Νέα
  • ΓΔ: 910.34 +0.25%
  • Τζίρος: 41,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Απότομο πτωτικό γύρισμα για τον Γενικό Δείκτη

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

To αρνητικό γύρισμα κατά τις 15:00 των ξένων αγορών επέφερε μίνι ενδοσυνεδριακή διόρθωση και στο ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 910 μονάδες. Η αλλαγή τάσης στις ξένες αγορές επιβεβαιώνει την αυξημένη μεταβλητότητα που επικρατεί διεθνώς στις οικονομίες. Οι λόγοι και οι υποτιθέμενες αφορμές είναι αρκετες.

  • Η υποβάθμιση της IBM από την S&P,
  • οι ρευστοποιήσεις στις φαρμοβιομηχανίες μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν,
  • η γαλλο-βρετανική κρίση της Μάγχης,
  • η διακοπή επαναγοράς ομολόγων απο την Τράπεζα της Αγγλίας
  • η αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως και ειδικά στον τρίτο κόσμο

αποτελούν αφορμές για την αποκόμιση κερδών κάθε φορά που οι χρηματιστηριακοί δείκτες αγγίζουν ιστορικά υψηλά.

Γενικότερα, η μεταβλητότητα αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για τις χρηματιστηριακές αγορές τον Μάιο. Στελέχη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς υποστηρίζουν ότι εάν ξεπεραστεί το συγκυριακό αυτό κλίμα ρευστοποιήσεων του Μαΐου, η σταθερότητα θα επιστρέψει στο χρηματιστηριακό σκηνικό. Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ο Γενικός Δείκτης κινούμενος ανοδικά στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης είχε φτάσει κατά τις 15:00 στις 916 μονάδες (υψηλό ημέρας) δείχνοντας ότι μπορούσε να πιάσει το στόχο των 920 μονάδων. Ομως το γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών και η πτωτική έναρξη των αμερικανικών αγορών οδήγησαν σε απότομη αύξηση ρευστοποιήσεων  σε blue chips όπως ο ΟΠΑΠ, η Πειραιώς, η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος, η Jumbo, η Τερνα Ενεργειακή με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με υποχώρηση 0,13% στις 910,21 μονάδες. Η πτώση βεβαίως δεν είναι ανησυχητική αλλά προβληματίζει το απότομο γύρισμα και το αρνητικό ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων με 46 ανοδικές μετοχές και 71 πτωτικές.

Γνώριμο και ανοδικό σκηνικό στον τραπεζικό κλάδο

Ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να διαμορφώνει την τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο και να παραμένει σε ανοδική τροχιά με τις 3 μετοχές των συστημικών τραπεζών (Alpha, Eurobank, ETE) να κινούνται ανοδικά και τη μετοχή της Πειραιώς να επηρεάζεται από την επερχόμενη είσοδο των νέων μετοχών και να υποχωρεί πάνω από 9%. Ο εταιρικός μετασχηματισμός των ΕΛΠΕ έφερε σημαντική άνοδο στη μετοχή τους, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μεν οριακά, αλλά κράτησε εν μέσω μεταβλητότητας τις 910 μονάδες. Αυτό του επιτρέπει να κάνει και άλλες προσπάθειες προς τις 920 μονάδες. Ωστόσο είναι η αστάθεια που προβληματίζει.

Η αξία συναλλαγών ήταν υψηλή στα 96 εκατ. ευρώ και στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι Τράπεζες (2,87%), οι εταιρείες Πετρελαίου (2,81%), οι Τηλεπικοινωνίες (1,36%), οι Χρηματοοικονομικές (1,13%).  Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι του Εμπορίου (-2,78%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-2,17%), Τροφίμων-Ποτών (-1,19%), Υγεία (-0,96%).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ