Νέα
  • ΓΔ: 873.1 -1.56%
  • Τζίρος: 94,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Η επενδυτική «καθίζηση» βύθισε τον Γενικό Δείκτη

«Mία προδιαγεγραμμένη πτώση» θα ήταν ο καλύτερος τίτλος για τη σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε λόγω έλλειψης συναλλαγών (μόλις 37 εκατ. ευρώ που είναι ο χαμηλότερος τζίρος μέσα στο 2021). Να σημειωθεί ότι οι ευρωπαικές αγορές, ενώ ξεκίνησαν πτωτικά, πέρασαν (η πλειονότητά τους) σε θετικά κλεισίματα. Μία ειδοποιός διαφορά που δείχνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο πάσχει από έλλειψη επενδυτικού ενθουσιασμού και μάλλον από «επενδυτική κατάθλιψη». Πώς θα μπορούσε άλλωστε να εξηγηθεί η μεγάλη πτωση λόγω απραξίας μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να υποχωρήσουν. Πάντως, το ελληνικό χρηματιστήριο αρχίζει πλέον να βλέπει και τα αρνητικά σενάρια όπως για παράδειγμα, το επερχόμενο 4ο κύμα της πανδημίας, τη μείωση του τουρισμού και τους κινδύνους του φθινοπώρου.

Πτώση χωρίς στήριξη και με χαμηλές συναλλαγές

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μέσα σε ένα στενό εύρος 5 μονάδων, και έκλεισε στις 876,96 μονάδες με υποχώρηση -1,09%. Η υποχώρηση οφείλεται σε έλλειψη ζήτησης τίτλων και όχι σε πληθώρα πωλήσεων. Με απλά λόγια, ακόμη και οι μικρές εντολές δεν εκτελούνταν στις τιμές που δίνονταν αλλά αγοραστές έβγαιναν πολύ χαμηλότερα. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 36,5 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 21 έκλεισαν ανοδικά και οι 99 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-1,07%) και ο δείκτης Μid Cap μειώθηκε κατά (-1,29%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι μετοχές Πετρελαίου-Αερίου (-1,65%), τα ταξίδια-αναψυχή (-1,55%), οι τραπεζικές μετοχές (-1,37%) -με τη μετοχή της Eurobank να κινείται ανοδικά-, τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (-1,21%). Από τους κλάδους που αντέδρασαν, ξεχώρισαν τα τρόφιμα-ποτά (0,47%) με τη μετοχή της Coca Cola HBC να κάνει την γνωστή «αντιθετική» της κίνηση (κόντρα στο ρεύμα).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα