Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Αναβολή... στην υπέρβαση των 900 μονάδων

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Με τον S&P 500 στις ΗΠΑ να ξεκινά στα ιστορικά υψηλά του (πάνω από τις 4.200 μονάδες)  και τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές να καταγράφουν ισχυρές ανόδους (πάνω από 1,5% ο DAX, κοντά στο 1,7% ο CAC 40) σε ένα ευελπίφορο μέλλον που προδιαγράφει η εκκίνηση του Ταμείου Ανάκαμψης στην ΕΕ, οι εξωτερικές συνθήκες για την άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου φάνταζαν πολύ καλές. Όμως στην πράξη, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση των 900 μονάδων γιατί και οι τραπεζικές μετοχές διαφοροποιήθηκαν μεταξύ τους και τα μη χρηματοοικονομικά blue chips δεν κατάφεραν να διαμορφώσουν ισχυρή ανοδική κίνηση.

Ουσιαστικά το ελληνικό χρηματιστήριο μοιάζει με μία διελκυστίνδα που οι μισοί έχουν ανοδική τάση, οι άλλοι μισοί καθοδική με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καταγράφει ελάχιστες μεταβολές χωρίς να έχει διαμορφώσει τάση. Ωστόσο- και με δεδομένο ότι οι συνθήκες (μάκρο και μικρο) παραμένουν καλές- οι παράγοντες της αγοράς παραμένουν αισιόδοξοι για τον Ιούνιο και το β' εξάμηνο 2021.

Ο Γενικός Δείκτης και η χρηματιστηριακή διελκυστίνδα

Προς το παρόν, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε την πρώτη ημέρα του Ιουνίου μέσα στη χαμηλή διακύμανση των 894-898 μονάδων σ' αυτές τις συνθήκες της «χρηματιστηριακής διελκυστίνδας» που περιέγραψα παραπάνω. Επίσης οι μετοχές με άνοδο ήταν σε παρεμφερή αριθμό με τις μετοχές που υποχώρησαν. Οι συναλλαγές ήταν χαμηλές, δείγμα ότι η αγορά -χωρίς μεγάλα ξένα funds- είναι κουρασμένη.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 894,13 μονάδες με οριακή υποχώρηση 0,08%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71,4 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 58  έκλεισαν ανοδικά και οι 56 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά -0,05% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε υποχώρηση 0,7%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πετρελαίου-διυλιστηρίων (2,31%), Υγείας (1,87%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,66%), Πρώτων Υλών (0,96%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-1,66%), Κατασκευών-Υλικών (-1,38%), Τραπεζών (-0,4%).

H άνοδος στα χρηματιστήρια κερδίζεται μέσα από τις εισροές κεφαλαίων και την θετική πληροφόρηση. Το παράδοξο στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι ενώ έχει διαμορφωθεί ένα σχετικά αισιόδοξο περιβάλλον (προσθέτουμε και το άνοιγμα του τουρισμού), οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεκαθαρίσει τον δικό τους ορίζοντα , υπάρχουν θετικές εκθέσεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες, το Χρηματιστήριο αδυνατεί να κινηθεί έντονα ανοδικά.

Ισως οι ξένοι επενδυτές περιμένουν το τέλος του α' εξαμήνου για να αναδιαρθρώσουν τα ελληνικά τους χαρτοφυλάκια. Οι μερισματικές διανομές θα κορυφωθούν στο διάστημα Ιουλίου- Αυγούστου και ίσως λειτουργήσουν τότε θετικά για το Χρηματιστήριο Αξιών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα