Νέα
  • ΓΔ: 903.33 +0.84%
  • Τζίρος: 54,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: «Τραπεζική διόρθωση» έφερε τον ΓΔ στις 920 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: Eurokinissi

Τη βραχυπρόθεσμη στήριξη των 920 μονάδων (χαμηλό ημέρας στις 918 μονάδες) δοκίμασε σήμερα ο Γενικός Δείκτης με ένα έντονα αρνητικό ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων μετοχών. Η συνεδρίαση φάνηκε από τα πρώτα λεπτά ότι θα είχε εικόνα συσσώρευσης, παρά το γεγονός ότι στο εξωτερικό οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ανοδικά και ο DAX κινήθηκε προς νέα ιστορικά υψηλά. Το αρνητικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών (στις 16:00 ώρα Ελλάδος) επηρέασε και τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά προφανέστατα και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η πτώση των τραπεζικών μετοχών επηρέασε την πορεία του Γ.Δ.

Για μία ακόμη φορά καταλύτης στην πορεία του Γενικού Δείκτη ήταν οι τραπεζικές μετοχές. Η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε εκ νέου πάνω από 3%, ενώ έντονη πτώση είχε και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και η ΕΤΕ. Πιο ήπια διόρθωση η μετοχή της Eurobank. Από τα υπόλοιπα blue chips,  οι μετοχές του ΟΤΕ, της Jumbo και της Motor Oil από την υψηλή κεφαλαιοποίηση κινήθηκαν ανοδικά και κατάφεραν να περιορίσουν την πτώση.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 920,03 μονάδες, με υποχώρηση 0,78%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 72 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 46 έκλεισαν ανοδικά και οι 72 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,89%, ενώ αντίθετα το αγοραστικό ενδιαφέρον περιορίστηκε στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με τον δείκτη FTSE Mid Cap να αυξάνεται κατά 0,35%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (1,08%) λόγω ΟΤΕ, του Εμπορίου (1,08%) και της Τεχνολογίας (1,05%). Εντονότερα πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (-2%), Τραπεζών (-1,85%), Κατασκευών-Υλικών (-1,83%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,13%).

Διόρθωση-συσσώρευση στο Χ.Α.

Η σημερινή διόρθωση για πολλούς ήταν αναμενόμενη, αφού ο Γενικός Δείκτης είχε κινηθεί προς τις 927 μονάδες χωρίς να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο σινιάλο ανόδου. Από το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης φαινόταν ότι υπήρχε επενδυτική κόπωση και ίσως θα εξελισσόταν σε ήπιες ρευστοποιήσεις. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank επηρέασε όχι μόνο τη μετοχή της αλλά και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές.

Από τις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές θα επισημάνουμε το «ένα βήμα μπρος, ένα πίσω» που πραγματοποιεί η μετοχή του ΟΠΑΠ το τελευταίο διάστημα με αυξημένη μεταβλητότητα. Η μετοχή του ΟΠΑΠ σήμερα είχε και μεγάλο τζίρο (13,5 εκατ. ευρώ) που δείχνει ότι κάποια χαρτοφυλάκια αναδιαρθρώνονται και μάλλον μειώνουν θέσεις στη μετοχή.

Προεξοφλήσαμε τα θετικά και έρχονται κάποια αρνητικά

Εκτός από τους φόβους για αναζωπύρωση του πληθωρισμού που απασχολούν την παγκόσμια οικονομική κοινότητα, υπάρχει και η αγωνία για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι έχουμε προεξοφλήσει όλες τις θετικές εξελίξεις ίσως επηρεάζει και το ελληνικό χρηματιστήριο στις διορθωτικές συνεδριάσεις. Πάντως, ανεξάρτητα των βραχυπρόθεσμων διορθώσεων, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι χρηματιστηριακές προοπτικές παραμένουν θετικές. Ίσως ο δείκτης βλέπει μακριά τις 1.000 μονάδες, αλλά η υπέρβαση των 930 μέχρι τις 950 μονάδες είναι απόλυτα εφικτή στο επόμενο διάστημα, εάν βέβαια δεν χαλάσει το διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ