Νέα
  • ΓΔ: 915.99 +0.06%
  • Τζίρος: 43,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το σημείο καμπής της Eurobank και η απάντηση της MLS

Πηγή: Eurokinissi

Eυρωπαϊκές αγορές

Αυτή την περίοδο, οι ευρωπαϊκές αγορές, λόγω Ταμείου Ανάκαμψης και ομολόγων, βρίσκονται σε καθαρά ανοδική κατάσταση και μάλιστα πλεονεκτούν έναντι των αμερικανικών σε επίπεδο χρηματιστηριακών δεικτών. Χαμηλότερα p/e και p/bv για τις μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων. Οι ξένοι επενδυτικοί όμιλοι στρέφονται σταδιακά σε ανακατανομές χαρτοφυλακίων μετριάζοντας τις υπερτιμημένες μετοχές και δίνοντας έμφαση στις μετοχές της «μετά Covid» εποχής.

Αμερικανικές αγορές

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες. Οι επενδυτές δίνουν μικρή έμφαση στις μετοχές ενέργειας (ίσως και λόγω ανόδου της τιμής πετρελαίου). Τα μεγάλα funds που επενδύουν σε μετοχές διυλιστηρίων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας ταυτόχρονα καταγράφουν σημαντικές αποδόσεις το τελευταίο δίμηνο, μεσοσταθμικά πάνω από 10%. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Beige Book της Fed που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου απ' ό,τι κατά την προηγούμενη περίοδο αναφοράς.

Γενικός Δείκτης

«Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», έλεγε ένα πολιτικό σύνθημα και μάλλον αυτό ταιριάζει στην παρούσα κατάσταση που βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης. Οι 900 μονάδες, όπως γράφαμε συνεχώς τις τελευταίες ημέρες, αποτελούν ένα επίπεδο καθοριστικό για να διαμορφώσει την επόμενη ανοδική τάση. Το πρόβλημα είναι ότι χρειάστηκαν τουλάχιστον 10 συνεδριάσεις προκειμένου να επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης από τις 865 μονάδες προς τις 900 μονάδες (μία διαφορά 4,5% περίπου). Οι λόγοι γνωστοί και τους έχουμε γράψει αρκετές φορές. Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ροή θετικών ειδήσεων (οικονομία, τουρισμός, Ταμείο Ανάκαμψης) θα επιτρέψουν μια ανοδική κίνηση πριν από τον Αύγουστο. Στην ανοδική κίνηση ο Γενικός Δείκτης θα επιστρέψει προς τις 920 μονάδες.

Alpha Bank

H Eurobank Equities, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό της τράπεζας, σε ανάλυσή της, κάνει μια επισκόπηση του νέου στρατηγικού σχεδίου της Alpha Bank και αναλύει τους τρόπους με τους οποίους η κερδοφορία της θα ανέλθει σε διψήφια νούμερα. Η εξυγίανση της ισολογισμού θα φέρει μείωση στις προβλέψεις, αυξάνοντας την κερδοφορία κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Η ισχυρή αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά περίπου 10 δισ. ευρώ θα προσθέσει 3 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες. Από μία ποσοστιαία μονάδα θα προσθέσουν: i) η μείωση του κόστους κατά 15%, ii) η ετήσια άνοδος των προμηθειών κατά 9% και iii) η αύξηση της κερδοφορίας στη Ρουμανία στο 11%.

Με τις νέες πρωτοβουλίες τιτλοποιήσεων ύψους 8,1δισ. ευρώ, αντί για 3,3 δισ. ευρώ που είχαν αρχικώς δρομολογηθεί, η Alpha Bank αναμένεται να μειώσει τον Δείκτη ΜΕΑ στο 7% στο τέλος του 2022 και στο 2% στο τέλος του 2024.

H χρηματιστηριακή διατυπώνει τις ευοίωνες εκτιμήσεις της για την απόδοση της επικείμενης ΑΜΚ για τους νέους μετόχους, τοποθετώντας την στο 21% ακόμα και αν η ΑΜΚ γίνει στο 1,10 ευρώ, με την απόδοση να ανεβαίνει στο 29%, 38% και 48% αν η τιμή της αύξησης πέσει χαμηλότερα στα 1 ευρώ, 0,90 ευρώ και 0,80 ευρώ αντιστοίχως.

Eurobank

Η μετοχή της Eurobank στήριξε τον τραπεζικό δείκτη χθες, αλλά το σημείο καμπής των 0,80 ευρώ δεν μπόρεσε να το ξεπεράσει.

Motor Oil

Σε ξεκάθαρο ανοδικό momentum βρίσκεται η μετοχή της Motor Oil λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου που αυξάνει τα περιθώρια διύλισης. Η εταιρεία αξιοποιεί το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης που έχει καταφέρει να υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια με τις ομολογιακές της εκδόσεις αλλά και την ανοδική τάση για τις ενεργειακές μετοχές που υπάρχει σε Αμερική και Ευρώπη

Η Goldman Sachs τοποθετεί στις κορυφαίες επιλογές της τον τίτλο της Motor Oil, την οποία και αναβαθμίζει σε σύσταση αγοράς (Buy) από ουδέτερη (Neutral), η οποία και έχει, όπως επισημαίνει, την υψηλότερη μέση μερισματική απόδοση το διάστημα 2022/2023 στην περιοχή, στο 7,5%-8,5%. Η τιμή-στόχος είναι στα 17 ευρώ ανά μετοχή, με περιθώριο ανόδου της τάξης του 26% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό του ΧΑ.

Attica Holdings

Ως χρονιά σημαντική βελτίωσης των αποτελεσμάτων της θεωρεί η Attica Holdings το 2021, βλέποντας τη μεγάλη ζήτηση ενόψει τουρισμού. Μάλιστα κάποιοι στην εταιρεία θεωρούν ότι το 2021 θα πρέπει να συγκριθεί με το 2019, αφού λόγω της πανδημίας πέρυσι οι αριθμοί ήταν πολύ χαμηλοί. Η χρηματοδότηση του ομίλου βαίνει ομαλά και εξυπηρετούνται τα παλιά δάνεια. Ίσως η άνοδος του πετρελαίου οδηγήσει σε κάποιες αυξήσεις τιμολογίων και εισιτηρίων.

Cenergy

Η Cenergy Holdings SA ανακοίνωσε πως το τμήμα σωλήνων της, η Σωληνουργεία Κορίνθου, σε συνεργασία με τη Snam, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφοράς ενέργειας στον κόσμο, εκτελεί μια παραγγελία σωλήνων 440 χλμ. που αποτελούν τους πρώτους σωλήνες που κατασκευάστηκαν για δίκτυο υψηλής πίεσης μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που είναι πιστοποιημένοι και για τη μεταφορά έως 100% υδρογόνου.

MLS

Η εταιρεία που βρέθηκε στο επίκεντρο την τελευταία διετία λόγω των προβλημάτων της ερωτήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο για τη μη κατάρτιση λογιστικών καταστάσεων. Η εταιρεία αναφέρει πως στις 7/5 του έτους οι οικονομικές καταστάσεις εστάλησαν στον ορκωτό ελεγκτή. «Αναμένουμε από τον Ορκωτό Ελεγκτή την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Στη συνέχεια θα προβούμε άμεσα στη δημοσίευση των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης του 2019», καταλήγει η MLS.

MIG

Στην επαναληπτική Γενική Συνέλευση της 9ης Ιουνίου θα ληφθεί η απόφαση για τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG, καθώς κατά τη χθεσινή τακτική ΓΣ δεν συγκεντρώθηκε η κατά το νόμο και το Καταστατικό απαιτούμενη αυξημένη απαρτία.

Tράπεζα της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διευκολύνει την ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στην Ελλάδα και να προσφέρει έναν προστατευμένο χώρο που θα ενθαρρύνει τους παρόχους να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες, σύμφωνα με τις κανονιστικές υποχρεώσεις τους και χωρίς να απειλείται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δημιούργησε το Προστατευμένο Κανονιστικό Περιβάλλον (Regulatory Sandbox). Πρόκειται για έναν μηχανισμό που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να διεξάγουν μικρής κλίμακας δοκιμές καινοτομιών, σε ένα ελεγχόμενο κανονιστικό περιβάλλον, εντός προκαθορισμένων παραμέτρων και χρονοδιαγραμμάτων και σε άμεση συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή - DG REFORM). Συμβουλευτικές υπηρεσίες παρείχε η εταιρεία ΕΥ Ελλάδος.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ