Νέα
  • ΓΔ: 896.1 +0.87%
  • Τζίρος: 20,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το ανοδικό momentum της Mytilineos και η θετική άποψη της Morgan Stanley για ΕΤΕ

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

FED

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η FED, αλλά προειδοποίησε για αυξήσεις μέχρι το 2023. Υψηλός ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ (3,5%), γεγονός που προβληματίζει τις χρηματιστηριακές αγορές. H FED προσπαθεί να προστατεύσει την αμερικανική οικονομία από την εκτίναξη του πληθωρισμού, καθώς θεωρεί ότι το κόστος σε όλους τους τομείς θα είναι υπέρμετρο σε σχέση με τα χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά κέρδη.

Αμερικανικές αγορές

Μικρές υποχωρήσεις κατέγραψαν τελικά οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ, που δείχνουν ότι θέλουν να δουν πώς θα διαμορφωθούν τα νέα δεδομένα. Οι δείκτες και οι μετοχές βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και οδεύουμε προς το τέλος του α’ εξαμήνου. Λογικό είναι να υπάρξουν ρευστοποιήσεις στα υψηλά τώρα και να γίνουν επανατοποθετήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών στο β’ εξάμηνο.

Ευρωπαϊκές αγορές

Οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν μεικτές τάσεις. Το θέμα είναι ότι πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, έχοντας δώσει σημαντικά κέρδη στο α’ εξάμηνο. Η τάση παραμένει ανοδική, λένε οι επαγγελματίες, αλλά ίσως από το β’ εξάμηνο θα οδηγηθούν στο stock picking και αντιπληθωριστικές μετοχικές επιλογές. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, οι ενεργειακές μετοχές, οι τράπεζες και η τεχνολογία.

Γενικός Δείκτης

Από νωρίς το πρωί, η χθεσινή συνεδρίαση έμοιαζε ότι θα κινηθεί διορθωτικά. Η ουσία είναι ότι η διόρθωση δεν οφείλεται σε επιθετικές πωλήσεις (παρά μόνο σε Alpha Bank και Jumbo), αλλά κυρίως στην αδράνεια και στην έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος σε πολλούς τίτλους. Όταν δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, τα χρηματιστήρια νομοτελειακά υποχωρούν ακόμα και με χαμηλούς τζίρους. Σήμερα θα δούμε εάν θα αντέξει η στήριξη των 910 μονάδων ή θα υπάρξει ανάκαμψη-αντίδραση προς τις 920 μονάδες.

Jumbo

Mας προβλημάτισε η «εξομολόγηση» του κ. Βακάκη και για την Jumbo και για το παγκόσμιο εμπόριο. Μια ρεαλιστική απεικόνιση της κατάστασης που δεν την κάνουν συχνά οι επιχειρηματίες. Όμως η αγορά δεν σεβάστηκε τη μετοχή και χθες υπήρξαν μεγάλες πωλήσεις και με όγκο που βύθισαν τη μετοχή κατά -5% περίπου. Όμως σε δεύτερη ανάγνωση, θα προσθέταμε ότι η Jumbo παραμένει μια τεράστια μηχανή ρευστότητας (θα είναι έτσι για ολόκληρο το 2021 τουλάχιστον), τα παιχνίδια και τα υλικά που πουλάει ουσιαστικά έχουν ανελαστική ζήτηση (π.χ. σχολικά) και κυρίως έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους. Αν το περιθώριο αυτό μειωθεί σημαντικά, θα παραμένει πάλι υψηλότερο από τους μικρότερους «παίκτες» της αγοράς και το λιανικό εμπόριο. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι εάν υποχωρήσει παραπάνω η μετοχή, παραμένει ευκαιρία αγοράς.

Alpha Bank

Αυτή τη φορά η πτώση δεν ήταν κάθετη και έτσι ανάμεσα στις διάφορες διακυμάνσεις βγήκαν αγοραστές. Η εκτίμηση στην αγορά είναι ότι σταδιακά η μετοχή θα ομαλοποιηθεί και μετά θα αξιολογηθεί σε άλλα επίπεδα. Σημαντική είναι η δέσμευση των ξένων funds να μην πωλήσουν αμέσως μετά την είσοδο των νέων μετοχών.

Μυτιληναίος

Μία άλλη «εξομολόγηση» -θετική αυτή τη φορά- ήταν του κ. Μυτιληναίου στη Γενική Συνέλευση, όπου μίλησε για πολλαπλασιασμό κερδών την επόμενη διετία. Η μετοχή βρίσκεται σε ανοδικό momentum έχοντας μικρές τακτικές διορθώσεις. Πλέον προσεγγίζει τα 16 ευρώ και δημιουργεί νέα τεχνική εικόνα. Μετά τη διανομή μερίσματος θα αποκτήσει νέα δυναμική (κατ’ εκτίμηση).

EXAE

Τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά ποσό 4.224.360 ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής κατά 0,07 ευρώ και καταβολή του αντίστοιχου ποσού στους μετόχους, ενέκρινε η επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΧΑΕ. Eκτός από τη διανομή μερίσματος, ο όμιλος έχει να παρουσιάσει σημαντική αύξηση τζίρου στο β’ τρίμηνο (πάνω από 70 εκατ. ευρώ οι ημερήσιες συναλλαγές), γεγονός που θα αποφέρει και σημαντική αύξηση των λειτουργικών κερδών.

ΕΤΕ

Επαναδιατυπώνει τη σύστασή της η Morgan Stanley για υπεραπόδοση με νέα αυξημένη τιμή-στόχο στα 3,5 ευρώ, προσφέροντας 32% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επαναλαμβάνει τη θετική της άποψη για την Εθνική Τράπεζα βλέποντας ότι μπορεί να προσφέρει:

  • Χαμηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενης έκθεσης NPEs το 2022, της τάξης του 6% από το 47%, που ήταν το μέγιστο επίπεδο το 2015.
  • Τον καλύτερο στην κατηγορία δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1 στο 15,4%, με πλεονάζοντα κεφάλαια το 2023 που ανέρχονται στο 34% της κεφαλαιοποίησής της.
  • Αυξανόμενη βελτίωση των εσόδων και την αύξηση της αποδοτικότητας στο 10% την περίοδο 2021-2023 σε αμοιβές και 11% σωρευτική μείωση της βάσης κόστους.

Attica Bank

Μας ξάφνιασε αρχικά η ανοδική κίνηση της μετοχής. Μετά είδαμε τα αποτελέσματα τριμήνου και αντιληφθήκαμε ότι κάποιοι βλέπουν έξοδο από το τούνελ. Ζημιές ύψους 5,83 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 12,54 εκατ. ευρώ εμφάνισε κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η Attica Bank. Τα καθαρά έσοδα από τόκους παρουσίασαν σημαντική αύξηση το α’ τρίμηνο 2021 κατά 19,7% κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης του κόστους χρηματοδότησης. Το κόστος χρηματοδότησης παρουσίασε σημαντική μείωση ύψους 18,4% σε ετήσια βάση, λόγω της σημαντικής συγκράτησης του κόστους καταθέσεων, το οποίο απορρόφησε το κόστος που σχετίζεται με τους τόκους από τα νέα δάνεια που εκταμιεύθηκαν κατά το α’ τρίμηνο του 2021.

Aegean

Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που εισέρευσαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και, όπως ήταν φυσικό, κάποιοι έσπευσαν να πουλήσουν. Έτσι ερμηνεύεται η πτώση με ένταση και όγκο. Όμως σταδιακά και όσο αυξάνονται τα έσοδα από τα ταξίδια και τις μεταφορές, η μετοχή θα σταθεροποιείται. Επιλογή είτε για βιαστικούς να πουλήσουν είτε για υπομονετικούς για μεγάλα κέρδη στο μέλλον.

Tράπεζα Πειραιώς

Στα 2,2 ευρώ θέτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Πειραιώς η Euroxx σε έκθεσή της με τίτλο «Ηλιοφάνεια μετά την καταιγίδα», στην οποία δίνει σύσταση overweight.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ