Νέα
  • ΓΔ: 1040.44 +0.94%
  • Τζίρος: 31,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η περίεργη αναφορά της JPMorgan στις τράπεζες και το momentum της Motor Oil

Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: Eurokinissi

Αμερικανικές αγορές

Μετά την αργία της Δευτέρας, οι αμερικανικοί δείκτες επανήλθαν με ανοδικές διαθέσεις, αλλά, κυρίως, μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τις μετοχές της τεχνολογίας προς άλλους κλάδους όπως η ενέργεια και οι χρηματοοικονομικές. Ο Καγκελάριος σας είχε γράψει ότι θα βλέπουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα τέτοιες μετατοπίσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος ακόμη και σε θετικές συγκυρίες. Οι αγορές περιμένουν μέσα στον Ιούνιο τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων των μεγάλων αμοιβαίων κεφαλαίων (στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 12.000 μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, το ενεργητικό των οποίων ξεπερνά τα 23 τρισ. δολάρια). Οπότε περιμένουν νέα εικόνα στις αγορές με την έναρξη του β' εξαμήνου (δηλαδή από Ιούλιο 2021).

Ευρωπαϊκές αγορές

Οι ευρωπαϊκές αγορές περιμένουν με ανυπομονησία (δεν είναι κλισέ η φράση) το ξεκίνημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Χθες, οι συνεδριάσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές χαρακτηρίστηκαν από αγοραστικό ενθουσιασμό και με τους δείκτες να κινούνται (ή να έχουν φτάσει) σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ακόμη και εάν οι επόμενες συνεδριάσεις είναι πτωτικές, η τάση θα παραμείνει ανοδική, λένε οι αναλυτές και οι επαγγελματίες των ευρωπαϊκών funds. Αν βέβαια δεν υπάρξουν παλινδρομήσεις στα θέματα της πανδημίας. O DAX έπιασε τις 15.600 μονάδες, ο CAC τις 6.500 μονάδες, ενώ και στη Βρετανία ο FTSE 100 προχωρά προς τις 7.100 μονάδες. Όλα βαίνουν καλώς. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν βγάλει θεματάκια όχι ως προς τα μεγέθη τους, αλλά ως προς τις πρακτικές τους. Οι επενδυτές περιμένουν από τις αεροπορικές να κινηθούν ανοδικά μετά το στραπάτσο του 2020. Τράπεζες και ενέργεια είναι οι «ατμομηχανές της ανόδου».

Γενικός Δείκτης

Και ερχόμαστε στα του οίκου μας. Όσο ευχάριστη ήταν η χρηματιστηριακή εικόνα της τελευταίας ημέρας του Μαΐου, τόσο εσωστρέφεια έβγαζε η χθεσινή εικόνα. Υπάρχει μια χρηματιστηριακή διελκυστίνδα, με τις μισές μετοχές να κινούνται ανοδικά και τις υπόλοιπες πτωτικά που εμποδίζουν την άνοδο στον Γενικό Δείκτη. Ας ελπίσουμε ότι τραβώντας «δεν θα σπάσει» το σχοινί. Προς το παρόν οι 900 μονάδες είναι ο άμεσος στόχος και μετά οι 920 μονάδες. Πάντα στο θετικό σενάριο. Στο αρνητικό θα υπάρξει πισωγύρισμα προς τις 880-860 μονάδες.

Ελληνική οικονομία

Παραμένουμε αισιόδοξοι για το ελληνικό χρηματιστήριο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέα προβλήματα με την πανδημία και ότι ο τουρισμός θα κινηθεί ομαλά ανοδικά. Τα δημοσιονομικά μέτρα κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση στήριξης τουριστικών επιχειρήσεων και η χρηματιστηριακή κοινότητα περιμένει την Παρασκευή, που θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ α' τριμήνου 2021. Επίσης, υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα μένει να αποδειχθούν στη πράξη. O δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα ενισχύθηκε πολύ ισχυρά τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις 108,6 μονάδες, έναντι 97,9 μονάδων τον Απρίλιο, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 14 μηνών, με τον δείκτη να επανέρχεται σε επίπεδα στα οποία κυμαινόταν πριν από την πανδημία.

Τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, σήμερα δεν «τράβηξε». Ή μάλλον είχαμε και πάλι επιλεκτική άνοδο (ΕΤΕ) και πτώσεις στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές. Χαμηλώνει η κεφαλαιοποίηση της Eurobank, αυξάνεται η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ και θα κλείσει η διαφορά που δεν άρεσε σε κάποιους. Αξιοπερίεργη η αναφορά της JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες. Aποκαλύπτει ότι πιθανόν θα πρέπει να εντάξει τον κλάδο ως τέταρτο μέλος του γκρουπ CE3 στο πλαiσιο των αναλύσεων GEM που παρακολουθεί. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η JP Morgan στην (1ης Ιουνίου 2021) ανάλυσή της για τις τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE Banks), οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποτιμηθούν όπως και οι τράπεζες σε άλλες μικρές αγορές, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία.

Motor Oil

Πολύ δυνατή η χθεσινή άνοδος και με πολλές συναλλαγές. Ο όμιλος μας προϊδεάζει ότι το α' τρίμηνο θα έχει αυξημένα έσοδα, ενώ ευνοείται και από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στο β' τρίμηνο.

ΕΧΑΕ

Παρουσίαση του ομίλου της ΕΧΑΕ (Ελληνικών Χρηματιστηρίων) στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών θα γίνει σήμερα στις 12.00. Προσκλήσεις δίδονται μόνο για διαδικτυακή παρακολούθηση. Θα ειπωθούν ενδιαφέροντα πράγματα σε φιλικό περιβάλλον.

ΟΠΑΠ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ προχωρεί σε Τακτική Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 17η Ιουνίου 2021, στις 13:00, στα γραφεία της εταιρείας που βρίσκονται στην έδρα της στην Αθήνα, επί της Λεωφόρου Αθηνών 112. Δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου έχουν όσοι εμφανίζονται ως μέτοχοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) την 12.6.2021, χωρίς να απαιτείται δέσμευση των μετοχών τους. Σε περίπτωση μη επίτευξης της απαιτούμενης απαρτίας, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την 28η Ιουνίου 2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00, στα γραφεία της εταιρείας επί της Λεωφόρου Αθηνών, αριθμός 112, χωρίς δημοσίευση νεότερης πρόσκλησης.

Eλλάκτωρ

Τακτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει η Ελλάκτωρ στις 22 Ιουνίου 2021, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00 π.μ. Προφανέστατα ανάμεσα στα θέματα, κυρίαρχο θα είναι αυτό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Όμως έχει ενδιαφέρον και ένα θέμα που αφορά «την καταλληλότητα των μελών του ΔΣ», με ό,τι και εάν σημαίνει αυτό για όλες τις πλευρές. Πάντως η Γενική Συνέλευση και εάν υπάρξει επαναληπτική θα γίνουν με ηλεκτρονικά μέσα και εξ αποστάσεως.

AVAX

Διέψευσε η διοίκηση της AVAX ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πάντως η μετοχή υποχώρησε χθες (-12,2%).

Μύλοι Λούλη

Η μετοχή εκτινάχθηκε χθες (κατά τις 16:00) μόλις ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει μέρισμα συνολικού ποσού 1.027.216,80 ευρώ που αντιστοιχεί σε μεικτό μέρισμα ευρώ 0,06 ανά μετοχή, όπως αποφάσισε η εταιρεία κατά τη Γενική της Συνέλευση. Βλέπουμε και συναλλαγές 688 χιλ. τεμαχίων και κάνουμε σκέψεις.

ΜΙΓ (MIG)

Τακτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει η MIG την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021, ώρα 15:00, στα γραφεία του ομίλου της θυγατρικής Attica Group επί της οδού Λυσικράτους αρ. 29, Καλλιθέα. H μετοχή του Attica Group (πρώην Επιχειρήσεις Αττικής) βρίσκεται σε ανοδική φάση το τελευταίο διάστημα γιατί έχει μπροστά της το άνοιγμα της ακτοπλοΐας και του τουρισμού στα νησιά.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ