Νέα
  • ΓΔ: 906.2 +0.07%
  • Τζίρος: 23,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι αντίθετοι δρόμοι ΟΠΑΠ - ΟΤΕ και το ράλι του Δρομέα

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Ξένες αγορές

Οι αμερικανικές αγορές επέστρεψαν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους ξεκινώντας και πάλι από χαμηλότερα επίπεδα. Είναι η μεταβλητότητα που αναφέρεται κατά κόρον στα χρηματιστηριακά άρθρα. Μεικτές οι τάσεις στις τεχνολογικές μετοχές (κάποιοι πουλούν και Apple το τελευταίο διάστημα, και Tesla και Amazon) και στροφή προς τις κυκλικές μετοχές.

Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX συνεχίζει πάνω από τις 15.000 μονάδες κάνοντας ενδοσυνεδριακές διορθώσεις. Πολύ καλή κίνηση και με είσοδο νέων επενδυτών στον γαλλικό CAC και στον ιταλικό MIB (γιατί και το χρηματιστήριο θέλει τον Ντράγκι του). O βρετανικός FTSE 100 συνεχίζει πάνω από τις 7.000 μονάδες. Η απόφαση της BoE (Τράπεζας της Αγγλίας) να περιορίσει τις επαναγορές βρετανικών ομολόγων φαίνεται ότι θορύβησε κάποιους στο Fixed Income, αλλά νομίζω ότι ο βρετανικός δείκτης καταδεικνύει το bull market στο οποίο βρίσκεται το βρετανικό χρηματιστήριο. Άντε και αποκλιμακώθηκε «η κρίση των ψαράδων» στη Μάγχη μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας.

Γενικός Δείκτης

Η πορεία του Γενικού Δείκτη στο χρηματιστήριο της Αθήνας μοιάζει στις τελευταίες συνεδριάσεις με «θάλασσα που επιφανειακά είναι ήρεμη και από κάτω έχει πολλά ρεύματα», μας είπε ένας χρηματιστής. Και αυτό ακριβώς ήταν οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Στη χθεσινή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σχεδόν στα ίδια επίπεδα (910 μονάδες), αλλά η μεταβλητότητα σε βασικές μετοχές του ήταν μεγάλη. Οπότε θα είναι λάθος σε τέτοιες συνεδριάσεις αν βλέπουμε μόνο έναν αριθμό που κλείνει αμετάβλητος. Πρέπει (ως επενδυτές) να κοιτάμε τις μετοχές που έχουμε επιλέξει.

Τραπεζικές μετοχές

Οι 3 στις 4 τραπεζικές μετοχές έκλεισαν με σημαντική άνοδο και η τάση θα παραμείνει ανοδική (ασχέτως εάν υπάρξουν μερικές διορθωτικές συνεδριάσεις). Η Alpha Bank συνεχίζει τα ράλι του Μαρτίου και του Απριλίου και μάλιστα με ενδιαφέρουσες διακυμάνσεις που επιτρέπουν στη μετοχή να «ανασάνει». Χθες ξεκίνησε πτωτικά, για να εισρεύσουν νέοι επενδυτές και να κλείσει με άνοδο τελικά. Η Eurobank έχει μπροστά της τις προκλήσεις του MSCI, ενώ η ΕΤΕ τη διαμόρφωση των τιτλοποιήσεών της. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στην οποία θα εισρεύσουν πάρα πολλές μετοχές σήμερα.

Τράπεζα Πειραιώς

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων 1,2 δισ. κοινών μετοχών. Η τιμή θα ξεκινήσει με σημείο αναφοράς το κλείσιμο της Πέμπτης και θα κινηθεί ανάλογα με τις τάσεις στην αγορά. Φυσιολογική κρίνεται η μεγάλη υποχώρηση στη χθεσινή συνεδρίαση εξαιτίας του dilution στη μετοχή.

Το μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς απαρτίζεται από 1,25 δισ. μετοχές ονομαστικής αξίας 1 ευρώ η μία. Υπενθυμίζεται ότι από τη συνδυασμένη προσφορά (Ελλάδα και εξωτερικό) η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 1,38 δισ. ευρώ, με τη διάθεση 1,2 δισ. μετοχών στην τιμή του 1,15 ευρώ η μία.

Από την κατανομή μετοχών της Διεθνούς Προσφοράς (1,02 δισ. μετοχές) προκύπτουν τα εξής ποσοστά:

  • ΤΧΣ: 30,07% της Διεθνούς Προσφοράς και 25,56% της Συνδυασμένης Προσφοράς.
  • Paulson & Co. Inc.: 22,59% της Διεθνούς Προσφοράς και 19,20% της Συνδυασμένης Προσφοράς.
  • Helikon Investment Limited: 6,39% της Διεθνούς Προσφοράς και 5,43% της Συνδυασμένης Προσφοράς.
  • Αριστοτέλης Μυστακίδης: 3,41% της Διεθνούς Προσφοράς και 2,90% της Συνδυασμένης Προσφοράς.

EΛΠΕ

Ο εταιρικός μετασχηματισμός των Ελληνικών Πετρελαίων ήταν η είδηση της ημέρας. Η άνοδος της μετοχής ξεπέρασε το 5% και ήταν η καλύτερη αντίδραση σε ένα διάστημα χρηματιστηριακής υποτονικότητας. Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού ο όμιλος έχει καταρτίσει ένα ενδεικτικό πλάνο επενδύσεων της τάξης των 3,5-4 δισ. ευρώ, με ιδιωτικά κεφάλαια. Ανάμεσα στις δηλώσεις του προέδρου της εταιρείας, εστιάζουμε ότι σε πιθανή περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, ευθύνη της διοίκησης είναι να λειτουργεί η εταιρεία σωστά, να εξακολουθεί να είναι χρήσιμη ακόμη και μετά από 20 ή 30 χρόνια και υπάρχει προβληματισμός για τις δραστηριότητες της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων και σύντομα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις.

Δρομέας

Μία από τις καλές μετοχές της μικρο-μεσαίας κεφαλαιοποίησης με μεγάλη εξωστρέφεια στη δραστηριότητά της. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής (επίπλων) πηγαίνει σε χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα σε Γερμανία και Βέλγιο. Χθες η μετοχή αντέδρασε έντονα ανοδικά και κυρίως με μεγάλους όγκους συναλλαγών, κάτι που μας βάζει σε υποψίες. Ή έκλεισε κάποια νέα παραγγελία στο εξωτερικό ή υπάρχουν ανακατατάξεις και είσοδος σε νέους μετόχους.

ΟΠΑΠ

Η μετοχή του ΟΠΑΠ φαίνεται ότι διαψεύδει και τους μεγαλύτερους οπαδούς της. Βρίσκεται καθηλωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα στα επίπεδα των 12-12,5 ευρώ, χωρίς να μπορεί να κάνει την υπέρβαση. Έχει δηλώσει ότι θα μοιράσει μέρισμα της τάξης του 0,45 ευρώ/μετοχή, που δεδομένων των συνθηκών μπορεί να θεωρεί ικανοποιητικό. Όμως η μετοχή δεν δείχνει ζωντάνια ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω. Βέβαια για τους μακροπρόθεσμους θεσμικούς μετόχους αυτό είναι καλό γιατί κρατούν υψηλά την αξία της μετοχής. Για τους traders είναι το πρόβλημα, γιατί δεν δίνει κέρδη.

ΕΧΑΕ

Αθόρυβα η μετοχή της ΕΧΑΕ έφτασε στα 4,2 ευρώ. Θα μπορούσε και καλύτερα, αφού οι συναλλαγές μέσα στο 2021 έχουν αυξηθεί θεαματικά (μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών στα 75 εκατ. ευρώ περίπου) και αυτό σημαίνει αυξημένα έσοδα για τον όμιλο. Εάν συνεχιστεί το θετικό κλίμα στο χρηματιστήριο, οι αναλυτές τη βλέπουν προς τα 5 ευρώ, επίπεδα που είχε το 2019.

ΟΤΕ

Σε αντίθεση με τη μετοχή του ΟΠΑΠ, η μετοχή του ΟΤΕ κινείται εξαιρετικά έξυπνα. Διορθώνει και ανεβαίνει με αργούς ρυθμούς. Έχει καταγράψει άνοδο πάνω από 10% σε ένα δίμηνο. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τα μερίδια αγοράς στις τηλεπικοινωνίες που έχει ο όμιλος Cosmote μέσα στο 2021. Υποψιαζόμαστε ότι θα έχει αύξηση στους πελάτες και ίσως σε ποσοστό άνω του 10%.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ