Νέα
  • ΓΔ: 864.44 +0.73%
  • Τζίρος: 28,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Το στόλο οδήγησαν τα διυλιστήρια - Η μερίδα του λέοντος στην Ελλάκτωρ

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Οι ανακοινώσεις της FED προβληματίζουν τις αγορές, αλλά δεν τις περιορίζουν

Σε κατάσταση ασταθούς ισορροπίας βρίσκονται οι διεθνείς κεφαλαιαγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο που διατηρούν το ανοδικό momentum μόνο χάρη στη μεγάλη χρηματοδότηση των Κεντρικών Τραπεζών ανά τον κόσμο.

Με την FED να περνάει αμφίσημα μηνύματα σχετικά με την χρηματοδοτική στήριξη (θα στηρίξει, αλλά μέχρι ένα σημείο) και να προειδοποιεί για επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων (δύο μέχρι το 2023), οι διεθνείς αγορές ψάχνουν να στηριχθούν πάνω σε μακροοικονομικά δεδομένα και εταιρικά αποτελέσματα. Η αρχική εικόνα των συνεδριάσεων στην Αμερική ήταν μεικτή με τον Dow Jones να υποχωρεί οριακά ενώ ο S&P 500 αυξάνονταν οριακά. Στην Ευρώπη, οι 5 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν ανοδικά, ενώ οι περισσότερες περιφερειακές αγορές υποχώρησαν.

Αντεξε η στήριξη των 910 μονάδων - Ανοδικά ο Γενικός Δείκτης στις 914 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε την στήριξη των 910 μονάδων στην αρχή της συνεδρίασης, αλλά με χαμηλές συναλλαγές. Σταδιακά η ενδοσυνεδριακή αλλαγή τάσης σε συγκεκριμένες μετοχές (π.χ. Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, Eurobank) βοήθησε στην ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη και προς το τέλος της συνεδρίασης κατάφερε να κλείσει μάλιστα κοντά στα υψηλά ημέρας, στις 914,77 μονάδες με άνοδο 0,35%.  Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη στα 88,05 εκατ. ευρώ και αυτό εξαιτίας των δύο μεγάλων πακέτων (6,14% του μετοχικού κεφαλαίου) της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (περίπου 22 εκατ. ευρώ συναλλαγές).

Παρά την άνοδο του Γενικού Δείκτη, το ισοζύγιο ανοδικών / πτωτικών μετοχών ήταν αρνητικό με 48 μετοχές σε άνοδο και 52 σε πτώση. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,30% ενώ αντίθετα η μεσαία κεφαλαιοποίηση (FTSE Mid Cap) μειώθηκε κατά (-0,3%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Πετρελαϊκών (διυλιστήρια) με 1,48% που ευνοούνται από την ραγδαία άνοδο της τιμής του πετρελαίου, οι βιομηχανικές (1,2%) και οι Τηλεπικοινωνίες (0,95%), ενώ θετική ήταν η συνεδρίαση των τραπεζών (0,35%) με Πειραιώς, ΕΤΕ και Eurobank να κλείνουν ανοδικά, ενώ πτωτική παρέμεινε η Alpha Bank. Συνεχίζει ανοδικά η μετοχή Attica Bank. Πτωτικά, βρέθηκαν οι κλάδοι των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-1,04%), Χρηματοοικονομικών Προϊόντων (-0,86%), Πρώτων Υλών (-0,83%), Τροφίμων-Ποτών (-0,77%).

Στα μη χρηματοοικονομικά blue chips, εκτός από την παρατεταμένη άνοδο της Ελλάκτωρ που σήμερα είχε δύο πακέτα σε premium έναντι της χρηματιστηριακής τιμής (στα 1,7 ευρώ έγινε η μεταβίβαση έναντι 1,6 ευρώ η τιμή της μετοχής στο Χ.Α) και αρκετά μη χρηματοοικονομικά blue chips είχαν καλές συνεδριάσεις.

Ενδεικτικά, η μετοχή της «Μυτιληναίος» συνέχισε ανοδικά λόγω των καλών μεγεθών και των επενδύσεών που ανακοίνωσε ο κ. Μυτιληναίος και προσέγγισε τα 16 ευρώ, άνοδο είχε και η μετοχή της Lamda Development (λόγω Ελληνικού), αντέδρασε και η μετοχή του ΟΤΕ (και άνοδο τιμής και αύξηση συναλλαγών), ενώ η μετοχή της Jumbo μετά την αναλαμπή της χθεσινής συνεδρίασης σήμερα υποχώρησε.

Η στήριξη των 910 μονάδων λειτούργησε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας θα δείξει εάν η τάση πλέον θα είναι επιστροφή προς τις 920 μονάδες ή νέα δοκιμασία κάτω από τις 910. Όλα θα εξαρτηθούν από το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Υποστηρικτική  στη σημερινή άνοδο ήταν και η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, που ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για τις πρώτες εισροές ύψους 7,5 δισ. ευρώ για το 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Insider

Με την εγγραφή σας μπορείτε να λαμβάνετε ειδήσεις σχετικά με την έκτακτη επικαιρότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ