Νέα
  • ΓΔ: 891.41 +0.46%
  • Τζίρος: 82,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: H εξήγηση για την άνοδο της Τιτάν και για το «ταβάνι» της Eurobank

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Αμερικανικές αγορές

Στα 5,6-6 τρισ. δολάρια έχει ανέβει η χρηματοοικονομική στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και της FED για να επιστρέψει η ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο πακέτο στην ιστορία των ΗΠΑ. Με τόσα κεφάλαια ίσως να μην είναι παράξενη η άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών στη «στρατόσφαιρα». Βέβαια στη «στρατόσφαιρα» έχει φτάσει και το αμερικανικό χρέος. Αλλά αυτό δεν το υπολογίζουν προσώρας. Εκτιμούν ότι εάν επιστρέψει μια ανάπτυξη πάνω από 6% το 2021-2022, θα σβήσει το χρέος από τη δημοσιονομική επέκταση.

Ευρωπαϊκές αγορές

Στα επίπεδα προ πρόσφατης διόρθωσης έχουν επιστρέψει οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Όμως τα ΑΕΠ των κρατών-μελών της ΕΕ είναι ακόμη 10% τουλάχιστον χαμηλότερα απ' αυτά του 2019 (τουλάχιστον των 5 μεγαλύτερων κρατών). Αυτό σημαίνει μια χρηματιστηριακή αναντιστοιχία που κάποια στιγμή θα κλείσει. Αυτό που δεν γνωρίζει ο Καγκελάριος είναι εάν θα κλείσει με δύναμη (μεγάλη διόρθωση) ή ελαφρά (μικρή διόρθωση). Να είμαστε καλά και θα φανεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Γενικός Δείκτης

Η αδυναμία της υπέρβασης των 890 μονάδων έχει λόγους και αιτίες. Τα μισά περίπου blue chips «γύρισαν» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και έτσι στο ταμπλό είχαμε πάλι τη γνωστή «διχοτόμηση». Ωστόσο εάν θέλουμε να δούμε το ελληνικό χρηματιστήριο εκτός των δεικτών και των «τειχών», θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, όπως γράφει η Beta Xρηματιστηριακή (Mάνος Χατζιδάκης), ο Μάιος είναι ο πρώτος μήνας μετά από 23 μήνες (σχεδόν 2 χρόνια) που θα κλείσει με μέσες ημερήσιες συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ και ο 4ος μήνας μετά το 2015 με συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ. Πάντως η εβδομαδιαία άνοδος του Γενικού Δείκτη ήταν 2,31% (αρκετά καλή) και η άνοδος από την αρχή του χρόνου φτάνει στο 9,72%. Να μην έχουμε παράπονα...

Ο Μάιος των deals

Εκτός όμως από τις μεγάλες χρηματιστηριακές συναλλαγές που είναι απόρροια και των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών, ο Μάιος 2021 χαρακτηρίστηκε από μεγάλη επιχειρηματική κινητικότητα. Μέσα στην εβδομάδα είχαμε την Chipita και την Cardlink και έρχονται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, η πώληση της ΔΕΠΑ, του ΔΕΔΔΗΕ, οι αναθέσεις λιμένων και αεροδρομίων και βέβαια οι τιτλοποιήσεις δανείων των τραπεζών. Πώς το έλεγαν παλιά στα σινεμά; «Ραντεβού τον Σεπτέμβρη».

FTSE Mid Cap

Ο Καγκελάριος σας έχει επισημάνει από τις αρχές του β' τριμήνου ότι η μεσαία κεφαλαιοποίηση έχει αποδόσεις, αρκεί κάποιος να είναι προσεκτικός στην είσοδο και στην έξοδο. Η απόδοση του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) από τις αρχές του χρόνου ξεπερνά το 26%.

ΕΤΕ

Ανακοίνωσε αποτελέσματα η ΕΤΕ και δεν παραξένεψαν. Πολλά μεν τα κέρδη μετά από φόρους (574 εκατ. ευρώ), τα περισσότερα εκ των οποίων (491 εκατ. ευρώ) είναι μη επαναλαμβανόμενα και προέρχονται από χρηματοοικονομικές συναλλαγές και ειδικά από τα ελληνικά ομόλογα. Γι' αυτό είχαμε γράψει ότι η αναζωπύρωση του πληθωρισμού που θα φέρει άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα θα σημάνει σημαντικές απώλειες υπεραξιών από τις τράπεζες. Τα NPEs (μη εξυπηρετούμενα «ανοίγματα») διαμορφώθηκαν σε 13,3% (μείωση κατά 50 μ.β. σε τριμηνιαία βάση) και σε 13,1% σε επίπεδο Ομίλου. Η τράπεζα αύξησε τις χορηγήσεις της (εκτός κοινοτικών κονδυλίων) στα 200 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο 2021. Πληροφορίες θέλουν τα δάνεια της ΕΤΕ να αυξάνονται σημαντικά προς το 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τράπεζα Πειραιώς

Την πρόβλεψη τιμής-στόχου στα 17,49 ευρώ ανά μετοχή έναντι 1,51 ευρώ στο ταμπλό του ΧΑ ή περιθώριο ανόδου 1.062,1% διαβάζουμε σε έκθεση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs. Αν οι αναλυτές δεν έκαναν λάθος στην υποδιαστολή (π.χ. εάν ήθελαν να πουν 1,749 ευρώ), τότε η Goldman Sachs βλέπει την κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς άνω των 20 δισ. ευρώ(;). Τρέμετε, Ευρωπαίοι τραπεζίτες «γατάκια»...

Eurobank

Για τη μετοχή της Eurobank σας έχουμε γράψει πολλές φορές ότι τα 0,80 ευρώ είναι «κάστρο» με ισχυρή αντίσταση. Μερικές συνεδριάσεις έφτασε στα 0,85 ευρώ και μετά πάλι πίσω και κάτω από τα 0,80 ευρώ. Κάποιος κάνει programm trading (έχει βάλει τα όρια πώλησης στον υπολογιστή του) και ρευστοποιεί. Δεν εξηγείται αλλιώς.

ΕΛΧΑ

Από τις κερδισμένες μετοχές λόγω των εξελίξεων στον όμιλο Βιοχάλκο και την ανοδική τάση που έδωσαν τα αποτελέσματα και η είσοδός της σε δείκτες. Είχε και αυξημένες συναλλαγές η μετοχή τις τελευταίες ημέρες.

Παπουτσάνης

Μια μετοχή που και μέρισμα δίνει (ενίοτε καλό) και μεγέθη έχει και, κυρίως, ευνοείται από την έναρξη του τουρισμού. Το 50% περίπου των προϊόντων της κατευθύνεται προς ξενοδοχεία και ευρύτερες τουριστικές μονάδες ανά τη χώρα. Βέβαια, το 2020 τα κέρδη της τριπλασιάστηκαν σχεδόν (άνοδος 185%) εξαιτίας των απολυμαντικών λοσιόν που διέθεσε από την αρχή της πανδημίας μέσω των σούπερ μάρκετ.

Τιτάν International

Η μετοχή συνεχίζει ανοδικά και κινείται πλέον προς τα 18 ευρώ. Η εξήγηση είναι αυτό που γράφαμε για την αμερικανική οικονομία. Τεράστιες επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές, από τις οποίες ο όμιλος θα επωφεληθεί αφού έχει μεγάλη παρουσία με εργοστάσια στις ΗΠΑ.

Ελλάκτωρ

Στην ολλανδική Reggeborgh πέρασε, μέσω Χρηματιστηρίου, πακέτο 20,35 εκατ. μετοχών (ποσοστό 9,49%, των μετοχών της Ελλάκτωρ) το οποίο ανήκε στον Λεωνίδα Μπόμπολα. Η μεταβίβαση έγινε με discount, δηλαδή κάτω από την τιμή στην αγορά.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ