Νέα
  • ΓΔ: 912.81 +0.40%
  • Τζίρος: 123,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η αντεπίθεση των «θωρηκτών» και τα μεγάλα πακέτα στην Τιτάν

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Διεθνείς αγορές

Το σκηνικό είναι προδιαγεγραμμένο. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Αμερική και Ευρώπη, μετά τα υψηλά επίπεδα στα οποία είχαν βρεθεί, αναζητούν τώρα ισορροπίες. Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι οι διορθώσεις είναι μικρές και ότι προς το παρόν οι επενδυτές περιμένουν τις ρήσεις των κεντρικών τραπεζών. Ο πληθωρισμός φοβίζει, αλλά όχι τόσο εάν η ανάπτυξη είναι μεγάλη. Εάν η ανάπτυξη (παγκόσμιας οικονομίας) είναι μικρότερη από το (consecus) 3,5% περίπου που δίνει ο ΟΟΣΑ, αλλά και το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, τότε θα υπάρξουν πολλά προβλήματα.

Ευρωπαϊκές αγορές και η D-Day του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων

Η Πέμπτη είναι η D-Day για την ΕΚΤ και τη συνέχιση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (PEPP). Το πρόγραμμα παρέχει ρευστότητα σε τράπεζες και οικονομίες, αλλά οι Γερμανοί και το κλειστό κλαμπ των φίλων τους (Ολλανδοί, Αυστριακοί και χώρες της Βαλτικής) θέλουν τον περιορισμό του προγράμματος γιατί φοβούνται τη ραγδαία αύξηση του χρέους και την άνοδο του πληθωρισμού.

Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης και το ράλι του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες αναμένεται να υποχρεώσουν τους αξιωματούχους να βάλουν στο τραπέζι το ερώτημα αν είναι καιρός να αρχίσουν σταδιακά να συρρικνώνουν το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1,85 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters, η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα είναι δύσκολη, καθώς στο Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας ακούγονται φωνές και από τις δύο πλευρές, για διατήρηση και συρρίκνωση του προγράμματος.

Eλληνικό 10ετές

Σε νέα έξοδο για 2,5 δισ. ευρώ στις αγορές προχωρά η Ελλάδα με το άνοιγμα του 10ετούς ομολόγου λήξης Ιουνίου 2031 το οποίο είχε εκδοθεί στις αρχές του έτους. Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Nomura να «τρέξουν» την έκδοση, με το βιβλίο προσφορών του προηγούμενου 10ετούς με επιτόκιο 0,75%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το reopening θα γίνει σήμερα Τετάρτη (κατά πάσα πιθανότητα) και η έκδοση θεωρείται συμπληρωμένη από τώρα. Όπως μας έλεγε διαχειριστής ομολόγων, το βιβλίο θα ανοίξει μόνο για να διαμορφωθεί το τελικό επιτόκιο από τις υπερκαλύψεις. «Με το που θα ανοίξει, θα κλείσει», είπε χαρακτηριστικά.

10th Greek Investment Forum

Λάμψη άλλων εποχών είχε το 10th Greek Investment Forum, καθώς πάνω από 300 ξένοι (Αμερικανοί κυρίως και Βρετανοί) θεσμικοί επενδυτές ενδιαφέρθηκαν να παρακολουθήσουν τις ελληνικές μακροοικονομικές και μικροοικονομικές εξελίξεις. Ξεκίνησε χθες με τις εναρκτήριες ομιλίες και θα διαρκέσει έως τις 11 Ιουνίου.

Αlpha Bank

Στην ετοιμότητα της Alpha Bank να στηρίξει την πορεία αλλαγής της ελληνικής οικονομίας με το νέο Στρατηγικό της Σχέδιο και τη δραστική μείωση των ΜΕΑ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης από το πάνελ «The Greek Capital Market and the Banking Sector: Outlook & Prospects» του 10ου Greek Investment Forum που διοργανώθηκε σήμερα από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

«Η φιλοδοξία μας είναι σαφής. Έχοντας αντιμετωπίσει την κληρονομιά του παρελθόντος, βασιζόμενοι στον δικό μας ισολογισμό, επιλέγουμε σήμερα να επικεντρωθούμε στην αλλαγή της "ατζέντας". Πιστεύουμε ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της Alpha Bank συνδέονται πλήρως με την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας μας και με την παροχή άμεσης και κορυφαίας ποιότητας εξυπηρέτησης στους πελάτες μας, πράγμα που επίσης συνάδει με τον διαχρονικό ρόλο που έχει η τράπεζά μας ως φορέας καινοτομίας στο τραπεζικό σύστημα», σημείωσε ο κ. Ψάλτης, αναφερόμενος και στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, προκειμένου να στηρίξει από την πρώτη στιγμή τα αναπτυξιακά σχέδια των ελληνικών επιχειρήσεων.

Tράπεζα Πειραιώς

Μιλώντας στο 10th Greek Investment Forum NY που διοργανώνει η ΕΧΑΕ και το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία αποτύπωσε με τον καλύτερο τρόπο την επενδυτική διάθεση, αφού το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ήταν ισχυρό και οδήγησε σε υπερκάλυψη της αύξησης ύψους 1,4 δισ. ευρώ κατά 4 φορές, με ευρεία σύνθεση και υψηλή ποιότητα των συμμετεχόντων. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει από τις αρχές του έτους προχωρήσει σε νέες εκταμιεύσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ, με στόχο τη χορήγηση νέων δανείων ύψους 5,7 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2021.

ΕΤΕ

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς μιλώντας στο 10th Greek Investment Forum αναφέρθηκε στην προοπτική ανάκτησης μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών καθώς και στην ανάπτυξη καταθετικών και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, που μπορεί να οδηγήσει σε διψήφια αύξηση των εσόδων από προμήθειες. Επίσης, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των πολλών δεδομένων που συλλέγουν οι τράπεζες και τους δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προσφορά νέων υπηρεσιών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει εδώ και τρία χρόνια εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα μετασχηματισμού το οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικά επιτυχημένο και σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες, όπως η μείωση των κόκκινων δανείων, συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της ΕΤΕ.

Eurobank

«Η Eurobank υπήρξε πρωτοπόρος στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και sτη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με μονοψήφιο δείκτη ήδη από φέτος», ανέφερε στην παρέμβασή του στο Forum της Νέας Υόρκης ο επικεφαλής της Eurobank, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτσι σε θέση να εστιάσουμε στην ανάπτυξη. Αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας σε αντίστοιχα έργα, μπορούμε να προσφέρουμε στους επενδυτές τον συντονισμό για την ένταξη των επενδυτικών τους σχεδίων στο Ταμείο Ανάκαμψης με γρήγορες και απλές διαδικασίες».

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, υπάρχουν δύο στοιχεία που ξεχωρίζουν σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Το ένα είναι το μέγεθος των κεφαλαίων που είναι χωρίς προηγούμενο. Το δεύτερο σχετίζεται με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα μέσω του RRF. Με αυτόν τον τρόπο, δάνεια 13 δισεκατομμυρίων του Ταμείου πρόκειται να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία κατά 30 δισ., καλύπτοντας έτσι μεγάλο μέρος από το επενδυτικό κενό της τελευταίας δεκαετίας.

FTSE Large Cap

Χθες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης πήραν τη ρεβάνς από τη μικρο-μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο χρηματιστηριακός δείκτης υπερ-απέδωσε έναντι του Mid Cap και οι 3 στις 4 μετοχές του κινήθηκαν ανοδικά. Είπαμε, καλή είναι η μικρο-μεσαία κεφαλαιοποίηση, αλλά εάν δεν κινηθούν τα «θωρηκτά», δουλειά με τις «βαρκούλες» δεν γίνεται.

ΟΤΕ

Η μετοχή του ΟΤΕ αποδείχθηκε χθες ότι έχει και δυναμική και όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα αποκοπής του μερίσματος θα αυξάνεται το συναλλακτικό ενδιαφέρον από εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια.

Titan International

H μετοχή του Τιτάνα (International) είχε την τιμητική της χθες από πλευράς συναλλαγών. Τα πακέτα που πραγματοποιήθηκαν αντιστοιχούσαν στο 0,4% του μετοχικού του κεφαλαίου και ανέβασαν τη μετοχή στη λίστα των πιο εμπορεύσιμων μετοχών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Σε επενδυτικό επίπεδο, ο όμιλος περιμένει πολλά από το πακέτο του 1,7 τρισ. δολαρίων που θα δώσει η αμερικανική κυβέρνηση για την ανάπτυξη των υποδομών στις ΗΠΑ.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ