Νέα
  • ΓΔ: 903.33 +0.84%
  • Τζίρος: 54,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η αντεπίθεση των τραπεζών και η αλλαγή κλίματος για την Ελλάκτωρ

Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: Eurokinissi

Ελληνικό χρηματιστήριο και τένις

Ένα ατέλειωτο «τακ τακ» ακουγόταν χθες το απόγευμα στις αίθουσες των χρηματιστηριακών εταιρειών και σε τραπεζικά γραφεία. Από τη μία τα μόνιτορ των χρηματιστηριακών συναλλαγών και από την άλλη κάποια μικρή τηλεόραση σε κάποια γωνία που μετέδιδε τον αγώνα του Τσιτσιπά με τον Ζβέρεφ, μέχρι να τελειώσει η συνεδρίαση και να γίνουν εκκαθαρίσεις συναλλαγών. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί υπάλληλοι και στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου ασχολούνται ερασιτεχνικά με το τένις. Τελικά και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο (νέο υψηλό 17 μηνών), και οι συναλλαγές εκκαθαρίστηκαν, και ο Τσιτσιπάς κέρδισε μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες παιχνίδι. Τέλος καλό, όλα καλά…

Γενικός Δείκτης – Μία καλή εβδομάδα

Νέα υψηλά 17 μηνών για τον Γενικό Δείκτη που επέστρεψε πάνω από τις 920 μονάδες και μάλιστα παρέμεινε και δεύτερη συνεδρίαση. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να δούμε στο θετικό σενάριο (νέα άνοδο) μια κίνηση του ΓΔ προς υψηλότερα επίπεδα (το διάστημα 930-950 μονάδων είναι «κενό», δηλαδή δεν έχει πραγματοποιηθεί συσσώρευση εκεί) ή στη χειρότερη περίπτωση να υπάρξει μίνι διόρθωση πέριξ των 910-920 μονάδων.

Καλή ήταν η προηγούμενη εβδομάδα, με άνοδο 2,69%, ενώ από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης έχει αυξηθεί κατά 14,44%. Αξιοσημείωτη η αύξηση την προηγούμενη εβδομάδα της μέσης αξίας συναλλαγών πάνω από τα 71 εκατ. ευρώ.

Ξένες αγορές – Και «έξω πάμε καλά»

Οι κεντρικές τράπεζες λειτούργησαν εν είδει πυροσβέστη την προηγούμενη εβδομάδα. Πρώτα η Fed και μετά η ΕΚΤ (Πέμπτη) έδωσαν το στίγμα ότι θα συνεχιστεί η στήριξη των οικονομιών. Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Reuters μεταξύ οικονομολόγων, η Fed αναμένεται να ανακοινώσει περιορισμό των αγορών assets εκ μέρους της τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, με τις περικοπές στον μηνιαίο όγκο αγορών να αρχίζουν στην πραγματικότητα στις αρχές του 2022.

Πάντως η κυρία Λαγκάρντ θύμισε την Πυθία της αρχαιότητας με το «ήξεις αφήξεις». Θα έχουμε και ισχυρή ανάπτυξη και ισχυρό πληθωρισμό. Έτσι για να προβληματιστούν και οι δύο πλευρές. Οι αμερικανικές αγορές συνεχίζουν ανοδικά και οι ευρωπαϊκές μετά την αρχική αναζήτηση τάσης επέστρεψαν και αυτές (η πλειονότητα) σε θετικό κλείσιμο.

Tράπεζες

Εβδομάδα αντεπίθεσης των τραπεζικών μετοχών ήταν η προηγούμενη για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε εβδομαδιαία άνοδο 6,63% που μας θύμισε την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Η άνοδος από την αρχή του χρόνου για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών ήταν 15,63%. Το ράλι των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά έσοδα από επενδύσεις στο τέλος α’ εξαμήνου και σίγουρα και στο γ’ τρίμηνο.

Eλληνικά ομόλογα

Θα πρέπει να κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, επειδή βλέπουμε πολλούς πανηγυρισμούς δεξιά και αριστερά. Ναι, σίγουρα είναι ελπιδοφόρο να μπορείς να στηριχθείς σε χαμηλότοκο δανεισμό όπως είναι το ομόλογο. Όμως είναι δανεισμός που επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Επιπλέον, η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων οφείλεται αφενός στις αγορές της ΕΚΤ, αφετέρου σε αγορές κερδοσκοπικού χαρακτήρα διάφορων funds. Aυτό σημαίνει ότι μπορεί με το παραμικρό «τράνταγμα» (π.χ. πληθωρισμός, διακοπή ή περιορισμός αγορών από την ΕΚΤ ή χαμηλότερη ανάπτυξη) να δούμε την εκτόξευση των επιτοκίων πάλι σε υψηλά επίπεδα.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Motor Oil: Η επιχειρηματική είδηση της ημέρας

Οι Όμιλοι Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για την από κοινού ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μεικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής και 100 κατά την περίοδο λειτουργίας.

Η τεχνολογία του κύριου εξοπλισμού που έχει επιλεγεί για τον σταθμό είναι η πλέον σύγχρονη και θα οδηγήσει σε πολύ υψηλούς βαθμούς συνολικής καθαρής απόδοσης. Στόχος είναι η κατασκευή της νέας μονάδας να ξεκινήσει εντός του 2021, ώστε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. Τις εργασίες κατασκευής θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ.

Alpha Bank

Στις 15 Ιουνίου πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση της Alpha Bank και η τράπεζα έχει ξεκινήσει μια τεράστια εκστρατεία ενημέρωσης των μικροεπενδυτών πώς θα μπορέσουν να συμμετάσχουν. Όχι βέβαια ότι η ψήφος των μικροεπενδυτών θα επηρεάσει τις αποφάσεις, αλλά οι ερωτήσεις τους έχουν τη δική τους σημασία. Όλοι βέβαια περιμένουν τις απόψεις του Paulson που διαφώνησε με την αύξηση.

Eλλάκτωρ

Χρηματιστηριακά έχει αλλάξει το κλίμα για τη μετοχή της Ελλάκτωρ. Μετά τις συνεχείς και πολύ «ηχηρές» ανοδικές κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει η μετοχή, όλο και περισσότεροι πείθονται ότι το εγχείρημα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να προχωρήσει και κυρίως να φέρει αποτελέσματα και ο όμιλος να γίνει ισχυρός όπως ήταν προ ετών.

Παΐρης

Σε τακτική Γενική Συνέλευση καλούνται για τις 2 Ιουλίου οι μέτοχοι της Παΐρης, με αντικείμενο -μεταξύ άλλων- την έγκριση διανομής των αποτελεσμάτων της χρήσης 2020, αλλά και την εκλογή νέου Δ.Σ. και Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας.

Intrakat

Το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης με τη Γαία Άνεμος, μέσω απορρόφησης, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Intrakat, κατά τη συνεδρίασή του στις 11.06.2021. Σύμφωνα με το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης, η σχέση ανταλλαγής των μετοχών της απορροφώμενης προς τις μετοχές τις οποίες οι μέτοχοί της θα λάβουν από την απορροφώσα, λόγω της συγχώνευσης, συμφωνήθηκε ως εξής: για κάθε μία (1) υφιστάμενη κοινή ονομαστική μετοχή της απορροφώμενης εταιρείας (ονομαστικής αξίας 10,00 ευρώ εκάστη) ο κύριος αυτής θα λάβει 2.417 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της απορροφώσας εταιρείας (ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη), επί του μετοχικού κεφαλαίου της, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Παράλληλα, για κάθε μία (1) υφιστάμενη κοινή ονομαστική μετοχή της απορροφώσας εταιρείας (ονομαστικής αξίας 0,30 € εκάστη) ο κύριος αυτής θα εξακολουθήσει μετά τη Συγχώνευση να έχει (1) μία κοινή ονομαστική μετοχή της απορροφώσας εταιρείας (ονομαστικής αξίας 0,30 € εκάστη).

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ