πρώην ΑΤΕ. Τέλος το ενοποιημένο αποτέλεσμα μετά φόρων ανήλθε σε κέρδη 1,080 εκατ. έναντι 157 χιλ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης

MIG

Tο τελικό αποτέλεσμα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ήταν ζημιά 154,5 εκατ. έναντι ζημιών 32,3 εκατ. το 2019. Το λειτουργικό αποτέλεσμα ΕΒΙΤDA των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων στο σύνολο του Ομίλου ανήλθε σε κέρδος ποσού 36,3 εκατ. Στόχος του ομίλου είναι να μετατρέψει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο και με καλύτερους όρους.

Εμπορεύματα: Πετρέλαιο - Χρυσός - Χαλκός

Αν κάποιος κοιτάξει στα μεγάλα οικονομικά sites του εξωτερικού, θα δει ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη και ο κορεσμός στις αποδόσεις κάποιων ομολόγων έχουν αυξήσει τη ζήτηση για εμπορεύματα (βιομηχανικά, πολύτιμα μέταλλα και λοιπά). Κάποιοι κερδοσκόποι βλέπουν εκεί τον επόμενο κύκλο ανόδου και μεγάλων κερδών.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ