Νέα
  • ΓΔ: 886.72 -0.85%
  • Τζίρος: 89,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η AMK της Alpha Bank και η «εποχή των μερισμάτων» για το ελληνικό χρηματιστήριο

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Με το βλέμμα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank το ελληνικό χρηματιστήριο θα ξεκινήσει τις τελευταίες συνεδριάσεις του α' εξαμήνου.

Στελέχη της Alpha Bank αναφέρουν ότι η τράπεζα θα ολοκληρώσει με σχετική ευκολία την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και δεν θα υπάρξουν προβλήματα κάλυψης. Αν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εξελιχθεί ομαλά, η Alpha Bank προχωρά σε μία ολική μεταμόρφωση με απώτερο στόχο την πλήρη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των NPL's και NPE's, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, τη διεύρυνση του πελατολογίου της με αύξηση χορηγήσεων και καταθέσεων και βέβαια την αύξηση της κερδοφορίας της με στόχο την διανομή μερίσματος (για πρώτη φορά από το 2011) το 2023.

Μερίσματα της τάξης των 800 εκατ. θα μοιράσουν ΟΤΕ,  ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΛΘ 

Μέρισμα (και μάλιστα αρκετά αυξημένο) θα μοιράσει και η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία έκοψε το δικαίωμα την Παρασκευή και υποχώρησε κατά 4,8% (όσο περίπου και η μερισματική του απόδοση). Η τιμή της μετοχής αναμένεται να καλύψει αυτές τις απώλειες μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις του Ιουνίου 2021.

Για την μετοχή του ΟΠΑΠ, το μέρισμα θα αποκοπεί και θα μοιραστεί αργότερα μέσα στο καλοκαίρι. Το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα πρακτορεία του  δίνει έμφαση στο ψηφιακό στοίχημα και καταγράφει σημαντικά κέρδη στοιχηματισμού από το Euro, τα οποία και θα αυξηθούν μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης. Μέρισμα στις αρχές Ιουλίου θα μοιράσει και ο όμιλος Μυτιληναίος ενώ μεγάλο μέρισμα ανακοίνωσε και ο ΟΛΘ.

Μετοχές υποδομών και ενέργειας

Η Lamda Development προχωρά-επιτέλους- τη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού και γι' αυτό η μετοχή παρουσίασε έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα. Επενδύσεις και σημαντικές συνεργασίες ανακοίνωσε ο όμιλος Μυτιληναίος, τηρώντας μία επιθετική πολιτική επενδύσεων που όταν ωριμάσουν μέσα στα επόμενα 2-5 χρόνια θα δώσουν υπερδιπλασιασμό κερδοφορίας και εκτίναξη ρευστότητας.

Σε φάση επενδύσεων και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και η AVAX, ενώ σε θετική συγκυρία βρίσκεται η μετοχή της JUMBO που φαίνεται να κερδίζει κάποιο από το «χαμένο έδαφος» στις πωλήσεις της, λόγω της θερινής περιόδου. Στον όμιλο Ελλάκτωρ ενώ οι «εχθροπραξίες» μεταξύ των δύο πλευρών είχαν κοπάσει για ένα δίμηνο και επέτρεψαν στη μετοχή να κινηθεί μέχρι τα 1,6 ευρώ, η Γεν. Συνέλευση έφερε νέο κύκλο διεξιφισμών που έπληξαν τη μετοχή.  Σε φάση συσσώρευσης βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι  μετοχές ενέργειας, η ΔΕΗ, η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ. 

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (δείκτης FTSE Mid cap) καταγράφουν εξαιρετικές αποδόσεις το τελευταίο διάστημα και αποτελούν επιλογές για τα μικρο-μεσαία ιδιωτικά χαρτοφυλάκια και για τους διαχειριστές ελληνικών αμοιβαίων κεφαλαίων.

Το «πιεσμένο χρηματιστήριο» και οι ελπίδες ανάκαμψης της οικονομίας.

Σε αντίθεση με τις ξένες αγορές που βιώνουν νέο κύμα ανόδου, το ελληνικό χρηματιστήριο πιέστηκε (παρά τη εβδομαδιαία άνοδο 0,26% του Γενικού Δείκτη) την προηγούμενη εβδομάδα. Η μικρή του άνοδος άνοιξε το discount των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών με τις ξένες ομοειδείς μετοχές και πλέον (το ελληνικό χρηματιστήριο) εμφανίζεται αρκετά δελεαστικό σε σχέση με τα ξένα χρηματιστήρια.

Αυτό σημαίνει ότι εάν συνεχιστεί το ράλι των αμερικανικών και ευρωπαικών αγορών, κάποια από τα κέρδη που θα δημιουργηθούν εκεί θα διοχετευθούν και στο (φθηνότερο) ελληνικό χρηματιστήριο. Όλα αυτά είναι εικασίες πάνω στη υπόθεση της συνέχισης της ανόδου. Όμως «σύννεφα» στις αγορές πάντοτε θα υπάρχουν και πάντοτε θα οδηγούν σε διορθώσεις. Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ποντάρει πάνω στα θετικά σενάρια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και οποιαδήποτε διάψευση των προσδοκιών θα φέρει σημαντική διόρθωση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ