Νέα
  • ΓΔ: 865.98 -0.21%
  • Τζίρος: 23,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η δυναμική της ΕΤΕ και η ανοδική κίνηση της Mytilineos

Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: Eurokinissi

Ξένες αγορές

Σαν μία ομαδική εκδρομή στις εξοχές ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Οι ξένες αγορές από το πρωί (πρώτα οι ευρωπαϊκές) και μετά το απόγευμα οι αμερικανικές συνέχισαν ανοδικά σα να μην υπάρχουν οι προηγούμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την πανδημία. Φαίνεται ότι τα κεφάλαια των Κεντρικών Τραπεζών επαρκούν για να δώσουν τονωτικές ενέσεις όταν υποχωρεί η επενδυτική αισιοδοξία.

Αμερικανικές αγορές

Σε νέα ιστορικά υψηλά και πάλι κινούνται και ο S&P 500 και (κοντά) ο Dow Jones αλλά και ο Nasdaq. Γενικότερα, οι αμερικανικές αγορές δεν έχουν διαψεύσει κανέναν πιστό τους. Από την αρχή του χρόνου οι αποδόσεις των αμερικανικών blue chips είναι ίσως οι καλύτερες που καταγράφηκαν τα τελευταία 10 χρόνια. Τώρα εάν ανέβει ο πληθωρισμός στο 2%  ίσως τριμάρει λιγάκι τις εξαιρετικές αποδόσεις των μετοχών και αυξήσει τις ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων αυξάνοντας το αμερικανικό χρέος.  Ανησύχησε κανείς; Δεν νομίζω. Δικό τους το καρπούζι , δικό τους και το μαχαίρι. Eβδομάδα πολλών εταιρικών αποτελεσμάτων η επόμενη για τα αμερικανικά blue chips. Έρχονται πολλά κέρδη

Γενικός Δείκτης

Πτωτική ήταν αυτή η εβδομάδα (-1,2%)  για τον Γενικό Δείκτη. Εάν το δούμε θετικά, ήταν μία ευκαιρία αποκόμισης κερδών. Επίσης οι πτώσεις έγιναν με χαμηλές συναλλαγές , συνεπώς γίνεται αντιληπτό ότι οι επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες ανόδου και δεν θέλουν να πουλήσουν. Το αρνητικό της εβδομάδας ήταν ότι έφερε στο προσκήνιο προβληματισμούς σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό και το χρηματιστήριο. Η έντονα ανοδική συνεδρίαση της Παρασκευής ουσιαστικά διέγραψε την πτώση της Πέμπτης. Αλλά και πάλι ο ΓΔ κάτω από τις 880 μονάδες, οπότε προς τι οι πανηγυρισμοί;  

Αlpha Bank

Εντάσσεται από τις 14/7 η μετοχή της Alpha Bank στον Global MSCI και περιμένει αυξημένες εισροές πάνω από 100 εκατ. Ευρώ. Βέβαια όπως συνήθως συμβαίνει ποτέ αυτές οι εισροές δεν γίνονται άμεσα και ταυτόχρονα. Ή προεξοφλούνται όπως σήμερα ή σταδιακά όταν και δεν φαίνονται. Πάντως αυτή η επενδυτική αναβάθμιση (αποδίδεται στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) ίσως σηματοδοτεί έναν κύκλο αναβαθμίσεων και των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών μέχρι τον Σεπτέμβριο.

ΕΤΕ

Στο πρωινό σχόλιο σας είχαμε προειδοποιήσει ότι η μετοχή της ΕΤΕ έχει δυναμική και αναμένεται να κινηθεί ανοδικά. Στο επιτελείο της τράπεζας ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις, σε ό,τι αφορά τις τιτλοποιήσεις αλλά και τις χορηγήσεις νέων δανείων.

PRODEA

Από τις 14 Ιουλίου ξεκινά η Δημόσια Προσφορά για το ομόλογο που εκδίδει η Prodea συνολικού ποσού κατά κεφάλαιο έως €300.000.000 και διάρκειας επτά  ετών, και από τις 21 Ιουλίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των ομολογιών στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της ρυθμιζόμενης αγοράς του ΧΑ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Μετά την πρώτη διορθωτική φάση, η μετοχή της Μυτιληναίος επέστρεψε ανοδικά με στόχο καινούρια επίπεδα πάνω από τα 15,5 ευρώ. Αφού μοίρασε και το μέρισμα η μετοχή μπορεί να κινηθεί ελεύθερα και υψηλότερα. Ευρωπαϊκά funds ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν, μαθαίνουμε.

ΟΠΑΠ

Πάνω από 400 εκατ. ευρώ θα μοιράσει η μετοχή σε μέρισμα το επόμενο διάστημα. Στις 13/7 κόβει το δικαίωμα και στις 3/8 πληρώνει τους μετόχους. Σε ό,τι αφορά τον τελικό του Euro, το ενδιαφέρον στοιχηματισμού εκτοξεύεται. Στα 3.800 καταστήματα του δικτύου ΟΠΑΠ η κίνηση του κόσμου είναι αυξημένη ενόψει της μεγάλης αναμέτρησης. Το Πάμε Στοίχημα προσφέρει περισσότερες από 500 στοιχηματικές επιλογές για τον τελικό.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Στην πώληση μετοχών που αντιστοιχούν στο 0,56% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχώρησε ο Γ. Περιστέρης. Σύμφωνα με ανακοίνωση ο πρόεδρος και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας κ. Περιστέρης προέβη στις 9/7/2021 σε πώληση 656.858 κοινών ονομαστικών μετοχών συνολικής αξίας 8.539.154 ευρώ.

ΕΧΑΕ

Νέος βασικός μέτοχος (άνω του 5%) εμφανίστηκε στο μετοχολόγιο της ΕΧΑΕ.  Η SMALLCAP WORLD FUND, Inc. με γραπτή γνωστοποίηση προς την ΕΧΑΕ στις 09.07.2021 ενημερώσε ότι, ως αποτέλεσμα συναλλαγής στις 07.07.2021, κατέχει πλέον έμμεσα το 5,09% των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, από λιγότερο του 5% προ της συναλλαγής.  Η SMALLCAP World Fund, Inc. είναι ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που είναι εγγεγραμμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με το Investment Company Act του 1940. Η SMALLCAP World Fund, Inc. είναι ο νόμιμος κάτοχος μετοχών της Εταιρείας και έχει εκχωρήσει εξουσιοδότηση ψήφου στην Capital Research and Management Company, τον σύμβουλο επενδύσεων της. Γενικά, η ΕΧΑΕ έχει πολλά αμοιβαία κεφάλαια ως μετόχους και αυτό είναι μία ένδειξη για το επενδυτικό ενδιαφέρον θεσμικών του εξωτερικού.  Είναι αξιοπρεπές 'μαγαζί' η ΕΧΑΕ στο ευρωπαικό σύστημα.

Profile

Τη διανομή καθαρού μερίσματος 0,047651 ευρώ ανά μετοχή είχε αποφασίσει η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου. Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 13 Ιουλίου και η καταβολή του θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου.

Xρυσός

Σε ανοδικό κανάλι βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα ο Χρυσός εξαιτίας της αυξημένης μεταβλητότητας. Την Παρασκευή έκλεισε ο χρυσός με μικρή άνοδο παραμένοντας πάνω από το 1.800 δολάρια, καθώς η αστάθεια στις αγορές σε συνδυασμό με το αποδυναμωμένο δολάριο και τη χθεσινή πτώση στην απόδοση των ομολόγων ώθησαν το πολύτιμο μέταλλο στην τρίτη διαδοχική εβδομάδα κερδών

HSBC

H HSBC βλέπει δύο κύριες προκλήσεις για τη θετική της στάση για τις ελληνικές μετοχές και την οικονομία καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση: η πρώτη είναι το υψηλό έλλειμμα στο 9,7% του ΑΕΠ και η δεύτερη είναι το χρέος στο 206% που εκτινάχθηκε με την κρίση.

Η τράπεζα παραμένει αγοραστής και χαρακτηρίζει τις μετοχές της Ελλάδας ως ένα ισχυρό παιχνίδι εξομάλυνσης του τουρισμού, ενώ θεωρεί τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών ελκυστικές. Από πλευράς ρευστότητας και προοπτικής, και αυτό είναι κάτι που αρέσει στην ΗSBC και γι' αυτό παραμένει overweight στις ελληνικές μετοχές. Tι ωραία μας τα λέει η τράπεζα;  Στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν καιρό να την δουν ως καθαρή αγοραστής. Γύρω στον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020.  Σε ότι αφορά το χρέος και τα υπόλοιπα, πείτε μας κάτι που δεν ξέρουμε...

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ