Νέα
  • ΓΔ: 897.37 +0.34%
  • Τζίρος: 32,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το στοίχημα του ΟΠΑΠ με το Euro 2021 και η δυναμική της Coca Cola HBC

Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: Intimenews

Γενικός Δείκτης: Ξεπέρασε τις 920 μονάδες

Το «κάστρο» των 920 μονάδων (υψηλά 17 μηνών) αλώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ για συνέχιση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων λόγω πανδημίας, το γνωστό PEPP. O Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 924,3 μονάδες με άνοδο 1,2%. Υψηλή η αξία συναλλαγών, στα 93,52 εκατ. ευρώ, με αρκετά πακέτα συναλλαγών σε πολλές μετοχές. Η σχέση κερδισμένων / χαμένων ήταν 2 / 1.

Τη μεγάλη ώθηση έδωσε η στροφή προς μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές και στα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips. Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 1,3%, ενώ υποαπέδωσε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap ) με άνοδο μόλις 0,11%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, με εξαίρεση τον κλάδο της Υγείας που υποχώρησε (-1,69%), οι υπόλοιποι έκλεισαν ανοδικά. Μεγαλύτερη άνοδο οι Πρώτες Ύλες (3,04%), οι Κατασκευές (1,75%) λόγω ανόδου σε Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Τεχνολογία (1,73%) και οι Τράπεζες (1,43%).

Η σημερινή συνεδρίαση (Παρασκευής) ολοκληρώνει μία θετική εβδομάδα με τον ΓΔ πάνω από τις 920 μονάδες. Λογικά θα χρειαστεί να συσσωρεύσει στα επίπεδα αυτά (ή λίγο χαμηλότερα) πριν κάνει την επόμενη μεγάλη κίνηση για τις 950 μονάδες.

Ευρωπαϊκές αγορές

Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να εκτινάχθηκε με μαζικές αγορές σε blue chips μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ, αλλά οι ευρωπαϊκές αγορές δεν έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό. Γενικότερα κινήθηκαν πλαγιοκαθοδικά χωρίς να δείχνουν τάση πτώσης ή ανόδου. Ούτως ή άλλως κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους οι περισσότεροι (δείκτες). Πλέον οι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών, τα εταιρικά αποτελέσματα και οι διανομές μερισμάτων θα έχουν τον πρώτο λόγο.

Αμερικανικοί δείκτες

Παρότι ο αμερικανικός δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) βγήκε λίγο παραπάνω απ’ ό,τι εκτιμούσαν οι αναλυτές (0,6% αντί για 0,5%), οι χρηματιστηριακές αγορές και οι δείκτες στις ΗΠΑ κινήθηκαν σε επίπεδα ιστορικών υψηλών. Η ρευστότητα που διοχετεύεται στο σύστημα είναι μεγάλη και ούτε τα ομόλογα, ούτε τα εμπορεύματα, ούτε βεβαίως τα κρυπτονομίσματα μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές.

Tράπεζα Πειραιώς

Ως το αγαπημένο ομόλογο των διαχειριστών hedge funds αναφέρθηκε το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς με απόδοση 8,75% από το Bloomberg. Θα πρέπει να πανηγυρίζουν στην Τράπεζα Πειραιώς για τον χαρακτηρισμό αυτό; Ίσως ναι, ίσως όχι. Σε κάθε περίπτωση ο όμιλος άντλησε κεφάλαια με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα του. Για το ομόλογο υπάρχει ενδιαφέρον περίπου 200 θεσμικών επενδυτών από περισσότερες των 20 χωρών. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε σε 2,2 δισ. ευρώ μέσα σε λίγες ώρες από το άνοιγμα του βιβλίου, όπως ανακοίνωσε χθες η Πειραιώς.

Alpha Bank

Τη σκυτάλη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου παίρνει η Alpha Bank και ετοιμάζει τη γενική συνέλευση των μετόχων στις 15 Ιουνίου, που θα γίνει και αυτή διαδικτυακά. Μέγα πλήθος και μέγα πάθος, μαθαίνουμε θα επικρατήσει. Πάντως η αντίδραση του Paulson φαίνεται ότι ενόχλησε αρκετούς γιατί χαλάει κάπως την αισιόδοξη εικόνα για τη μετοχή. Ο Αμερικανός έχει κάθε λόγο να φοβάται το dilution.

Eurobank

Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα 2 μηνών που η μετοχή ξεπερνά τα 0,85 ευρώ. Την πρώτη φορά υποχώρησε και μάλιστα έφτασε μέχρι τα 0,76 ευρώ, αλλά τώρα πολλοί πιστεύουν (ανάμεσά τους και ο Καγκελάριος) ότι η μετοχή θα κρατηθεί πάνω από τα 0,85 ευρώ και μπορεί να φτάσει μελλοντικά τα 0,90 ευρώ. Θα δούμε εάν οι εκτιμήσεις βγουν σωστές.

Ελλάκτωρ

Σημαντική άνοδος για τη μετοχή της Ελλάκτωρ, που έκλεισε στα 1,554 ευρώ με άνοδο 6,51%. Το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εταιρικών Πράξεων, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η έναρξη διαπραγμάτευσης των υφισταμένων μετοχών της Ελλάκτωρ με νέα ονομαστική αξία εκάστης 0,04 ευρώ, κατόπιν της μείωσης ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας.

Σημειώνεται πως η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ότι η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της 22ας Απριλίου 2021 (μετ' αναβολή της από 02.04.2021) αποφάσισε, μεταξύ των άλλων, τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 212.129.282,97 ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης κοινής, ονομαστικής, μετά ψήφου μετοχής της Εταιρείας από 1,03 ευρώ σε 0,04 ευρώ, προς ισόποσο συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων.

ΟΠΑΠ

«Ποντάρει» πολλά στον στοιχηματισμό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που αρχίζει σε λίγες ώρες. Θεωρεί τη διοργάνωση ως μεγάλη ευκαιρία για την επιστροφή των ποδοσφαιρόφιλων προς το Πάμε Στοίχημα. Ήδη τα στελέχη θεωρούν ότι εάν ο τζίροι του στοιχηματισμού αυξηθούν θεαματικά κατά τις ημέρες της διοργάνωσης, τα έσοδα που θα φέρουν θα ενισχύσουν σημαντικά τον όμιλο.

Coca Cola HBC

Σταθερά πάνω από τα 30 ευρώ η μετοχή και πλέον ο πήχης ανεβαίνει στα 31 ευρώ. Απέχει αρκετά από τα ιστορικά υψηλά της η μετοχή, αλλά η εικόνα της δείχνει μεγάλη δυναμική. Περιμένουν και χρηματοοικονομική αναβάθμιση μετά το καλοκαίρι. Ο τουρισμός θα βοηθήσει πολύ τον όμιλο.

ΓΕΚΕ (President): Δημόσια πρόταση για έξοδο από το χρηματιστήριο

Στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της ΓΕΚΕ που δεν κατέχει υπέβαλε η κυρία Δωροθέα Κεφάλα, με το προσφερόμενο αντάλλαγμα να ανέρχεται στα 5,75 ευρώ.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών για τις ανάγκες της Υποχρεωτικής Δημόσιας Πρότασης για τις μετοχές της εισηγμένης εταιρείας ΓΕΚΕ Α.Ε. βάσει της ανακοίνωσης της 10.06.2021, αναπροσαρμόζει το κατώτατο όριο διακύμανσης της μετοχής ΠΡΕZΤ σε -18,44% από την τιμή εκκίνησης της μετοχής της συνεδρίασης της 11.06.2021. Η εν λόγω αλλαγή θα ισχύσει μόνο για τη συνεδρίαση της 11.06.2021. Το ανώτατο όριο της μετοχής δεν θα μεταβληθεί.

ΣΙΔΜΑ

Την έκδοση κοινού εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου ύψους έως 5,3 εκατ. ευρώ ενέκρινε, μεταξύ άλλων, η σημερινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΣΙΔΜΑ, όπου παρέστησαν 15 μέτοχοι, κάτοχοι 11.217.246 μετοχών, που εκπροσωπούν ποσοστό 82,59%.

Πιο συγκεκριμένα, η ΓΣ ενέκρινε με πλειοψηφία 100% των παρισταμένων και εκπροσωπούμενων μετόχων (11.217.246 ψήφοι) την έκδοση κοινού εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου, ύψους έως 5.307.000 ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ως αρχικό Ομολογιούχο, η οποία θα ενεργήσει επίσης και ως Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων στο πλαίσιο κάλυψης της σκοπούμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της Εταιρείας SIDMA ROMANIA SRL με σκοπό την αναδιάρθρωση δανείων της τελευταίας.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ