Νέα
  • ΓΔ: 925.83 +0.17%
  • Τζίρος: 63,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος σε μια άνευρη συνεδρίαση

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αξιών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ήταν μία από τις πλέον... ανούσιες συνεδριάσεις του 2021. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στις 902-903 μονάδες, πραγματοποίησε μια άνοδο μέχρι τις 907 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 902,02 μονάδες με μεταβολή 0,05%. Ακόμη και οι διακυμάνσεις πολλών blue chips ήταν μικρές. Το χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν οι ισχνές χρηματιστηριακές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν και βέβαια το ενδιαφέρον για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση -και μάλιστα σε συγκεκριμένους τίτλους. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,2 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 53 έκλεισαν ανοδικά και οι 59 πτωτικά.

Ο δείκτης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά -0,09% και ο FTSE Mid Cap κατά 0,57%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Υγείας (3,07%), Τροφίμων-Ποτών (0,91%), Τραπεζών (0,38%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Εμπορίου (-1,36%), Τηλεπικοινωνιών (-1,28%), Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,10%), Προσωπικών και οικιακών προϊόντων (-0,78%).

Από τις τράπεζες, καλή συνεδρίαση είχε η μετοχή της Alpha Bank και με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών (είχε και τηλεδιάσκεψη με Eλληνες θεσμικούς επενδυτές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), η ΕΤΕ (0,38%) και η Πειραιώς (0,33%), ενώ η Eurobank έκλεισε αμετάβλητη σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής παρά το γεγονός ότι είχε πιεστεί χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στα μη χρηματοοικονομικά blue chips, άξια αναφοράς είναι η υποχώρηση της μετοχής του ΟΤΕ στο τέλος της συνεδρίασης, η μικρή υποχώρηση του ΟΠΑΠ και της Motor Oil, ενώ καλή εικόνα είχαν η ΔΕΗ (1,19%), η Lamda Development (1,04%), η Ιντραλότ (11,24%), που συνεχίζει ανοδικά από την προηγούμενη εβδομάδα, και η Coca Cola HBC που βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 30 ευρώ. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η μετοχή των Πλαστικών Θράκης «έκλεψε την παράσταση» με άνοδο 7,15%, στα 6,74 ευρώ, και με πολλές συναλλαγές.

Διεθνείς αγορές

Oι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν σήμερα με ελεγχόμενες πιέσεις και προληπτικές ρευστοποιήσεις, αλλά στη συνέχεια οι περισσότεροι δείκτες πέρασαν σε θετική μεταβολή. Ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής ίσως δημιούργησε μεταβλητότητα σε συγκεκριμένες μετοχές πολυεθνικών ομίλων που μοιάζουν να επηρεάζονται απ' αυτόν. Οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν το απόγευμα (μετά τις 16:00 ώρα Ελλάδος) με ήπιες πτωτικές τάσεις που ενδεχομένως να αλλάξουν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Πάντως οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται στα ιστορικά υψηλά τους, όπως και ο γερμανικός DAX. Οι φόβοι για αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων ίσως φρενάρουν τις επενδυτικές διαθέσεις των μεγάλων επενδυτικών ομίλων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα