Νέα
  • ΓΔ: 911.28 -0.38%
  • Τζίρος: 15,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η «αθόρυβη» άνοδος της ΔΕΗ και η ασταμάτητη πορεία των Πλαστικών Θράκης

Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: Eurokinissi

Αμερικανικοί δείκτες

Νέο κύμα ρευστοποιήσεων σε συγκεκριμένες μετοχές που επηρεάζονται από τη νέα κοινή εταιρική φορολογία είδαμε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Σε επίπεδο δεικτών, μικρές οι υποχωρήσεις αλλά φαίνεται ότι η «υψοφοβία» έχει αρχίσει να επηρεάζει τους Αμερικανούς επενδυτές (μεγάλα funds). Ήδη πολλές εταιρείες και Ταμεία που δουλεύουν με τα γνωστά 401Κ (συνταξιοδοτικά προϊόντα) προχωρούν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις υπερτιμημένων θέσεών τους. Πάντως η προσδοκία για τα 1,7 τρισ. δολάρια που θα πέσουν στις υποδομές συνεχίζουν να «ζεσταίνουν» την αμερικανική αγορά. Ας μην ξεγελιόμαστε. Ακόμη και να διορθώσει 10%-15% ο Dow Jones, θα επιστρέψει κοντά στα παρόντα επίπεδα. «Παραμείνετε επενδεδυμένοι», λένε οι διαχειριστές.

Ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων

Περιμένουν τις δηλώσεις Λαγκάρντ την Πέμπτη για το πρόγραμμα PEPP (εάν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η επαναγορά ομολόγων). Οι αποδόσεις των ομολόγων στις περισσότερες αγορές κινούνται ανοδικά, καθώς οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής. Τα σημάδια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, είναι πιθανόν να οδηγήσουν την ΕΚΤ σε μια επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο απορροφά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Αν γίνει αυτό, τότε ίσως έχουμε μια διορθωτική κίνηση στα χρηματιστήρια. Επίσης, οι τιμές των ομολόγων πιέζονται εξαιτίας της αυξημένης προσφοράς τίτλων. Εντός της εβδομάδας έχουν προγραμματίσει Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστρία, Ιρλανδία και Πορτογαλία να αντλήσουν από την αγορά περίπου 19 δισ. ευρώ. «Τώρα που βγήκαν τα ψάρια, πήραν όλοι δίχτυα».

Γενικός Δείκτης

Υποτονική η διακύμανση του Γενικού Δείκτη χθες, μέσα σε εύρος 6 μονάδων!!! Ωστόσο όσοι παρακολουθούσαν διακυμάνσεις σε συγκεκριμένα blue chips και μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μάλλον βγήκαν κερδισμένοι. Σε καταστάσεις σταθεροποίησης, το stock picking δίνει κέρδη. Χαμηλή και η χθεσινή αξία συναλλαγών. Γενικά ο Ιούνιος βρήκε τη χρηματιστηριακή αγορά αρκετά «κουρασμένη». Η ουσία είναι ότι, όπως έχουμε γράψει, έχει προεξοφλήσει όλα τα θετικά και ίσως χρειάζονται νέες ειδήσεις που θα τροφοδοτήσουν την άνοδο. Για να δούμε τι θα γίνει με τον τουρισμό, γιατί τα μαντάτα δεν είναι τόσο ευχάριστα από τη Βρετανία.

ΟΤΕ

Πολύ περίεργη η συμπεριφορά της μετοχής. Ενώ στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης κινούνταν πάνω από τα 14,85 ευρώ, στο τελευταίο ημίωρο κατέγραψε μεγάλη βουτιά και έκλεισε στα 14,70 ευρώ. Στις 25 Ιουνίου κόβει το δικαίωμα στο μέρισμα που θεωρείται ικανοποιητικό, καθώς διαμορφώνει μερισματική απόδοση πάνω από 4,8%. Περιμένουμε να δούμε εάν θα προσέλθουν «πιστοί». Πάντως το αμερικανικό fund της Μασαχουσέτης είχε μειώσει θέση στο 5%.

Τον στόχο που είχε θέσει για το 2021 πέτυχε, ήδη από τους πρώτους μήνες της χρονιάς, η Cosmote, καθώς η πληθυσμιακή κάλυψη του Cosmote 5G στην ελληνική επικράτεια ξεπέρασε το 50%. Οπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, το δίκτυο αναπτύσσεται δυναμικά, καλύπτοντας σήμερα 29 πόλεις και νησιά, με την πληθυσμιακή κάλυψη να ξεπερνά το 90% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία έθεσε νέο στόχο για 60% πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του Cosmote 5G μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Αlpha Bank

Ιδιαίτερα θετική είναι η ανταπόκριση της ελληνικής θεσμικής κοινότητας αναφορικά με το νέο στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και κατά τη χθεσινή διαδικτυακή παρουσίαση για το Project Tomorrow που διοργάνωσε η Alpha Finance.

Ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, ο Γενικός Διευθυντής - CFO Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου και ο Head of IR Δημήτρης Κωστόπουλος παρουσίασαν το Project «Tomorrow» σε περίπου 50 διαχειριστές χαρτοφυλακίου. Στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν όλες οι μεγάλες εταιρείες του χώρου, όπως η Eurobank Asset Management, η Εθνική AM, η Allianz ΑΕΔΑΚ, η Πειραιώς AM, καθώς και από ανεξάρτητες εταιρείες όπως η Alpha Trust , η Triton, η Levant και η Iolcus, αλλά και ασφαλιστικές όπως η Εθνική Ασφαλιστική και η Ευρωπαϊκή Πίστη.

Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της ΑΜΚ, καθώς και στα προσδοκώμενα έσοδα από την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα κατά 8 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2024, εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ αναμένεται να χορηγηθούν στο πλαίσιο του RRF. Τα έσοδα αναμένεται να ενισχύσουν τον Δείκτη Απόδοσης Ιδίων Κεφαλαίων της Alpha Bank κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, με στόχο η συνολική απόδοση RoE να ανέλθει στο 10% το 2024, έναντι προσδοκώμενης απόδοσης ~7% το 2022.

ΔΕΗ

Καλή και σχετικά «αθόρυβη» η άνοδος της μετοχής της ΔΕΗ προς τα 9 ευρώ (έκλεισε στα 8,95 ευρώ). Ο κινητός μέσος όρος 30 ημερών είναι πάνω από τα 9 ευρώ. Η διαχείριση του ενεργειακού κόστους λειτούργησε το 2020. Περιμένουμε να δούμε στο α' εξάμηνο 2021 τι έχει προκύψει στο διάστημα από την αρχή του χρόνου.

Ιντραλότ

Οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους φαίνεται ότι βρίσκονται σε καλό σημείο. Αφορούν τη συμφωνία «lock-up» που σύναψε τον περασμένο Ιανουάριο η Intralot με ομάδα ομολογιούχων η οποία κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 75% επί του συνόλου των ομολογιών, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ που λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2021. H Συμφωνία Lock-Up προβλέπει τη συναινετική ανταλλαγή των Ομολογιών 2021 με νέα ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 205 εκατ. ευρώ και λήξεως 2025 που θα εκδοθούν από τη θυγατρική του Ομίλου στις ΗΠΑ, Intralot Inc., εφόσον θα συμφωνήσουν κάτοχοι ποσοστού τουλάχιστον 90% της ονομαστικής αξίας των Ομολογιών 2021. Η μετοχή από την αρχή του μήνα έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 30%.

Ελλάκτωρ

Αισιόδοξος ήταν ο CEO Eυθ. Μπουλούτας την Παρασκευή, αλλά η Fitch Ratings υποβάθμισε χθες την Ελλάκτωρ σε «Β» από «Β+» με αρνητικό outlook. Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη διαρροή μετρητών για την υποστήριξη επαναλαμβανόμενων ζημιών από θυγατρικές εκτός του ομίλου (RG) και πιο συγκεκριμένα στη θυγατρική κατασκευαστική εταιρεία της Ελλάκτωρ, την Άκτωρ. Ετοιμάζεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα διεξαχθεί μέσα στον Ιούλιο σύμφωνα με πληροφορίες. Θέλουν να προλάβουν και τις αγορές σε θετικά επίπεδα (υπάρχει τάση ανόδου επιτοκίων λόγω πληθωρισμού) και κυρίως να αποφύγουν τον Αύγουστο που θεωρείται «νεκρός μήνας».

Πλαστικά Θράκης 

Ασταμάτητη η μετοχή, διορθώνει ενδοσυνεδριακά και όσοι θέλουν παίρνουν τα κέρδη τους και μετά συνεχίζει ανοδικά. Χθες έκλεισε στα 6,74 ευρώ με άνοδο 7,15% και κυρίως μεγάλους όγκους συναλλαγών (211 χιλ. τεμάχια). Ήταν το business success του 2020 και φαίνεται ότι συνεχίζει και το 2021. Πιθανότατα ευνοούνται και οι παραγωγικές μονάδες της στη Βρετανία.

Frigoglass

Mία δυσάρεστη είδηση επεφύλασσε στους μετόχους και την εταιρεία το Σαββατοκύριακο. Το εργοστάσιο στη Ρουμανία κάηκε σε μεγάλο βαθμό ακούμε (αλλά δεν το έχουμε επιβεβαιώσει το μέγεθος της ζημιάς). Μαθαίνουμε επίσης ότι ήταν ασφαλισμένο στην ελληνική αγορά. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία έπαθε ζημιά, με άγνωστες ακόμη οικονομικές συνέπειες.

Lamda Development

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών έχει ιδιαίτερη επίπτωση στην αύξηση του ενεργητικού του χαρτοφυλακίου της. Αν θα έχει και φορολογική επίπτωση, θα το δούμε το 2022.

Ιntercontinental International

Τη διανομή μερίσματος 0,37 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό με προσαρμογή με τον αριθμό των ιδίων μετοχών που κατέχει η εταιρεία) αποφάσισε η τακτική Γενική Συνέλευση της Intercontinental International. Σύμφωνα με εταιρική ανακοίνωσή, από την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 οι μετοχές της Intercontinental Interlife θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα μερίσματος (ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος συμμετοχής στο μέρισμα). Kαι αυτή η ΑΕΕΑΠ φαίνεται ότι αυξάνει την αξία ενεργητικού της.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ