Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η «στήριξη» από Alpha Bank και οι μεγάλες εντολές πώλησης στην Coca Cola HBC

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ευρωπαϊκές αγορές

Τα inside που είχαν οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί οίκοι (δηλαδή Γερμανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί, Ιταλοί και Ισπανοί) σχετικά με το χθεσινό Eurogroup ήταν αυτά που έδωσαν το θετικό πρόσημο στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Παρά την ανησυχία που υπάρχει σχετικά με τη διασπορά της πανδημίας (μεγάλωσε η ανησυχία μετά και τον τελικό του Euro), οι ευρωπαϊκές οικονομίες βλέπουν ότι οι στηρίξεις θα συνεχιστούν. Οι ξένοι οίκοι ποντάρουν πλέον σχεδόν μόνο στις μετοχικές τοποθετήσεις και λίγο στα εμπορεύματα για κέρδη. H κυρία Λαγκάρντ, μιλώντας στο Bloomberg από τη Βενετία, τοποθέτησε τον Ιούλιο 2022 την έναρξη μεταβατικής περιόδου για τη λήξη της στήριξης.

Αμερικανικές αγορές

Tα εταιρικά αποτελέσματα των τραπεζών (JP Morgan και Goldman Sachs) φαίνεται ότι λειτούργησαν θετικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση για τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, που κινούνται προς νέα ιστορικά υψηλά. Ο Dow Jones βρίσκεται μόλις 1% απόσταση από τις 35.000 μονάδες, ενώ ο S&P 500 πραγματοποίησε ενδοσυνεδριακό νέο ιστορικό υψηλό κοντά στις 4.385 μονάδες. Πρόσφατα ο μεγάλος επενδυτικός οίκος Julius Bear σε ανάλυσή του προτείνει ανακατανομή χαρτοφυλακίων, με έμφαση στα συντηρητικά χαρτοφυλάκια σε ποιοτικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα (αποφυγή ευρωπαϊκών) και κερδοσκοπικά σε κινέζικα ομόλογα με ρήτρα σε real estate καθώς σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών.

ΔΕΗ

Ανοιξε νωρίτερα το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο ύψους 350 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ, ενώ στόχος είναι να κλείσει την Τρίτη. Το ενδεικτικό επιτόκιο για την έκδοση κινείται στο 3,75%. Νωρίτερα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της σχετικά με την έκδοση ενός κοινού ομολογιακού δανείου, προτίθεται να προβεί σε έκδοση και προσφορά ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) και λήγουν το 2028, με την επιφύλαξη των συνθηκών και της ζήτησης στην αγορά. Τα έσοδα από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της προσφοράς.

Alpha Bank

Η μετοχή που κίνησε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο μόνη της. Πέρα από την έντονη ανοδική κίνηση που πραγματοποίησε, οι συναλλαγές της μετοχής έφτασαν τα 73 εκατ. ευρώ περίπου, σε σύνολο συναλλαγών 109 εκατ. ευρώ. Δηλαδή περίπου το 70% των συνολικών συναλλαγών. Αν προσθέσουμε και τις συναλλαγές της Παρασκευής, ίσως θα δούμε σήμερα Τρίτη να ολοκληρώνεται το συνολικό πακέτο τοποθετήσεων ενόψει της ένταξης της μετοχής στον MSCI Global Standard. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από την ΑΜΚ ξεκινά σήμερα.

Axia Research – Αlpha Bank

Αξίζει να κάνουμε και μία αναφορά στην έκθεση της Axia Research για τη μετοχή της Alpha Bank. Oι αναλυτές της Axia επανεκκινούν την κάλυψη της Alpha Bank μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου με σύσταση αγοράς και τιμή-στόχο τα 1,65 ευρώ, δίνοντας περιθώρια ανόδου κοντά στο 50%.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η Alpha Bank αλλάζει ταχύτητα και μπαίνει σε μία νέα εποχή ανάπτυξης, σημειώνουν οι αναλυτές της Axia, εκτιμώντας πως σε μερικά τρίμηνα και μέχρι τα μέσα του 2022, η Alpha Bank θα έχει μονοψήφιο δείκτη προβληματικών δανείων, ανοίγοντας τον δρόμο για υψηλότερη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία. Με βάση τις εκτιμήσεις, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα ανέβει στο 8,5% το 2023 με κέρδη πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Η μερισματική απόδοση εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 5% ακόμα και με συντηρητικές εκτιμήσεις. Η αποτίμηση της μετοχής βρίσκεται στο 0,39x ως προς τα ίδια κεφάλαια και στις 4,9x φορές ως προς τα κέρδη, μόλις στα μισά των αντίστοιχων δεικτών του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού.

ETE

Καλή η συνεδρίαση της μετοχής της ΕΤΕ όπως είχαμε προβλέψει, ακολουθώντας την ανοδική τάση (με εναλλαγές) στην οποία βρίσκεται κατά το τελευταίο διάστημα. Πολλοί δυσφορούν με την έννοια που δίνουμε στην ανοδική τάση, αλλά οι εποχές των συνεχών limit up έχουν παρέλθει εδώ και δεκαετίες.

Μotor Oil

H Motor Oil στο πλαίσιο του ψηφιακού στρατηγικού σχεδιασμού «Digital Refinery» εκσυγχρονίζει και ενισχύει τις εγκαταστάσεις της, υιοθετώντας λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης για τους εξοπλισμούς του διυλιστηρίου (Artificial Intelligence for Predictive Maintenance). Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μέσω ανάλυσης real-time δεδομένων παράγονται προβλέψεις (Machine Learning) σχετικά με τη λειτουργία των εξοπλισμών επιτρέποντας την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων. Η λύση επιτρέπει την πρόβλεψη με ακρίβεια πάνω από 77% σε πιθανά μη φυσιολογικά συμβάντα από 20 έως 120 ώρες πριν από την εκδήλωσή τους. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται αύξηση του χρόνου ζωής των εξοπλισμών και μείωση του κόστους συντήρησής τους.

Coca Cola HBC

Η μετοχή είχε μερικές μεγάλες εντολές πώλησης κατά το τέλος της συνεδρίασης (μετά τις 17:00), με αποτέλεσμα να καταγράψει υποχώρηση στο τελικό κλείσιμο. Κάποιοι είπαν ότι ίσως έγινε λόγω κάποιων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (παράγωγα), αλλά ψάξαμε και δεν βρήκαμε κάτι. Παραμένει σε ανοδικό κανάλι η μετοχή και μάλιστα εν μέσω θέρους (παραδοσιακά κάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις της).

Eυρωσύμβουλοι

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 1.112.511 ευρώ, με καταβολή μετρητών και έκδοση 3.708.370 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και με αναλογία έκδοσης μίας (1) νέας μετοχής για κάθε τρεις (3) παλιές, αποφάσισε η α' επαναληπτική τακτική Γενική Συνέλευση της Ευρωσύμβουλοι, ως πρόσφορο μέτρο για τη βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της εταιρείας.

Εμπορεύματα: Πτώση στο πετρέλαιο και άνοδος σε χρυσό

Οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν έντονη μεταβλητότητα την περασμένη εβδομάδα με τους επενδυτές σε σταυροδρόμι, εν μέσω της μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των χωρών του OPEC+ για την προσφορά πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2021. Οι ομιλίες διακόπηκαν χωρίς να οριστεί ημερομηνία για την επόμενη συνεδρίαση. Θετικά συνέβαλε η μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ για 7η συνεχή εβδομάδα (-6,9 εκατ. βαρέλια, στα 445 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουλίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020).

Ωστόσο αρνητικός παράγοντας παραμένει η ανησυχία για τις επιπτώσεις στη ζήτηση πετρελαίου από τη μετάλλαξη Δέλτα της Covid-19 και τα πιθανά νέα περιοριστικά μέτρα. Συνολικά το WTI υποχώρησε κατά 3% σε εβδομαδιαία βάση σε $72,9/βαρέλι, ενώ το Brent σημείωσε πτώση κατά 2% σε $74,9/βαρέλι. Αντίθετα ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός (+0,9% σε $1803/ουγκιά | -5% από την αρχή του έτους) λόγω μεταξύ άλλων της μείωσης των πραγματικών μακροπρόθεσμων επιτοκίων σε USD (-2 μβ σε -0,95%).

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ