Νέα
  • ΓΔ: 908.99 -0.64%
  • Τζίρος: 23,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Αισιοδοξία στην Πειραιώς, ερωτήματα για την Τράπεζα Αττικής

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Αμερικανικές αγορές και ο «δείκτης φόβου»

Ανάμεσα στη φρενίτιδα της ανόδου, κάποιοι αναλυτές την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν αναφορά στον κίνδυνο υπερθέρμανσης των χρηματιστηρίων. Όταν οι αναλυτές είναι της Goldman Sachs, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα οι απόψεις τους και αυτό φάνηκε άμεσα. Επί της ουσίας, εάν η πτώση στους αμερικανικούς δείκτες εκτονωθεί στα παρόντα επίπεδα (δηλαδή πέριξ των 34.200 μονάδων ο Dow Jones, των 4.200 μονάδων ο S&P 500), ουσιαστικά θα πρόκειται για μια ανεπαίσθητη διόρθωση. Πάλι κοντά στα ιστορικά υψηλά θα παραμείνουν. Αν υποχωρήσουν περισσότερο, ίσως δούμε επίπεδα που είχαν στην αρχή του χρόνου.

Και επειδή όλοι αναφέρονται σε πτώση δεικτών, θα σας επισημάνουμε και έναν δείκτη που εκτοξεύθηκε χθες κατά περίπου 12%. Είναι ο δείκτης S&P VIX, ο επονομαζόμενος «δείκτης φόβου». Προέρχεται από τις στατιστικές κατανομές των τιμών του S&P 500 των τελευταίων εβδομάδων και ουσιαστικά δείχνει πόσο αυξάνεται η μεταβλητότητα. Όταν οι αγορές πάνε καλά, ο δείκτης υποχωρεί. Όταν οι αγορές πέφτουν, ο δείκτης VIX αυξάνεται.

Εμπορεύματα

Οι αγορές μετοχών υποχωρούσαν, τα βιομηχανικά εμπορεύματα (commodities) ανέβαιναν. Mιλάμε για άνοδο σε πετρέλαιο (WTI και Brent), φυσικό αέριο, χαλκό, ψευδάργυρο, ασήμι, αλουμίνιο, αλλά και ζωικά και φυτικά εμπορεύματα (π.χ. σόγια). Τα εμπορεύματα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Σικάγο και κατά τις τελευταίες ημέρες έχουν πολλαπλασιάσει τους όγκους συναλλαγών τους. Οι traders βρίσκουν πάντα τρόπο να κερδοσκοπήσουν.

Αποδόσεις ομολόγων

Εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανά τον κόσμο εξαιτίας του φόβου αναζωπύρωσης του πληθωρισμού. Ενδεικτικά το ελληνικό 10ετές αυξήθηκε στο 1%, το 10ετές αμερικανικό στο 1,62% και το γερμανικό 10ετές στο -0,15%. Μεγάλη αναταραχή στις αγορές από την άνοδο των ομολόγων σε περιβάλλον μειωμένης ανάπτυξης.

Eλληνικές Τράπεζες - Fitch

Ωραία μέρα διάλεξε η Fitch για να βγάλει μια θετική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών. Ούτε που την είδαν οι επενδυτές αφού είχαν δώσει εντολές πωλήσεων. Σε ό,τι αφορά την έκθεση, η Fitch αναμένει ότι τα πιστωτικά προφίλ των Eurobank (B- / θετικές προοπτικές), Εθνικής Τράπεζας (B- / θετικές προοπτικές), Alpha Bank (CCC+ / θετικές προοπτικές) και Τράπεζας Πειραιώς (CCC +) θα βελτιωθούν ταχύτερα ως αποτέλεσμα των επικαιροποιημένων σχεδίων, με τη στήριξη και της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί. Ο οίκος αναθεώρησε επίσης τις προοπτικές για το λειτουργικό περιβάλλον του ελληνικού τραπεζικού τομέα σε θετικές, περιμένοντας εκκαθάριση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων

Γενικός Δείκτης

Ας μη στεκόμαστε σε μια πτώση (-1,1%) του Γενικού Δείκτη ή στην υποχώρηση κάτω από τις 900 μονάδες. Ας δούμε ότι οι 890 μονάδες αποτέλεσαν μια ισχυρή στήριξη και ότι ίσως σήμερα ή αύριο μπορούμε να δούμε την επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες. Ιστορικά, οι παλαιότεροι χρηματιστές ξέρουν ότι οι πτώσεις πάντα βγάζουν ευκαιρίες. Στο κλείσιμο υπήρχαν εντολές πώλησης, αλλά φαίνεται ότι σταδιακά θα εκτονωθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Τράπεζα Πειραιώς

Σε μία δύσκολη ημέρα για τις τραπεζικές μετοχές, η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε με οριακή άνοδο. Η αισιοδοξία είναι έκδηλη μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Τράπεζα Αττικής

Εδώ τι να πούμε; Η μεγάλη άνοδος της μετοχής δείχνει ότι με κάποιον τρόπο η τράπεζα μπορεί να σωθεί. Είναι έτσι ή μήπως κινούνται κάποιοι κερδοσκοπικά; Υπάρχουν προοπτικές για κάποια μελλοντική εξαγορά της αφού εξυγιανθεί πρώτα;

ΔΕΗ

Μέσα από το νέο επικαιροποιημένο business plan η ΔΕΗ φιλοδοξεί να γίνει ηγέτης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γ. Στάσσης, μιλώντας στο Οικονομικόπ Φόρουμ των Δελφών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επέκταση θα γίνει μέσα από συνεργασίες, ενώ η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να δώσει τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να μπορέσει η εταιρεία να αναπτυχθεί. Ωραία όλα αυτά, αλλά κάποιοι λένε για αύξηση της μέσης τιμής της KWH το τελευταίο 6μηνο. Δεν ξέρω εάν πραγματικά συμβαίνει, αλλά υπάρχει γκρίνια για αυξημένους λογαριασμούς.

Ελλάκτωρ

Ανάμεσα στις μετοχές που έκλεισαν με σημαντική άνοδο ήταν και αυτή της Ελλάκτωρ. Ο όμιλος προετοιμάζεται για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στελέχη του ομίλου περιμένουν να έχουν εκτονωθεί οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές προκειμένου η αύξηση των 120 εκατ. ευρώ να έχει αίσια κατάληξη. Κάποιοι την τοποθετούν στις αρχές του γ' τριμήνου (καλοκαίρι) ή προς τον Σεπτέμβριο. Μιλώντας με στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, τα 120 εκατ. ευρώ θα είναι πολύ απλή επιλογή εάν το κλίμα στις διεθνείς αγορές βελτιωθεί, αλλά και μία δύσκολη απόφαση εάν υπάρξει μεγάλη χρηματιστηριακή διόρθωση. Γι' αυτό το bridge financing (εταιρικό ομόλογο) των 50 εκατ. ευρώ αποτελεί μια καλή ενδιάμεση επιλογή με την οποία θα κερδίσει χρόνο ο όμιλος.

Coca Cola HBC

Όπως σας έχει επισημάνει πολλές φορές ο Καγκελάριος, η μετοχή της Coca Cola HBC συνηθίζει να κινείται κόντρα στην τάση, ειδικά όταν αυτή είναι ανοδική. Η μετοχή αποκλιμακώθηκε από τα υψηλά επίπεδα των 30 ευρώ (την είχαν ανεβάσει κυρίως ξένα funds), αλλά θα περιμένουμε τη σημερινή συνεδρίαση για να δούμε πώς θα αντιδράσει.

Ιασώ

Στο 91,14% ανήλθε το ποσοστό της OCM Luxembourg Healthcare Greece S.ar.l. στο Ιασώ στις 11.05.2021, στο πλαίσιο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που έχει υποβάλει για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης. Ειδικότερα, η OCM προέβη χθες στην απόκτηση 1.296.813 κοινών, ονομαστικών, μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,06% του συνόλου των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Roadshow της Bank of America

Tο αυξημένο ενδιαφέρον τους για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω των μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, εξέφρασαν χθες στον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό, περισσότεροι από 60 διεθνείς επενδυτές που συμμετείχαν στο virtual road show της Bank of America.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν μεγάλα διεθνή επενδυτικά ονόματα όπως: Morgan Stanley, JP Morgan, Nomura, Goldman Sachs, UBS Asset Management, Davidson Kempner, Fosun, Nordea Investment Management, Oaktree, Brevan Howard Asset Management, Barings, Erste Group, Oceanwood Capital Management, Bluecrest Capital Management, Canada Pension Plan Investment, Garda Capital, Pharo Management, Massachusetts Financial Services, Carmignac, Quadriga Asset Managers, Point Break Capital Management κ.ά.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ