Νέα
  • ΓΔ: 895.63 +0.82%
  • Τζίρος: 24,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Νέες εισροές κεφαλαίων και αυξημένη επιχειρηματική κινητικότητα

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

H προηγούμενη εβδομάδα ήταν αρκετά καλή για το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του 2,69% και να κλείσει στις 925,83 μονάδες. Η άνοδος από την αρχή του χρόνου είναι 14,44%.
Ο στόχος των 920 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη επιτεύχθηκε και μάλιστα σε δύο συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε πάνω απ' αυτά τα επίπεδα. Θεωρητικά μπορεί να αγγίξει τις 930 μονάδες στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των ξένων αγορών, τη δυναμική των τραπεζικών μετοχών και εάν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ καταφέρουν να κινηθούν ανοδικά και οι δύο ταυτόχρονα.

Τεχνικά υπάρχει ένα '"κενό'" κομμάτι μεταξύ των 930-950 μονάδων στο οποίο θα πρέπει να καλύψει στο μέλλον ο Γενικός Δείκτης. Αν υπάρξουν σημάδια διόρθωσης, οι 920 μονάδες αποτελούν μία πρώτη περιοχή στήριξης για τον Γ.Δ. (όχι ισχυρή) και μετά υπάρχει ισχυρότερη στήριξη είναι μεταξύ των 910-920 μονάδων.

Ξένες Αγορές

Οι ξένες αγορές (αμερικανικές και ευρωπαικές) κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους. Για τις ΗΠΑ κρίσιμη μέρα είναι η Τετάρτη όταν και θα συνεδριάσει η FED για το θέμα του πληθωρισμού. Την Τρίτη θα βγουν και μακροοικονομικά στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση αλλά και την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Επίσης μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε στοιχεία για την κινέζικη οικονομία που θα επηρεάσουν όλες τις αγορές και ειδικά τις ασιατικές ενώ για τη Βρετανία το ζητουμενο είναι εάν θα καθυστερήσει η ολική επανεκίνηση (άνοιγμα) των δραστηριοτήτων μετά την ξαφνική επιδείνωση των υγειονομικών δεδομένων.

Τραπεζικός κλάδος και λοιπά blue chips

Για τις τραπεζικές μετοχές, το βλέμματα όλων είναι κυρίως στη μετοχή της Alpha Bank η οποία στις 15 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει την Γενική της Συνέλευση με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πληροφορίες λένε ότι σε μεγάλο βαθμό, η αύξηση είναι ήδη καλυμμένη αλλά η διοίκηση αποφεύγει να το δηλώσει αφού θέλει την υψηλότερη δυνατή προσέλκυση των μετόχων της.

Η Πειραιώς είναι στην διαδικασία έκδοσης "πράσινου ομολόγου" ενώ η μετοχή της Eurobank δείχνει ότι δημιουργεί βάσεις πάνω από τα 0,8 ευρώ. Για τη ΕΤΕ υπάρχουν οι θετικές εκθέσεις ξένων οίκων και γενικά εκτιμήσεις ότι στο β' εξάμηνο θα είναι αρκετά ισχυροποιημένα τα μεγέθη της.

Ο ΟΤΕ και ΟΠΑΠ εάν κινηθούν θετικά θα αποτελούν ενίσχυση της ανόδου σε περίπου που ο τραπεζικός δείκτης είναι ανοδικός ή αντιστάθμισμα σε περίπτωση που είναι αρνητικός. Οι δύο μετοχές εισέρχονται στην περίοδο που οι επενδυτές αναζητούν τις μερισματικές αποδόσεις (περίπου 4% και για τους δύο) που θα προσφέρουν Ιούλιο και Αύγουστο.

Στα υπόλοιπα blue chips η επιχειρηματική συμφωνία της ΓΕΚ με την Motor Oil για δημιουργία μονάδας στη Θράκη αποτελεί ίσως την σημαντικότερη είδηση της εβδομάδας που μας πέρασε. Ευχάριστη έκπληξη για πολλούς επενδυτές ήταν η έντονη ανοδική αντίδραση της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που μέσα σε δύο εβδομάδες κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα μικρό ράλι της τάξης του 15% περίπου εν αναμονή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Η Aegean ολοκλήρωσε με επιτυχία την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και περιμένει και σημαντικά λειτουργικά αποτελέσματα από την έναρξη του τουρισμού ενώ και η Jumbo βρίσκεται σε ανοδικό κάναλι επαναπροσέγγισης των 16 ευρώ.

To καλαντάρι της εβδομάδας

Την ερχόμενη Τρίτη είναι προγραμματισμένη ακόμα η τακτική γενική συνέλευση της Μυτιληναίος και της Jumbo, στις 17/6 έχει ο ΟΠΑΠ και την Παρασκευή 18/6 οι Quest και Φουρλής.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων η Motor oil ανακοινώνει το απόγευμα της Τρίτης αποτελέσματα τριμήνου με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί την Τετάρτη. Οι νέες μετοχές της Aegean Air θα από την ΑΜΚ θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την Τετάρτη 16 Ιουνίου, την ίδια ημέρα οι μετοχές της Entersoft θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης 6 λεπτών ανά μετοχή.

Ιδιαίτερα φορτωμένη αναμένεται από πλευράς τζίρου η ερχόμενη Παρασκευή. Eκτός από τις αλλαγές στον FTSE-25 θα πραγματοποιηθούν και οι αναδιαρθρώσεις στον FTSE Med και στον Eurostoxx.

Στον FTSE Med οι βασικές αλλαγές είναι ετήσιες και αφορούν την προσθήκη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και τις διαγραφές των ΟΛΠ, Quest και Ελλάκτωρ.

Πρώτες επιλαχούσες μετοχές για ένταξη στον δείκτη είναι οι Cenergy και ΟΛΠ ενώ υπάρχουν οι εξής αλλαγές στις σταθμίσεις (σε παρένθεση η προηγούμενη): ΟΠΑΠ 55,89% (60%), Jumbo 80,64% (74%) Τέρνα Ενεργειακή 45,01% (38%), Viohalco 20,61 (25%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ 62,65 (54%).

Σε ότι αφορά τον Eurostoxx η μετοχή των Πλαστικών Κρήτης προστίθεται στην σύνθεση του δείκτη των αναδυόμενων αγορών όπως και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Την ίδια ημέρα η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα πάρει την θέση του Φουρλή στον FTSE-25. Την ίδια ημέρα (18/6) κλείνουν τα παράγωγα του μήνα σε μετοχές και δείκτες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ