Νέα
  • ΓΔ: 905.46 -0.01%
  • Τζίρος: 26,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι εκπλήξεις της Alpha Bank και η δυνατή κίνηση της Eurobank

Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: Eurokinissi

Αμερικανικές αγορές

Ξάφνιασε προχθές πολύ κόσμο η κυρία Γέλεν (Yellen) με τη δήλωσή της για αύξηση επιτοκίων λόγω υπερθέρμανσης πληθωρισμού. Κάποιοι στην Ουάσιγκτον φαίνεται ότι πήραν μήνυμα και από τον Πάουελ ότι προς το παρόν δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και ουσιαστικά οδήγησαν την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ να ανακαλέσει. Tελικά, η χρηματιστηριακή ηρεμία αποκαταστάθηκε, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να επιστρέφουν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους.

Πετρέλαιο

Ράλι της τάξης του 90% έχει καταγράψει η τιμή του «μαύρου χρυσού» από πέρυσι τον Μάιο μέχρι φέτος. Εντάξει, να δεχθούμε ότι η υποχώρηση προς τα 35 δολάρια/βαρέλι για το Brent ήταν υπερβολή λόγω της πανδημίας, όμως η εκτίναξη προς τα 70 δολάρια/βαρέλι ενέχει στοιχεία κερδοσκοπίας και μάλιστα κρατικής. Οι γεωπολιτικοί λόγοι είναι πολυσύνθετοι για την ανάλυση της τιμής του πετρελαίου.

DAX (Φρανκφούρτη)

Διακύμανση 300 και πλέον μονάδων έκανε ο DAX χθες. Ξεκίνησε με πτώση κάτω από τις 15.000 μονάδες, για να επιστρέψει πάνω από τις 15.000 μονάδες και να κλείσει στα υψηλά ημέρας. Η πολιτική αντιπαράθεση στη Γερμανία ξαναμπαίνει στο προσκήνιο. Η ισχυρή κυρία Μέρκελ αποσύρεται και πλέον ανοίγει ο δρόμος για νέες δυνάμεις και συμμαχίες που δεν ξέρουμε εάν θα ακολουθήσουν την ίδια οικονομική πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, ο DAX επέστρεψε στα ιστορικά υψηλά του με τοποθετήσεις τραπεζών-ταμείων-ασφαλιστικών εταιρειών σε μεγαλύτερα ποσοστά μετοχών αντί για ομόλογα. Γιατί τι να πληρώσουν και τι να κερδίσουν από απόδοση -0,5%...

Ελληνικό 5ετές ομόλογο

Η έκδοση του 5ετούς έγινε μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από την S&P πριν από δύο εβδομάδες περίπου. Η πληροφόρηση που είχαμε ανέφερε ότι η έκδοση θα γίνονταν μετά το τέλος του α' εξαμήνου. Τελικά η κυβέρνηση, φοβούμενη ίσως κάποια αύξηση επιτοκίων και λόγω πληθωρισμού, έσπευσε να εκδώσει τώρα το ομόλογο. Ταυτόχρονα άντλησε και 600 εκατ. ευρώ από δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Έτσι έχει καταφέρει να θωρακιστεί με πάνω από 3 δισ. ευρώ για το επόμενο 2μηνο ό,τι και εάν γίνει στις αγορές. Από εκεί και πέρα, περιμένει έσοδα από τουρισμό και άνοιγμα εστίασης και λιανικού εμπορίου, καθώς βέβαια και από τις φορολογικές δηλώσεις που θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο.

Γενικός Δείκτης

Μπορεί η πορεία του Γενικού Δείκτη να μοιάζει σταθεροποιητική, αφού άνοιξε στις 913 μονάδες και έκλεισε στις 911,42 μονάδες, αλλά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχαμε πολλές ενδοσυνεδριακές μεταβολές ανάμεσα στα blue chips. «Σαν μία ήρεμη θάλασσα με πολλά υπόγεια ρεύματα».

Τράπεζα Πειραιώς

Λαλίστατος ήταν ο πρόεδρος χθες. Για τους ταλαίπωρους μετόχους δεν είπε τίποτε που βλέπουν και δεν πιστεύουν τι γίνεται στη διαπραγμάτευση της μετοχής. Αν και οι νέες μετοχές θα εισέλθουν σύντομα στο χρηματιστήριο προς διαπραγμάτευση, οι παλαιές μετοχές πραγματοποιούν περίεργες κινήσεις. Ξεκινούν πτωτικά, γυρνούν θετικά και κλείνουν κοντά στο υψηλό ημέρας. Trading για γερά νεύρα ή μήπως υπάρχουν συμφωνίες των νέων μεγαλομετόχων προκειμένου να μην υποστεί μεγάλο dilution η μετοχή;

Eurobank

Πολύ δυνατή η κίνηση της μετοχής της Eurobank που φαίνεται ότι θα εισέλθει στον αναδιαμορφωμένο MSCI. Έσπασε ανοδικά τα 0,80 ευρώ και ίσως τη δούμε σύντομα προς τα 0,90 ευρώ. Κάποιοι λένε για 1 ευρώ μέχρι τον Ιούνιο, αλλά ας κρατάμε γενικά μικρό καλάθι καθώς η συγκυρία είναι περίεργη.

Alpha Bank

Σταθεροποιητικά (με οριακή υποχώρηση) η μετοχή της Alpha Bank που παραμένει η μεγάλη κερδισμένη του Απριλίου. Ο Καγκελάριος σας ενημερώνει ότι η τράπεζα θα έχει και άλλες εκπλήξεις στο τέλος του α' εξαμήνου σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά της (οργανικά) αποτελέσματα.

ΟΠΑΠ

Αυτός που δεν βλέπουμε να αλλάζει θεαματικά τα δεδομένα είναι ο ΟΠΑΠ. Παρά το γεγονός ότι τα πρακτορεία έχουν ανοίξει, η συναλλακτική δραστηριότητα στα παίγνια και στο Στοίχημα είναι σαφώς χαμηλότερη απ' ό,τι το 2019. Δεν έχουμε εικόνα από τη σύγκριση Απριλίου-Μαΐου 2021 - Απριλίου-Μαΐου 2020. Υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο να αυξήσει το μέρισμα στη γενική συνέλευση, εάν οι εξελίξεις στο τελευταίο δίμηνο του α' εξαμήνου είναι καλύτερες.

Ελλάκτωρ

Σε καθαρά πτωτικό κανάλι -με αιτία όμως- η μετοχή της Ελλάκτωρ. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι μεγάλη και οι επενδυτές χρειάζονται ρευστότητα. Οι πωλήσεις κατά το τελευταίο διάστημα προέρχονται και από παλαιούς μικρομετόχους και από νέους. Κυρίως όμως από θεσμικούς επενδυτές που δεν θέλουν να δώσουν εξωγενή ρευστότητα στην αύξηση και προτιμούν να μειώσουν τη θέση τους.

Μυτιληναίος

Ανοδικά μεν, μη εντυπωσιακά δε -να λέμε και την αλήθεια- τα αποτελέσματα α' τριμήνου 2021. Οι θεσμικοί επενδυτές περίμεναν καλύτερα αποτελέσματα α' τριμήνου 2021, αλλά η αύξηση κερδοφορίας κατά περίπου 2,5% μάλλον τους χάλασε την όρεξη. Ωστόσο θα επισημάνουμε ότι οι επενδύσεις που έχει δρομολογήσει όλο αυτό το διάστημα ο όμιλος αναμένεται να «ωριμάσουν» από το 2022 και μετά.

Ξυλεμπορία – Interwood

Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο μηχανογραφικό σύστημα της εταιρίας Ιντεργουντ - Ξυλεμπορία, δεν είναι δυνατή η δημοσίευση, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης για το έτος 2020, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να δημοσιευθεί η Ετήσια Οικονομική Έκθεση για το έτος 2020 το συντομότερο δυνατό, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Kαι μετά μιλάμε για «ψηφιακό μετασχηματισμό» στην Ελλάδα του 2021.

Παπουτσάνης

Τη διανομή καθαρού πληρωτέου μερίσματος 0,0475 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Παπουτσάνης που πραγματοποιήθηκε χθες. Σύμφωνα με την εισηγμένη, η ημερομηνία αποκοπής από την οποία οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος ορίζεται η 7η Μαΐου 2021. Δικαιούχοι στην καταβολή μερίσματος θα είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Αύλων Τίτλων στις 10 Μαΐου 2021 (Record Date). Η ημερομηνία έναρξης πληρωμής του μερίσματος στους δικαιούχους θα είναι η 13η Μαΐου 2021.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ