Νέα
  • ΓΔ: 909.16 +0.56%
  • Τζίρος: 50,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ο ΟΤΕ που έβαλε πλάτη και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που κάνει comeback

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Ο πόλεμος του πετρελαίου

Νέα πίεση στα χρηματιστήρια δημιουργεί η εκτόξευση των τιμών πετρελαίου και, κυρίως, η αδυναμία των κρατών-μελών του OPEC να βρουν κοινή θέση.  Πάντως στελέχη χρηματιστηριακών που παρακολουθούν αυτή την -δύσκολη- αγορά θεωρούν ότι δεν είναι προς συμφέρον των ισχυρών κρατών να διατηρήσουν χαμηλά αποθέματα. Το πρόβλημα μάλλον βρίσκεται στη θέση της Ρωσίας, η οποία εκτός από οικονομικά συμφέροντα βλέπει έναν τρόπο γεωπολιτικής κυριαρχίας έναντι της ΕΕ.

Κάτι άλλο: Μέχρι πέρυσι η ΕΕ ήταν καλυμμένη σε μεγάλο βαθμό έχοντας τη Βρετανία μαζί της και μπορούσε να μιλήσει σε διαφορετικό επίπεδο. Πλέον η Βρετανία είναι εκτός ΕΕ και αντίπαλος και η ΕΕ είναι απομονωμένη. Η εκτίναξη του πετρελαίου όχι μόνο δυσκολεύει την ανάπτυξη αλλά αυξάνει και τον πληθωρισμό.

Αμερικανικές αγορές

Πτωτικά άνοιξαν χθες οι αμερικανικές αγορές. Προς τα μέσα της συνεδρίασης, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 273,07 μονάδες ή 0,78%, με τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει 18,56 μονάδες ή 0,43% και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει απώλειες 14,8 μονάδων ή 0,10%.

IOBE

Στο 5%-5,5% εκτιμά την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 το ΙΟΒΕ στο θετικό σενάριο, αλλά μόλις στο 2,5%-3% στο δυσμενές σενάριο. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, εγχωρίως και διεθνώς, οι παρεμβάσεις πολιτικής για την ανάσχεση των επιπτώσεων της πανδημίας και η αξιοποίηση της αυξημένης ρευστότητας (τραπεζικές χορηγήσεις-Ταμείο Ανάκαμψης) θα είναι οι πλέον καθοριστικοί παράγοντες του ΑΕΠ φέτος.

Στο βασικό σενάριο εξελίξεων, στο οποίο δεν θα σημειωθεί νέα έξαρση της πανδημίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα είναι ταχύτερη της αναμενόμενης στην αρχή του έτους και οι παρεμβάσεις στήριξης, όπως και οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα διαμορφωθούν υψηλότερα από ό,τι στον προϋπολογισμό, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν νωρίτερα φέτος, με ρυθμό 5,%-5,5%.

Ελληνικός πληθωρισμός

Οι ανατιμήσεις στα ελληνικά προϊόντα δημιουργούν εύλογη ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών. Ο πληθωρισμός σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει ξεπεράσει το 1% και μαντέψτε πού δημιουργεί πρόβλημα. Στις πραγματικές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που πλέον θα γίνουν αρνητικές. Αν οι ελληνικές τράπεζες που έχουν στοκάρει αρκετά δισ. ελληνικών ομολόγων γράψουν μεγάλες υποαξίες από τα ομόλογα, το γ’ τρίμηνο θα είναι αρκετά δύσκολο.  

Ελληνικές τράπεζες

Διαφοροποιημένες ήταν οι τάσεις στις τραπεζικές μετοχές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Θετική πορεία για ΕΤΕ (περιμένοντας την ανακοίνωση για τον CEO) και την Πειραιώς, αρνητική για Alpha Bank και Eurobank.

ΟΤΕ

Πήρε τη συνεδρίαση πάνω του ο ΟΤΕ και από την αρχή της έδειξε ότι θα έβαζε πλάτη στην πτώση. Μετά είχε και βοήθειες από άλλα μη χρηματοοικονομικά blue chips. Πάντως ο όγκος συναλλαγών δεν ήταν τόσο εντυπωσιακός, δείγμα ότι η άνοδος δεν προερχόταν από ξένα funds, αλλά από εγχώριους επενδυτές που έσπευσαν να τοποθετηθούν μετά την πρόσφατη μίνι διόρθωση. Περιμένουμε συνέχεια, εκτός εάν τα πράγματα διεθνώς πάνε χάλια.

Cenergy

Η Cenergy Holdings SA ανακοίνωσε  ότι η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, υπέγραψε σύμβαση με τον μεγαλύτερο εργολάβο της Κροατίας Končar Group για την προμήθεια 12 χλμ. 110kV υποβρυχίων καλωδίων, σχετικών εξαρτημάτων και συναφών υπηρεσιών στο πλαίσιο έργου από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Κροατίας για την αντικατάσταση των υφιστάμενων καλωδιακών γραμμών στην Αδριατική Θάλασσα, λόγω χρόνιας χρήσης.

Lamda Development

Kάπως ανησυχητικά μας τα λέει η Handelsblatt για τις προθέσεις των επενδυτών σχετικά με τα ξενοδοχεία και το καζίνο. Θα ήταν χρήσιμο ο όμιλος της Lamda να βγει και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Space Hellas

H Γενική Συνέλευση αποφάσισε  διανομή μερίσματος μικτού ποσού 516.522,40 ευρώ, δηλαδή μικτού ποσού 0,08 ευρώ ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος η 8η Ιουλίου 2021. Το τελικό μικτό ποσό μερίσματος που θα καταβληθεί ανέρχεται στο ποσό των 0,08037285 ευρώ ανά μετοχή.

Δικαιούχοι του ως άνω μερίσματος, βάσει του κανόνα προσδιορισμού δικαιούχων (record date- ημερομηνία προσδιορισμού) είναι οι εγγεγραμμένοι στο Σ.Α.Τ. επενδυτές που διαχειρίζεται η «Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Ανώνυμη Εταιρεία» κατά την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021. Από την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 (ημερομηνία αποκοπής), οι μετοχές της εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του μερίσματος.

ΟΛΠ

Ο captain Weng Lin και ο κ. Άγγελος Καρακώστας, αναπληρωτές διευθύνοντες Σύμβουλοι της ΟΛΠ Α.Ε. συναντήθηκαν, χθες, στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στον Πειραιά, με τον υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου κ. Βασίλη Δημητριάδη και τον γενικό διευθυντή του κυπριακού υφυπουργείου Ναυτιλίας κ. Νεόφυτο Παπαδόπουλο, με θέμα τη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας και συγκεκριμένα την ακτοπλοϊκή διασύνδεση του Πειραιά με τη Λεμεσό.

ΕΧΑΕ

Ναι μεν η μετοχή είθισται να ακολουθεί τις χρηματιστηριακές τάσεις, αλλά οι τζίροι του α’ εξαμήνου ήταν σημαντικά αυξημένοι σε σχέση με το περσινό α’ εξάμηνο.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Επανήλθε σε ανοδικό momentum η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, αλλά γενικά η μετοχή διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Xρηματιστηριακές

Την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών ως προς τις συναλλαγές στο ΧΑ τον Ιούνιο κατέλαβε η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, με ποσοστό 21,21%. Την τριάδα συμπληρώνουν η Eurobank Equities (18,06%) και η Alpha Finance (9,50%).

Ακολουθούν οι Εθνική Χρηματιστηριακή (9,29%), Euroxx (8,95%), UBS Europe (5,69%), και Optima Bank (4,50%). Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Παντελάκης Χρηματιστηριακή (3,28%), Credit Suisse Securities (2,86%) και Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή (2,60%),

Στο πρώτο εξάμηνο του 2021, πρώτη είναι η η Eurobank Equities με ποσοστό 19,12%, δεύτερη ακολουθεί η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ με ποσοστό 17,60% και τρίτη η Euroxx Χρηματιστηριακή με 11,57%.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ