Νέα
  • ΓΔ: 906.99 +0.16%
  • Τζίρος: 19,60 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Διεθνής αναταραχή και πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές και blue chips

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Με πιέσεις και πάλι στις τραπεζικές μετοχές και στα μη χρηματοοικονομικά blue chips από πωλητές ξένους επενδυτές και αρκετούς εγχώριους ιδιώτες, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε πτωτικά επηρεασμένο ιδιαίτερα από τη διεθνή διόρθωση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ για να επηρεάσει και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Αντεξε η στήριξη των 890 μονάδων

Το χρηματιστήριο πέρασε με επιτυχία το τεστ της πρώτης σοβαρής διορθωτικής κίνησης στο τελευταίο δίμηνο. Η στήριξη των 890 μονάδων λειτούργησε, οι πωλήσεις περιορίστηκαν απ' ότι φάνηκε και από τους όγκους συναλλαγών και ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε κοντά στις 900 μονάδες. Βέβαια, η σημερινή διόρθωση έγινε με εντελώς διαφορετικούς λόγους απ' ότι η διόρθωση στις ξένες αγορές. Οι μεγάλες αγορές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη κινούνται σε ιστορικά υψηλά, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο αγκομαχούσε να φτάσει στα επίπεδα του τέλους του 2019. Συνεπώς έχει κάθε λόγο να δείχνει αντοχές στις προθέσεις των πωλητών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 896,04 μονάδες με υποχώρηση 1,11%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 87,1 εκατ. ευρώ, αρκετά μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Οι μετοχές που κινήθηκαν ανοδικά ήταν 42 και πτωτικά 70.

Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 1,35% και ο FTSE Mid Cap αυξήθηκε οριακά κατά 0,05% εξαιτίας ανόδου μεμονωμένων τίτλων, όπως η AVAX, τα Πλαστικά Θράκης και η Attica Bank.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχε ο κλάδος Υγείας (1,9%) λόγω Ιατρικού Αθηνών και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,99%), Πετρελαίου (-1,85%), Πρώτων Υλών (-1,73%) και οι Τράπεζες (-1,52%) με εξαίρεση την Τράπεζα Αττικής που αυξήθηκε κατά 20% περίπου και την Τράπεζα Πειραιώς με οριακή άνοδο.

Η αυριανή (Τετάρτης) συνεδρίαση θα είναι ενδεικτική της βραχυπρόθεσμης τάσης για το ελληνικό χρηματιστήριο. Εάν επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης πάνω ή πέριξ των 900 μονάδων η σημερινή διόρθωση θα είναι μία «παρένθεση» στο θετικό momentum. Αν όμως επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης προς τις 890 ή και κάτω απ' αυτές τότε θα έχουμε αλλαγή βραχυπρόθεσμης τάσης.

Αναμενόμενη η τεχνολογική διόρθωση στις ξένες αγορές

Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα, οι διάφοροι χρηματοοικονομικοί οίκοι «κτυπούσαν τα καμπανάκια» μιας επικείμενης διόρθωσης της χρηματιστηριακής υπερβολής στους τεχνολογικούς κλάδους. Οι πωλήσεις άρχισαν την Παρασκευή και συνεχίστηκαν σε Αμερική και Ευρώπη, σήμερα. Οι αποτιμήσεις των μετοχών τεχνολογίας στο εξωτερικό και το προηγούμενο ράλι (2020 και α' τρίμηνο 2021) επέτρεψαν σε θεσμικούς επενδυτές και επενδυτικούς ομίλους να προχωρήσουν σε αποκόμιση κερδών και σε μία σταδιακή «αποθέρμανση» των χρηματιστηρίων.

Ενδεχομένως εκτός από τις μετοχές τεχνολογίας πουλήθηκαν και μετοχές τραπεζών και ενέργειας που είχαν δώσει σημαντικά κέρδη.

Χθες, ο Dow Jones ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 35.000 μονάδες αλλά δεν κατάφερε να σταθεροποιηθεί κι έκλεισε με απώλειες προς τις 34.800. Οι σημερινές ρευστοποιήσεις τον φέρνουν προς τις 34.200 μονάδες (με απώλειες περίπου 400 μονάδες στα μισά της συνεδρίασης) και τον S&P 500 προς τις 4.100 μονάδες επίπεδα που παρά τις πιέσεις παραμένουν υψηλά.

Στην Ευρώπη, ο DAX συνέχισε μεν να διολισθαίνει, πλην όμως παραμένει πάνω από τις 15.000 μονάδες. Ο CAC στο Παρίσι δοκιμάζει τις αντοχές των 6.000 μονάδων, ενώ και οι υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές (Άμστερνταμ, Μιλάνο, Μαδρίτη) εξακολουθούν να πιέζονται.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ