Νέα
  • ΓΔ: 886.72 -0.85%
  • Τζίρος: 89,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: H μετοχή «αλεξικέραυνο» της Coca Cola και τα ερωτήματα για την Alpha Bank

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Χρηματιστηριακή εβδομάδα και τάσεις

Συγκινήσεις είχε η εβδομάδα που τελείωσε -αλλά όχι θετικές. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αντιμετώπισε τις εξωτερικές πιέσεις είτε με την πτώση στα κρυπτονομίσματα και τις ανόδους των αποδόσεων των ομολόγων είτε με την αιφνιδιαστική, όπως εξελίχθηκε, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank που πίεσε περαιτέρω τον Γενικό Δείκτη. Σωρευτικά οι εβδομαδιαίες απώλειες ήταν 3,28% για τον Γενικό Δείκτη, ενώ λόγω των τελευταίων εξελίξεων η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών αυξήθηκε στα 103,4 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μειώθηκε κατά 4,74%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 1,06%. Αν θέλουμε να επικεντρωθούμε στα θετικά, είναι ότι ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να συσπειρωθεί πέριξ των δύο στηρίξεων. Την πρώτη φορά στις 890 μονάδες και τη δεύτερη φορά στις 860. Αν τώρα σπάσουν από Δευτέρα οι 860, τότε η επόμενη στήριξη κατεβαίνει στις 820 μονάδες. Η εκτίμηση του Καγκελάριου είναι ότι εάν δεν υπάρχουν νέες έκτακτες εξελίξεις, τότε ο Γενικός Δείκτης θα επαναπροσεγγίσει την επόμενη εβδομάδα τις 880-890 μονάδες.

Eυρωπαϊκές αγορές

Πολύ καλή ήταν η χθεσινή εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, με τους μεγαλύτερους δείκτες να καταγράφουν ισχυρή ανοδική κίνηση. Παρατηρούνται στροφές κεφαλαίων από αμερικανικές μετοχές προς ευρωπαϊκές για δύο λόγους: Πρώτον ότι η ΕΚΤ δηλώνει ρητά ότι θα συνεχίσει τις επαναγορές ομολόγων, δεύτερον ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες αναμένεται να καταγράψουν ανάπτυξη πάνω από 4-5% κατά μέσο όρο. Οι επενδυτές ποντάρουν πολύ στο β’ εξάμηνο 2021 που πλησιάζει. Ας ελπίσουμε ότι θα δικαιωθούν.

Αμερικανικές αγορές

Αντέδρασε ανοδικά ο Dow Jones και ο S&P 500, αλλά χωρίς τη γνώριμη ζωτικότητα. Μια αμφιταλάντευση με αυξημένη μεταβλητότητα. Για τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, αν και συγκρατούνται σε ελεγχόμενα από τη FED επίπεδα, υπάρχει ο φόβος εκτίναξης. Υπολογίζεται ότι σε περίπτωση που αγγίξει το 2% το 10ετές αμερικανικό ομόλογο, η αμερικανική κυβέρνηση θα καταστρώσει νέο προϋπολογισμό. Η Credit Suisse βλέπει αντίσταση στις 4.183 μονάδες για τον S&P 500.

Τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 10,93% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, εξαιτίας μιας πολύ κακής επικοινωνιακής διαχείρισης εκ μέρους της Alpha Bank. Η διοίκηση της τράπεζας ήθελε να βγάλει επίσημα την ανακοίνωση μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, το απόγευμα της Παρασκευής, αλλά η είδηση διέρρευσε στα ειδησεογραφικά sites νωρίς, από το άνοιγμα της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η μετοχή της Alpha Bank κοντά στο limit down, ο κλάδος στο -10,9% και να υπάρχουν υποψίες ότι και οι υπόλοιπες δύο τράπεζες (Eurobank και ΕΤΕ) θα προχωρήσουν και αυτές σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Τελικά, με δηλώσεις των διοικήσεών τους φαίνεται ότι δεν θα προβούν σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων άμεσα.

Alpha Bank

Tα καλά νέα. H «Alpha Services and Holdings S.A.», 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank A.E. (Alpha Bank), στο πλαίσιο της αναθεώρησης του τριετούς στρατηγικού της σχεδίου, έχει προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων ύψους ευρώ 0,8 δισ. περίπου, για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου. Η προτεινόμενη άντληση κεφαλαίων επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές, καθώς και την ισχυρή οικονομική θέση της Alpha Bank, προασπίζοντας ταυτοχρόνως την αξία της επένδυσης των υφισταμένων μετόχων. Το ερώτημα πολλών μικροεπενδυτών είναι γιατί από τη στιγμή που διέρρευσε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν διακόπηκε η διαπραγμάτευση για να δοθούν οι εξηγήσεις. Δεύτερον, αληθεύει ότι οι δύο σύμβουλοι είχαν κάνει θετικές εκθέσεις μετά την έναρξη της συνεργασίας τους με την τράπεζα;

Titan International

Ακόμη μία καλή συνεδρίαση για τη διεθνή μετοχή του Τιτάνα, που επιβεβαίωσε και τις προβλέψεις του Καγκελάριου ότι είναι θέμα χρόνου να προσεγγίσει τα 18 ευρώ. Περιμένει και καλά νέα από την Αμερική.

Coca-Cola

H μετοχή «αλεξικέραυνο» σε κάθε δύσκολη συνεδρίαση. Η μετοχή κινείται προς τα 30 ευρώ και έχει πολύ καλή τεχνική εικόνα. Σε αμιγώς επιχειρηματικό επίπεδο, η εταιρεία περιμένει σημαντική αύξηση πωλήσεων από την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Ελλάκτωρ

Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Ελλάκτωρ αναλαμβάνει ο Ευθύμης Μπουλούτας, ο οποίος μέχρι σήμερα κατείχε διάφορες θέσεις σε θυγατρικές της Ελλάκτωρ. Ο κ. Ξενόφος παραμένει στο διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ ως μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος.

Τράπεζα Πειραιώς

Στις 300 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της σε θέματα διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής συγκαταλέγεται η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιοποίησαν οι Financial Times. Η Πειραιώς είναι η μόνη ελληνική τράπεζα και μία από τις δύο ελληνικές εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των Financial Times «Europe's Climate Leaders».

Σαράντης

Η διανομή μερίσματος μεικτού ποσού 0,21466142 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι συνολικού ποσού 15 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ. Το συνολικό μεικτό ποσό του μερίσματος ανά μετοχή ανέρχεται σε 0,22392718 ευρώ. Το εν λόγω ποσό μερίσματος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 5% και συνεπώς οι μέτοχοι θα λάβουν καθαρό ποσό 0,212730821 ευρώ ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος στη λήψη του μερίσματος χρήσης 2020 ορίσθηκε η 25.05.2021.

Costamare - Oμόλογο

Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 665,17 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 6,7 φορές. Συνολικά διατέθηκαν 100.000 άυλες κοινές ανώνυμες ομολογίες της εταιρείας με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ εκάστη, με αποτέλεσμα την άντληση κεφαλαίων ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης των ομολογιών έχει προσδιοριστεί στο άρτιο, ήτοι 1.000 ευρώ ανά ομολογία. Η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 2,70% και το επιτόκιο των ομολογιών σε 2,70% ετησίως.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ